Презентація "Особливості п’єси–казки як жанру. Будова п’єси. Неля Шейко-Медведєва «Лисиця, що впала з неба» (І дія)"

Про матеріал
Презентація до уроку українська література на тему "Особливості п’єси–казки як жанру. Будова п’єси. Неля Шейко-Медведєва «Лисиця, що впала з неба» (І дія)" створена з метою ознайомити учнів із творчістю Нелі Шейко-Медведєвої; розширити знання школярів про п'єсу як жанр; поглибити розуміння побудови тексту п'єси; вчити знаходити за допомогою вибіркового читання уривки, слова, які характеризують дійових осіб, вчити розрізняти характеристики дійових осіб за їхніми висловами, вчинками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості п’єси –казки як жанру. Будова п’єси. Неля Шейко-Медведєва «Лисиця, що впала з неба» (І дія). Підготувала вчитель початкових класів Марець Наталія Василівна

Номер слайду 2

Девіз уроку: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитись, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно, плідно працювати.

Номер слайду 3

  Робота над скоромовкою Лис малий і більший лис По гриби ходили в ліс. Заздрить білка в лісі лису — Лис лисички ніс із лісу. Мовленнєва розминка

Номер слайду 4

П’єса-цетвір, якийпризначенийдлятеатральноївистави. Утекстіп’єсиєописимісць,девідбуваєтьсядія,словаведучого. Прочитайте деформований текст і пригадайте, що таке п’єса

Номер слайду 5

П’єса – це твір, який призначений для театральної вистави. У тексті п’єси є описи місць, де відбувається дія, слова ведучого.

Номер слайду 6

Що ви знаєте про п’єсу? З чого починається текст п’єси? З переліку дійових осіб. З чого починається кожна репліка діалогу? Із назви дійової особи, що говорить ці слова.

Номер слайду 7

Що вказується у дужках? Вказівки автора щодо інтонації, темпу мовлення чи дій героя. Про що пишеться у словах автора? Опис місця подій, руху героїв на сцені. Що ви знаєте про п’єсу?

Номер слайду 8

Неля Шейко - Медведєва Талановита письменниця Неля Шейко-Медведєва народилася на Львівщині, в місті Бориславі. «Згадуючи дитинство, — відзначає вона, — я неодмінно згадую пісні свого краю, казки земляків — бойків та лемків, оповідки моєї бабусі, яка піввіку прожила на півдні України, в донецьких степах. У мене не було жодної іграшки, купленої в магазині. Я сама майструвала ляльки, придумувала їм казкові біографії, змушувала їх жити, а вони вчили мене мріяти і фантазувати». Нині проживає у Києві. Пише як літературною мовою, так і отчою говіркою — для душі, для дітей, для земляків. Є авторкою збірок п'єс-казок для дітей «Квітка щастя» і «Чари осіннього лісу».

Номер слайду 9

Відгадайте загадки Хто це? Гострі зуби, сильні лапи Дуже схожий на собаку, І полює дуже ловко, Що, впізнали, друзі, … ? Хто це? Прилетіла на базар, голосно сказала: “Кар”. Хай я в школі не учена, Та розумна я … Хто це? В темнім лісі проживає, Довгий хвіст пухнастий має.  Їй на місці не сидиться.  Як зовуть її? Хто це? В полі, в лісі, навкруги, Скрізь у мене вороги. Часом лізу я у шкоду, Їм капусту на городах.

Номер слайду 10

Герої п’єси-казки

Номер слайду 11

Словникова робота Прочитайте слова з інтонацією вказаного знаку ! ? · Слава Що скажете Вчилася літати Хай живе Хто підняв Дякую Постривайте Де я На землі Говори Хочеш каші Не біда Сюди Чому, голубко Я втомився

Номер слайду 12

Опрацювання першої дії п'єси Н. Шейко-Медведєвої „Лисиця, що впала з неба” Прочитайте першу дію — Які дійові особи зустрічаються у п’єсі? — Коли і як з’явилася Лисиця? — Як вона розмовляє з Вовком? — Чому Вовк захищає Лисицю?

Номер слайду 13

довірлив хитр злодійкуват Лисиця брехлив Вовк правдив простодушн влеслив підступлив Визначте риси характеру

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання (письмово) Назвіть дійових осіб п’єси. Як розпочинається перша п’єса? Коли і як з’явилася Лисиця? Як вона розмовляє з Вовком? А з Вороною? Чому Вовк захищає Лисицю? Запишіть риси характеру Лисиці і Вовка.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пинів Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
7536
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку