Презентація . "Особливості природних умов та ресурсів Тернопільської області"

Про матеріал
Презентація . "Особливості природних умов та ресурсів Тернопільської області"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості природних умов і ресурсів Тернопільської області

Номер слайду 2

Клімат: помірно-континентальний. Середньорічна температура повітря коливається від 6,9°С у центральній частині області до 7,4°С на півночі і півдні. У липні середні температури найвищі в південній частині області (18,8°С), а найнижчі — у центральній і західній частинах (18,0°... 18,5°С. У січні температури повітря в центральній частині дещо нижчі (-5,4°С) від температур в інших частинах області (-4,5 ... -5°С). Літом температура може підніматися до +37°С, а в зиму — опускатися до -34°С. На території області випадає достатня кількість опадів (550-700 мм на рік). Найбільше їх на заході і на північному заході, найменше — на південному сході. Природні умови –це сукупність природних факторів, що впливають на життя і діяльність людей

Номер слайду 3

кліматичні ресурси Тернопільської області сприятливі для вирощу­вання сільськогосподарських культур лісостепової зони, зокрема озимої і ярої пшениці, озимого ячменю, жита, вівса, кукурудзи, проса, цукрових буряків, картоплі, капусти, огірків, помідорів, кормових коренеплодів, однорічних і багаторічних трав та фруктових дерев на всій іі території Сприятливі умови для вирощування теплолюбних культур (виноград, абрикоси, персики та ш ) є у Придністров’ї, зокрема, на південних схилах Дністра. Клімат на території області має важливе значення для відпочинку лю­дей Найсприятливішими для цього є заліснені території Вони мають неве­ликі добові коливання температур повітря Улітку ділянки лісу мають прозо­ре повітря, насичене фітонцидами, без пилу А взимку на них значна товщина снігового покриву, невелика швидкість вітру, що сприяє організації зимових видів відпочинку. Для літнього відпочинку найкращі кліматичні умови — у південній час­тині області, особливо на берегах Дністра і його приток У теплий період тут достатньо високі температури повітря, довгий купальний сезон (понад 90 днів), добра природна вентиляція території Для зимового відпочинку умови тут малопридатні, бо взимку буває багато днів з похмурою погодою, тумана­ми, сильними вітрами, сніговий покрив незначний (1-10 см). На території області є сприятливі умови для будівництва вітроенергети­чних споруд, які в майбутньому можуть бути важливими виробниками еколо­гічно чистої енергії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мінеральні ресурси в Тернопільській області мають місцеве значення. Це нерудні корисні копалини, насамперед, мінеральні будівельні матеріали (пісковик, вапняк, пісок, глина, гіпс, мергель та ін.). На основі використання цих корисних копалин розвивається промисловість будівельних матеріалів. Освоєння родовищ деяких копалин (гіпс) — може мати в майбутньому між­обласне значення. Область зовсім не забезпечена рудними і паливними ресурсами і тому змушена їх довозити для розвитку господарства.

Номер слайду 7

Земельні ресурси. Тернопільська область має багаті земельні ресурси, її земельний фонд становить 1382,5 тис. га. Поширення родючих ґрунтів привело до високого рівня освоєння земельних ресурсів. Понад 89% земельного фонду займають землі сільськогосподарських підприємств, орендарів, індивідуальних землекористувачів, які використову­ються для ведення сільськогосподарського виробництва, підсобного госпо­дарства. Серед земель сільськогосподарського призначення переважають сіль­ськогосподарські угіддя. Частка цих угідь у земельному фонді становить 76,3% (у середньому по Україні — 67,6%), що свідчить про високий рівень сільськогосподарської освоєності Тернопільської області. Сільськогосподарські угіддя включають орні землі, багаторічні наса­дження, пасовища і сінокоси їх співвідношення на території Тернопільської області і зміни, які відбуваються в їх структурі, показують діаграми. Найвищу частку у сільськогосподарських угіддях займають орні землі (рілля) За цим показником (81,9%) область посідає одне з перших місць в Україні Частка орних земель є найбільшою в центральній і південній части­нах області, дещо меншою — в північній і західній частинах. Ця частка в районах залежить від величини площ під багаторічними насадженнями, сінокосами і пасовищами. Найбільші площі багаторічних насаджень є в південній частині, а пасо­вищ і сінокосів — у західній і північній частинах області.

Номер слайду 8

Значна розораність ґрунтів і розчленування території призводять до збі­льшення площ ерозійних земель А це веде до постійного скорочення сільсь­когосподарських угідь Унаслідок природної і штучної ерозії з полів області виноситься понад 20 млн. т ґрунту і 1 млн. т гумусу за рік На ерозійних зем­лях кожний рік недобирається значна частка врожаю сільськогосподарських культур. На території Тернопільської області є деякий резерв для збільшення площі сільськогосподарських земель — це заболочені і перезволожені землі Вони становлять понад 4,8 тис га і розташовані на заплавах, плоских межи­річчях В області тривалий час проводилися роботи із осушення цих земель Але в багатьох випадках таке осушення в долинах рік не було доцільним Во­но призвело до обміління русел рік, зниження води в колодязях, зникнення джерел. В області є також землі, які зайняті різноманітними кар’єрами, а також відпрацьовані землі (землі, які використовувалися при розробці корисних ко­палин) Вони займають площу 3,4 тис га і в майбутньому їх можна викорис­тати для сільськогосподарського виробництва.

Номер слайду 9

Водні ресурси складаються з поверхневих і підземних вод Тернопіль­ська область є територією із середнім забезпеченням водними ресурсами Сумарні потенційні водні ресурси області становлять 1,4% від водних ресур­сів України На 1 людину припадає 1,4 тис м води на рік. За запасами прісної води область займає 15 місце в Україні Норма споживання води для 1 людини на добу становить 250 л, вона не забезпечу­ється в більшості міських поселень області. Найбільшими водоспоживачами в області є сільське господарство, хар­чова промисловість, комунальне господарство. Обмежені запаси прісної води і зростаючі потреби в ній вимагають по­стійного очищення стічних вод. Найбільше неочищених вод скидають у водойми підприємства молочної промисловості, м’ясокомбінати, концентратно-дріжджовий комбінат, тва­ринницькі ферми, підприємства комунального господарства Водоочисні спо­руди є в 16 міських поселеннях.

Номер слайду 10

Лісові ресурси мають в області ґрунто-, водоохоронне, рекреаційне значення На промислову переробку поступає незначна кількість деревини. Це визначається невеликою кількістю лісів в області та їхнім якісним скла­дом Запаси деревини в Тернопільській області становлять 20,1 млн. м (0,2% запасів деревини в Україні). Видовий склад лісів такий хвойні породи— 16,7%, твердолистяні — 79,6%, м’яколистяш — 3,7% від загальної площі лісів. Більшість лісових насаджень (майже 54%) — молоді (до 40 років) Сти­глі (60-100 років) і перестиглі (понад 100 років) ліси, які придатні для рубок, займають тільки 1/5 площі лісонасаджень Тому в області рубки лісу прово­дяться мало Переважають рубки за доглядом лісу, під час яких заготовляєть­ся деревина на паливо. В області ведуться значні роботи з лісовідтворення Тільки за післяво­єнний період в державному лісовому фонді посаджено 65 тис га, крім того, на еродованих землях створено 15 тис га лісових насаджень. Лісове насінництво в області переведено на елітну основу У лісах віді­брано найкращі дерева (51 дуб, 12 модрин, 4 буки, 2 сосни), від яких піде потомство основних порід для лісів області У лісорозсадниках вирощується посадковий матеріал 80 видів у кількості понад 22 млн. шт. Ці високопродук­тивні дерева, які мають значний ріст, і гарний стовбур і високу якість деревини (їх називають плюсовими), ростуть у Суразькому, Кременецькому, Копичинському, Урманському, Коропецькому, Микулинецькому, Завалівському, Монастириському лісництвах. Ліси мають значні запаси лікарської сировини На площі приблизно 800 га розташовані плантації лікарських чагарників — калини, шипшини, глоду, кизилу, аронії та ш Багато в лісах і трав’янистих лікарських рослин, серед яких звіробій, мати-й-мачуха, суниця, чистотіл та ін. Вони ростуть на всій території області, зайнятій лісами. Ліси області багаті на ягоди, гриби, дичину.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Підготувати інформацію про природні умови і ресурси с. Переволока

pptx
Додав(-ла)
Mostova Tetyana
Додано
7 травня 2020
Переглядів
2152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку