Презентація "Отруйні гриби, рослини і тварини"

Про матеріал
Стислий опис про отруйні гриби, рослини і тварини. Про їхній зовнішній вигляд та чим саме небезпечна їхня отрута.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйні гриби, рослини і твариниr

Номер слайду 2

Гриби отруйніГриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Перед початком грибного сезону важливо навчитися відрізняти їстивні гриби від неїстивних. Запам’ятай золоте правило – не збирай грибів, яких не знаєш, і тих, що ростуть обабіч доріг і поблизу великих промислових міст!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Чим небезпечна: Бліда поганка вважається найнебезпечнішим з існуючих в наших широтах грибів. Цей гриб вражає печінку і нирки, при цьому, симптоми отруєння проявляються, коли людині вже неможливо допомогти. Зовнішній вигляд: Найбільш характерна ознака, за якою поганку можна відрізнити від багатьох схожих грибів, типу печериць, гриба-парасольки, сироїжок - "яєчко" в основі ніжки, з якого виростає бліда поганка. Бліда поганка

Номер слайду 5

Мухомор пантерний. Зовнішній вигляд: Незважаючи на те, що мухомор з червоним капелюхом в білу цяточку в масовій свідомості представляється символом усіх отруйних грибів, насправді це рід, що нараховує більше 600 видів. Потім слідують візуальні та слухові галюцинації. У разі тяжкого отруєння настає втрата свідомості, летаргія, втрата пам'яті, у важких випадках - кома і смерть. Чим небезпечний: Отруєння мухомором пантерним, як і червоним, викликає спочатку напади гніву з бажанням руйнувати.

Номер слайду 6

Сатанинський гриб. Зовнішній вигляд: Великих розмірів сягає наприкінці літа, його округлий, подушковидний капелюшок виростає до 30 см, а масивна ніжка може мати 15 см у висоту і 10 завширшки. Зрілі представники мають більш розпростерту форму. Шкірочка на капелюшку оксамитова, іноді гладка на дотик, суха. Колір варіюється від білого до брудно-сірого та оливкового. М'якоть на розрізі трохи синіє, іноді червоніє. Чим небезпечний: Цей гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам гриба викликає важке отруєння

Номер слайду 7

Іноцибе (плютка)Зовнішній вигляд: Цей гриб відрізняється неприємним запахом, біла м'якоть не змінює колір на зрізі. Висота - 5 см, ніжка тонка. Конусовидний капелюх досягає п'яти сантиметрів у діаметріЧим небезпечний: Дуже небезпечний отруйний гриб, який викликає в людини важке отруєння

Номер слайду 8

Перша допомога при отруєнні грибами:1. Викличте “швидку медичну допомогу”.2. Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту.3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. 4. 3'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів.

Номер слайду 9

Перші ознаки отруєння грибами. Перші ознаки отруєння отруйними грибами можуть наступати досить швидко. Як правило, інкубаційний період триває від 30 хвилин до 6 годин з моментунадходження отрути в організм. Це можуть бути такі ознаки:різке звуження зіниць очей;рясне відділення слини;підвищене виділення поту;біль у животі ріжучого характеру, що супроводжується діареєю і блюванням;задишка і затруднення дихання;зниження артеріального тиску, що супроводжується запамороченням і різкою слабкістю;скорочення пульсу.

Номер слайду 10

печінкова недостатність;ниркова недостатність;швидка втрата свідомості;багаторазова блювота;сильні головні болі.можуть розвиватися хронічні токсичні зміни нирок, печінки, головного мозку. Перші симптоми:

Номер слайду 11

Природа нашої місцевості багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються дуже небез-печні для здоров’я. Щоб запобігти отруєнню, ніколи не їжте та навіть не куштуйте дикорос-лих ягід, плодів, кореневищ, якщо не впевнені, що вони їстівні. Отруйні Рослини

Номер слайду 12

Борщівник. Зовнішній вигляд: Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Де росте: Біля доріг, розташованих біля лісу. Також – на галявинах і пустирях. Чим небезпечний: Може викликати опік 1-3 ступеня. Опіки проявляються через кілька годин після контакту. Якщо вже так вийшло, що сік потрапив на шкіру, ретельно промийте її водою з милом і не з'являйтеся на сонці протягом двох днів.

Номер слайду 13

Аконіт (Борець)Чим небезпечний: При контакті зі шкірою викликає свербіж. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – спочатку частішає, а потім уповільнюється дихання, може бути запаморочення, параліч м'язів. Зовнішній вигляд: Росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору. Де росте: На березі річок, гірських луках і навіть біля доріг. Головний критерій його розташування – вологий ґрунт

Номер слайду 14

Блекота чорна. Зовнішній вигляд: Відрізняється дуже неприємним запахом. Але її плоди ву формі глечика можуть зацікавити малюка. Блекота виростає до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Де росте: Біля доріг або житлових будинків, на оброблюваних полях. Чим небезпечна: Ознаки отруєння з'являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках людина може втратити свідомість або навіть впасти в кому.

Номер слайду 15

Беладонна. Зовнішній вигляд: Має високі стебла і багато відгалужень. Але найці-кавішими для малюка будуть плоди. Вони схожі на маленькі ягоди вишні і навіть солодкі на смак. Де росте: Любить букові, дубові та інші ліси. Зростає також на узліссях, біля річок. Чим небезпечна: Перші ознаки отруєння з'явля-ються протягом 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки.

Номер слайду 16

Болиголов плямистий. Зовнішній вигляд: Листя молодої рослини схожі на моркву, петрушку або кріп, тому його можна не розпізнати. Суцвіття формою схоже на парасольку, і складається з безлічі дрібних квіток. Де росте: На пустирях, біля доріг, на городах, лісових галявинах, луках. Можна його зустріти і на звалищах, і біля залізниць. Чим небезпечний: Рослина може викликати головний біль і запа-морочення. Також ознаками отруєння є підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно. Є ризик померти від задухи.

Номер слайду 17

Вовчі ягоди. Зовнішній вигляд: Невеликий чагарник. Квітки рослини мають зеленуватий або рожевий відтінок. Плоди — невеликого розміру і червоного кольору. Де росте: У лісах, також використовується як декоративна рослина. Чим небезпечний: Всього кілька штук цих ягід можуть викликати летальний результат. Ознаки отруєння: блювота, судоми, біль у животі, сильне слиновиділення.

Номер слайду 18

Дурман звичайний. Зовнішній вигляд: Рослина має великі білі квіти у вигляді труб і велике листя. Де росте: У сирих місцях, біля доріг, житлових будинків. Чим небезпечний: Отруєння можна виявити за такими ознаками: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль.

Номер слайду 19

Багато тварин містять отруйні речовини, які є небезпечними для життя і здоров’я людини. Щоб убезпечити себе від отруйних тварин, потрібно уникати зустрічей з ними, а увипатку контакту негайно звернутися за медичною допомогою. Отруйні Тварини

Номер слайду 20

Гадюка звичайна. Зовнішній вигляд: Це невеликі змії – максимум 60-70 см, а зазвичай їх довжина варіює в межах 30-50 см. Забарвлення є надзвичайно мінливим – від світло-сірого і блакитного, до мідно-червоного та чорного з темним ромбічним малюнком на спині. Місця проживання: добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, степові схили з чагарниками тощо. Чим небезпечний: Навесні отрута гадюки більш токсична, ніж влітку. Укус гадюки викликає наростаючий біль. З'являється в'ялість, головний біль, нудота, інколи блювання, пришвидшений пульс. 

Номер слайду 21

Гадюка степова. Зовнішній вигляд: За розмірами майже така ж як і Гадюка звичайна – 60-65см. Забарвлена Гадюка степова у бурі відтінки з темним ромбічним малюнком на спині. Місця проживання: у вкритих чагарником степових балках, ярах, заплавах річок, лісосмуги. Чим небезпечний: У перші 30-90 хвилин після укусу починається миттєве згортання крові . З ускладнень найбільш небезпечними є гангрена та сепсис.   

Номер слайду 22

Каракурт. Зовнішній вигляд: Самка досягає 2 см, оксамитово-чорного кольору. Під час розмноження у неї на черевці з’являються червоні цяточки. Самці менші від самок. Місця проживання: селяться каракурти у місцях, де ростуть бур’яни, для житла плетуть гніздо з павутини, прикріплюючи його до трави. Чим небезпечний: Укус викликає психічну нерівноваженість. Виникає біль в області живота, слино-виділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнене дихання. У важких випадках допомоги через 1-2 дні після укусу каракурта може наступити смерть.

Номер слайду 23

Тарантул. Зовнішній вигляд: Доросла самка має довжину 2-5 см і вагу 5-8 грамів. Самець значно менший. У павука коричневе тіло із жовтогарячими плямами на лапках і на черевці. Місця проживання: Натомість мешкають в глибоких норах у грунті. Взимку вони закриваються в своїх домівках, відгороджуючись валиком із трави, переплетеної павутиною, і сплять там до весни. Чим небезпечний: При укусі виникає сильний біль, який зберігається протягом доби, згодом почервоніння шкіри та набряк. При підвищеній чутливості до отрути можуть бути запаморочення, слабкість, втрата свідомості.

Номер слайду 24

Бджола Зовнішній вигляд: тіло округле, вкрите ворсинками, має жовто-чорні смужки на тілі, приглушеної забарвлення . Захистом у бджоли є жало. Але, наприклад, вжаливши людину, бджола відразу ж гине. Місця проживання: дикі бджоли влаштовують гнізда в дуплах дерев, біля входів у печери або під скельними виступами. Домашні бджоли живуть у вуликах. Чим небезпечний: укус бджоли болючий, виникають набряки, які при ураженні слизових оболонок ротової порожнини та дихальних шляхів можуть привести до задухи

Номер слайду 25

Джміль Зовнішній вигляд: близькі родичі бджіл і відрізняються від них перш за все величиною і густими довгими волосками, що покривають тіло. У земляного джмеля забарвлення чорне з двома рудими перев’язами на грудях і черевці і біло-сірим кінчиком черевця. У інших джмелів малюнок і забарвлення виглядають інакше. Місця проживання: дикіЧим небезпечний: укуси джмелів супроводжуються симптоматикою подібною до отруєння бджолиною отрутою. Значної небезпеки при одиничних укусах не виникає, за винятком можливості розвитку алергічної реакції.

Номер слайду 26

Оса. Зовнішній вигляд: мають довге тіло, яке перетягнути в районі грудної клітки. Тіло у ос гладке, без ворсинок. Забарвлення оси схожа з бджолиної – ті ж смужки, але тільки яскраві, помітні Місця проживання: оси можуть жити як на самоті, так і колоніями, свої вулики вони роблять з різноманітних відходів. Чим небезпечний: місце укусу набрякає. Отрута оси також може викликати і таку реакцію організму як біль, печіння, висип по всьому тілу, головний біль, підвищення температури, нудота і блювота.

Номер слайду 27

Шершень Зовнішній вигляд: у півтора рази більший за осу, крім того, у нього коричнево-жовте забарвлення тіла, на відміну від чорно-жовтого забарвлення оси. Місця проживання: найбільші європейські суспільні оси, живуть у густих старих лісах.. Чим небезпечний: укуси дуже болючі, на місці укусу з’являється набряк та запалення. Загальна картина отруєння – головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла з утрудненням дихання .

Номер слайду 28

Будьте обачні!Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
3995
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку