Презентація "Отруйні комахи і наслідки їх укусів". 11 клас

Про матеріал
Викладений у презентації матеріал пропонується на допомогу вчителям "Захисту України", 11 клас. План уроку, що визначений на перших слайдах, дає вчителю змогу чітко зрозуміти, які саме питання і в якій послідовності слід розглянути. Ілюстрації, наведені на слайдах, дають можливість краще засвоїти матеріал і зробити правильні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйні комахи і наслідки їх укусів. Вчитель-методист Васильківського Академічного ліцею «Успіх»Пекарська Л.І.

Номер слайду 2

План уроку:1. Статистичні дані про наслідки укусів комах2. Характеристика: а) комарі б) мошка в) ґедзь г) бджоли, оси, шершні, джмелі д) кліщі3. Допомога у разі укусів перетинчастокрилих.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

КомаріІз-за специфічних властивостей слини комара, в місці його укусу утворюються невелике почервоніння, виникає свербіння, відчуття жару. Свербіння можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: половина чайної ложки на стакан води. Щоб уникнути укусу обробіть всі відкриті місця тіла репелентом (речовиною, що відлякує комарів) - вони продаються в будь-якому господарському магазині.

Номер слайду 5

Мошки. Часто момент укусу ми не відчуваємо, бо в слині мошки є речовини, які здатні знеболювати. Але слина мошок отруйна. Через декілька хвилин з'являється відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк (іноді, з долоню). Набряк спадає через декілька днів, а ось нестерпне свербіння може турбувати декілька тижнів. Якнайскоріше протріть шкіру нашатирним спиртом, а потім прикладіть лід. Можна прийняти антигістамінний засіб (діазолін, супрастин).

Номер слайду 6

Ґедзь. Хоботок комахи використовують для проколів шкіри, далі вводитися слина, що перешкоджає згортанню крові. У місці укусу може з'явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів. Укус ґедзя швидко перетворюється на значну припухлість з білим пухирем посередині. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес зі спиртом і розчином питної соди, міняючи його кожні 15 хвилин.

Номер слайду 7

Бджоли, оси, джмелі, шершніХарактер укусів бджіл, ос і джмелів багато в чому схожий. Отрути цих комах можуть викликати алергічні реакції у людини, токсично діють на нервову систему. Перш за все, в місці укусу виникають біль, печіння, почервоніння і набряк. Крім таких місцевих реакцій можуть з'являтися і загальні: нездужання, запаморочення, нудота, болі в суглобах, підвищення температури (іноді, досить значне), утруднення дихання або навіть, втрата свідомості.

Номер слайду 8

Перша допомога при укусі Відразу ж після укусу бджоли необхідно, обережно видаліть пінцетом або навіть нігтями жало з ранки (не роздавивши отруйну бульбашку на жалі). Якщо людина знепритомніла, намагайтесь привести її у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його. Добре промийте місце укусу мильною водою. Зробіть пов'язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5. При сильному болі, прикладіть до місця укусу розчин кухонної солі (половина чайної ложки на півстакана холодної води) або просто накладіть компрес з холодної води. Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини, щоб нейтралізувати шкідливі речовини, які потрапили в кров з отрутою. При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і викличте лікаря.

Номер слайду 9

КліщіКліщ присмоктується протягом 15-20 хв ,виділяючи в цей час анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом на місці укусу з'являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Не всі кліщі є носіями збудників захворювання. Водночас вони є причиною таких небезпечних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка тощо.

Номер слайду 10

Якщо ви виявили кліща..1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо це неможливо, постаратися видалити його самостійно: повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.2. Після видалення кліща змастити ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.3. Ретельно вимити руки з милом.4. Протягом двох тижнів щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі — звернутися до лікаря.

Номер слайду 11

Павуки. Кусає павук не дуже боляче, а на місці укусу з'являється невелика червона плямочка, яка швидко блідніє чи зникає. Укушене місце не опухає, біль швидко проходить, а вві сні укус можна й не відчути. Через певний час (15 хв - 6 год) на місці укусу виникає різкий біль, що поширюється в область живота, грудей і попереку, м'язи живота напружуються, утруднюється дихання та німіють ноги. Настає сильне психічне збудження, нерідко спостерігаються запаморочення, головний біль, задуха, судоми, блювота. Характерні посиніння обличчя, уповільнення пульсу та аритмія серця. Симптоми зазвичай тривають 24-48 год, але у важких випадках — набагато довше, до кількох днів. Одужання наступає за 2-3 тижні, але слабкість залишається понад місяць. У важких випадках за відсутності медичної допомоги через 1-2 дні після укусу настає смерть.

Номер слайду 12

Домедична допомога1. У перші 2-3 хв можна припекти місце укусу каракурта полум'ям запаленого сірника, для чого 1-2 сірники притискують голівками до місця укусу і підпалюють третім сірником. Оскільки уражується поверхневий шар шкіри (до 0,5 мм), полум'я сірників достатньо для зруйнування токсину. На місце укусу також потрібно прикласти лід.2. Дати постраждалому антигістамінні засоби (діазолін, цетиризин тощо), якщо біль збільшується — знеболювальні засоби (аспірин, парацетамол, ібупрофен тощо), інші препарати аптечки для зменшення симптомів отруєння, зокрема заспокійливі засоби тощо.3. Обов'язкова госпіталізація для проведення специфічної антидотної терапії.

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку