Презентація "Особливості психічного розвитку підлітків. розвиток потреб. Духовний розвиток особистості"

Про матеріал
Забезпечити засвоєння учнями ознак інтелектуального та емоційного розвитку підлітків, основні потреби підліткового віку. Встановлення взаємозалежності потреб підліткового віку та духовного розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

особливості психічного розвитку підлітків. розвиток потреб

Номер слайду 2

Підлітковий період — це певний відрізок життя між дитинством та зрілістю. (Ф. Райс)

Номер слайду 3

БЛІЦКРОС « ДОПОВНИ РЕЧЕННЯ» 1.Підлітковий вік називають … 2.Основними ознаками кризи підліткового віку є … 3.Пошук власного «Я» в підлітковому віці зумовлює як позитивні явища,так і певні … 4. Ризики підліткового віку можуть стосуватися як фізичної,так і …, …, …, складових здоров’я Психічної,соціальної, духовної складним,проблемним непорозуміння з батьками, проблеми у спілкуванні з однолітками,пошук власного «Я» ризики

Номер слайду 4

ЕКСКУРСІЯ В МИНУЛЕ   Протягом століть у грецьких, римських, іспанських та китайських джерелах згадували проміжний період між дитинством і дорослістю. Система лицарського виховання. Сини феодалів до 7 років виховувалися у сім'ях. З 14 років після урочистого вручення меча до 21 року юнак був зброєносцем сюзерена, удосконалюючи вміння їзди верхи і володіння зброєю. Супроводжував сюзерена в походах, на полюванні, брав участь у лицарських турнірах. Після досягнення 21 року відбувалася посвята в лицарі.

Номер слайду 5

На Запорізькій Січі існувала специфічна система відбору в школу молодих людей, так званих молодиків. «Хто хотів би стати козаком - мусив наперед служити три роки в старого козака за джуру. Джура виконував роботу різного типу: носив за козаком другу рушницю й потрібні клунки. Одразу, коли навчався від того козака володіти зброєю і набирав вправності в битвах, ставав правдивим козаком і діставав зброю: рушницю, шаблю, спис, лук і стріли.» До школи приймалися хлопчики з 9 років.

Номер слайду 6

Французький етнограф і історик Ф. Ариєс припустив, що підлітковий вік виник в . XIX столітті, коли контроль батьків за розвитком дитини продовжився аж до шлюбу. У XVІІI, XIX і на початку XX століття був величезний попит на некваліфіковану робочу силу і значна частина молоді вливалася у доросле життя. Період дитинства був дуже коротким. Після Першої світової війни технологічний розвиток спричинив необхідність довше вчитися у школі та проходити іншу підготовку,таким чином примушуючи молодих людей лишатися залежними від батьків. Нині у розвинутих країнах світу цей період життя має тенденцію до поступового збільшення. За сучасними даними, він охоплює майже десятиліття - від 11 до 20 років.

Номер слайду 7

Підлітковий вік — це один з найважливіших етапів життя людини. В ньому багато джерел і починань всього подальшого становлення особистості. Вік цей нестабільний, ранимий, важкий і виявляється, що він більше, ніж інші періоди життя, залежить від реальностей довкілля. Підлітковий вік - це період багатьох змін: фізіологічних, що відбуваються у тілі, психологічних - у думках, почуттях і потребах, а також у стосунках з іншими людьми (батьками, вчителями, друзями, протилежною статтю). Щоб стати дорослим, треба «вирости» не лише фізично, а й психологічно і соціально.

Номер слайду 8

Психологічний розвиток підлітка Будь собою, інші ролі зайняті Оскар Уайльд

Номер слайду 9

Підлітковий вік — період суттєвих психологічних змін, розвитку інтелектуальної та емоційної сфер, появи нових потреб і можливостей, формування характеру й особистої системи цінностей. Назвіть основні переваги підліткового віку (запишіть) Назвіть основні недоліки підліткового віку (запишіть)

Номер слайду 10

Переваги підліткового віку: уже не діти, велике коло друзів, подобаюся хлопцям, дівчатам, відстоюю свою точку зору, різноманітні захоплення, вибір майбутньої професії, швидке збільшення маси та росту організму і ін...

Номер слайду 11

Розвиток інтелекту Майже до кінця XX ст. науковці вважали, що інтелектуальний розвиток людини завершується до початку її статевого дозрівання. Нині достеменно відомо, що це не так, оскільки мозок, як і тіло, розвивається щонайменше до 20 років Особливості інтелекту підлітка:

Номер слайду 12

Проблеми підліткового віку:

Номер слайду 13

Розвиток емоційної сфери Емоційні зміни підлітків:

Номер слайду 14

Розвиток потреб Базові потреби людини: - фізіологічні — в їжі, одязі, житлі, безпеці; - соціальні — у спілкуванні, дружбі, любові, належності до групи, повазі, визнанні; духовні — пізнавальні, естетичні, потребу в самореалізації У підлітковому віці на перший план виходять соціальні потреби Прочитайте уривок з вірша Тараса Шевченка «Мені тринадцятий минало...» і поміркуйте: Які особливості емоційної сфери підлітка описано в ньому? Які інтелектуальні особливості змушують хлопця замислитися над несправедливістю, що існує в суспільстві? •Як вплинуло на нього спілкування з дівчиною? Сторінка 92 - 93

Номер слайду 15

Три рівня підліткового віку Молодший підлітковий вік 10-13 років Середній підлітковий вік 13-15 років 14 років – найбільш небезпечний Старший підлітковий вік 15-18 років

Номер слайду 16

Криза 13-ти років - глибока, якісна зміна всього процесу психічного розвитку людини. Це криза розвитку, що нагадує кризу 3 років (”Я сам”), тільки тепер це “Я сам” в соціальному сенсі. Характеризується падінням успішності, зниженням працездатності, дисгармонією у внутрішній будові особи.

Номер слайду 17

• перебільшення своїх соціальних можливостей; • конфлікти з дорослими та однолітками; • збільшення уваги до зовнішнього вигляду; • невиправдана самовпевненість; • потреба у дружбі, орієнтація на погляди колективу, компанії, віра в ідеал.

Номер слайду 18

АНОМАЛІЇ У РОЗВИТКУ ПІДЛІТКІВ Розлади бувають поведінкові і емоційні. Емоційні переважають у дівчаток. Це депресія, страхи і тривожні стани. Причини зазвичай соціальні. Порушення в поведінці в чотири рази частіше бувають у хлопчиків.

Номер слайду 19

“Над прірвою у житі” «А я стою на самому краєчку скелі, над прірвою... І моя справа — ловити дітлахів, щоб вони не зірвалися у прірву. Ось і вся моя робота. Стерегти дітей над прірвою у житі...» Джером Девід Селінджер

Номер слайду 20

Набуття навичок, які ведуть до успіху: упевнена поведінка; конструктивне розв’язання конфліктів; формування корисних звичок

Номер слайду 21

Домашнє завдання Опрацювати §14 Підготовка до наступного уроку: напишіть «Які цінності є важливими для вас?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Олефір Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Круковська Вікторія Володимирівна
    Дякую, чітка. лаконічна, зрозуміла презентація з урахуванням вікових особливостей учнів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тіщенко Ніна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Колесник Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Дякую за цікавий матеріал та за працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Дубко Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
Додано
15 січня 2021
Переглядів
26560
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку