Презентація до уроку з основ здоров'я "Конфлікти та способи подолання конфліктів"

Про матеріал

Презентація до уроку-тренінгу з основ здоров'я для учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Матеріали можуть бути використані для позакласної виховної роботи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікти та способи подолання конфліктів. Урок -тренінг

Номер слайду 2

Правила тренінгу1. Приходити вчасно2. Дотримуватись правила “піднятої руки” 3. Вимкнути телефони4. “Знімаємо погони”5. Висловлюватися стисло6. Бути щирими та позитивними7. Обговорювати проблему, а не людину

Номер слайду 3

Привітання. Вітаю тих, хто народився весною. Вітаю тих, хто народився зимою. Вітаю тих, хто народжений в літнюю пору. Вітаю тих, хто народжений в осінь сурову. Вітаю тих, хто вміє стрибати,Вітаю тих, хто не любить поспати,Вітаю тих, хто спортсмен та атлет. Вітаю тих, хто не любить котлет. Вітаю тих, хто до уроку готов,Хто чув про конфлікти хоч декілька слів. Хто хоче поповнити знань свій багаж.І починаємо тренінг ми наш.  

Номер слайду 4

Вправа «Абетка емоцій»А- л-Б- М-В- Н-Г- О-Д- П-Є - Р-Ж- С-З - Т-І- У-К - Ч-

Номер слайду 5

Конфлікт – це (лат. conflictus - зіткнення, сутичка) - зіткнення протилежних інтересів і поглядів,напруження і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби.

Номер слайду 6

Чи можемо ми обійтися без конфліктів? Чому?«Конфлікт – це норма життя. Якщо вам здається, що у вашому житті немає конфліктів, перевірте, чи є у вас пульс…». Ця, трохи смішна і одночасно правдива фраза, належить Чарльзу Ліксону, американському психологові і адвокатові з тридцятирічним стажем. Думаю, що пульс ви вже перевірили і переконалися, що він є. Значить, і конфлікти є. Конфлікт – це добре або погано?

Номер слайду 7

Об’єднатися у дві групи. Ті, хто “за” Ті, хто “проти”

Номер слайду 8

ЗАБудь – які зміни пробивають собі дорогу через конфлікт зі звичним, традиційним, відсутність конфлікту це ознака застою;Конфлікт стимулює самовдосконалення і особистісний ріст, пошук нових способів діяльності;Конфлікт може вивести на нову цікаву ідею;Тільки пройшовши через конфлікт і знаючи як поведе себе партнер в тій чи інший ситуації, коли стикаються ваші інтереси, можна говорити про те, чи добре знаєш людину і можеш їй довіряти;В результаті конфлікту можна вийти на нові етапи у взаємовідносинах – зробити їх більш природними більш відкритими;Конфлікт загартовує характер, навчає здатності відстоювати свої інтереси;Допомагає виразити свої відчуття і зняти напруження;Краще розуміти людей;Допомагає подивитися на ситуацію з нової точки зору;Дає можливість добитися покращення ситуації;Вчить розуміти і поважати не схожих на тебе людей, це розширює круг спілкування

Номер слайду 9

ПРОТИКонфлікт це завжди велике емоційне навантаження;Є ризик зруйнувати взаємовідносини;Є можливість не отримати того, що хочеш, чи залишитися без того що маєш тепер;Є ризик отримати удар по самолюбству чи згубити себе в очах оточуючих;Іноді конфлікт віднімає невиправдано багато сил і часу.

Номер слайду 10

Приклад. Вчитель образив учня

Номер слайду 11

Міжособистісний конфлікт

Номер слайду 12

Приклад. В класі ображають хлопчика, який має зайву вагу

Номер слайду 13

Конфлікт між групою та однією людиною

Номер слайду 14

Приклад7-А клас навчається за програмою поглибленого вивчення іноземних мов, а 7-Б навчається поглиблено вивчає математику. Учні 7-А вважать, що вони крутіші

Номер слайду 15

Міжгруповий конфлікт

Номер слайду 16

Конфліктогени. Конфліктогени - слова, дії або бездіяльність, які сприяють виникненню та розвитку конфлікту, тобто - призводять до конфлікту безпосередньо.

Номер слайду 17

Способи подолання конфліктів. Гра «Стара казка»Двоє козенят зустрілися на вузькому містку. Жоден не захотів поступатися дорогою. Почали буцатися і впали в річку. Запропонуйте свої варіанти закінчення казки.

Номер слайду 18

Вправа «Яблучко і черв’ячок»Сядьте зручніше, закрийте очі і уявіть на хвилину, ніби Ви – яблуко. Стигле, соковите, красиве, ароматне, наливне яблучко, яке мальовничо висить на гілочці. Всі милуються Вами, захоплюються. Раптом звідки не візьмись, підповзає до Вас черв’як. І каже: «Зараз я тебе буду їсти!» Що б Ви відповіли черв’яку? Відкрийте очі і запишіть свою відповідь.

Номер слайду 19

Способи подолання конфліктів1. Співробітництво — коли сторони однаково зацікавлені у вирішенні проблеми, здатні зробити це разом.2. Конкуренція — одна зі сторін швидко і чітко вирішує проблему, як правило, на свою користь.3. Компроміс — сторони, що мають однакову владу, йдуть на взаємні поступки.4. Пристосування — одна сторона віддає пріоритет іншій у вирішенні проблеми, в усьому з нею погоджуючись.5. Ухилення — одна зі сторін відступає, вважаючи себе слабшою стороною.

Номер слайду 20

Приклади відповідей. Конкуренція: «Зараз як упаду на тебе і розчавлю!»Уникнення: «Он, подивися, яка там симпатична груша!»Компроміс: «Ну, добре, відкуси половинку, решту залиш моїм улюбленим господарям!»Пристосування: «Така видно вже в мене доля тяжка!»Співпраця: «Подивися, на землі є вже яблука,що впали, ти їх їси, вони теж смачні!

Номер слайду 21

Секрети безконфліктного спілкування. Не прагніть домінувати за будь-яку ціну. Будьте принциповими, але не жорстокими. Критикуйте, але не критиканствуйте. У всьому треба знати міру. Сказати правду теж треба уміти! Будьте справедливі та терпимі до людей. Реалізуйте себе в творчості, а не в конфліктах. Проявляйте витримку, оволодійте уміннями саморегуляції. Пошана до людей, знання правил ведення суперечки, дискусії, правил спілкування допомагають запобігати непотрібним конфліктам.

Номер слайду 22

Прощання

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Котюк Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пащенко Ольга Віталіївна
    Благодарю! Информация супер!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Козоріз Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бурико Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Костирко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Трофімова Оксана Миколаївна
    Дякую, гарна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Черняк Леся Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
20 січня 2018
Переглядів
17374
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку