Презентація "Озера, їх різноманітність"

Про матеріал
Допоміжний матеріал для проведення уроку з географії в 6 класі з теми: "Озера, їх різноманітність за площею, походженням озерних улоговин, солоністю. Найбільші і найглибші озера земної кулі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Географічна розминка. Завдання: занести кожен географічний об’єкт у відповідну групу, скинути в особистий чат тімсу1 груп – рівнини2 група – моря, протоки, затоки3 група – гори Географічні об’єкти: Янцзи, Амазонська, Гімалаї, Тихий, Атлантичний, Аравійський, Карпати, Кавказ, Дніпро, Примексиканська, Східноєвропейська, Міссісіпі, Ніл, Памір, Кримські, Гудзонова, Анди, Амазонка, Червоне, Єнісей, Китайська, Інд, Ганг, Конго, Кодильєри, Саргасове, Індо-Гангська, Берингова, Суецький, Біле, Аппеніни, Гібралтарська.

Номер слайду 3

Пригадайте, що входить до складу вод суходолу?

Номер слайду 4

Тема уроку: Озера та їх різноманітність. План1. Що таке озеро.2. Типи озер за◦ походженням озерних улоговин;◦ солоністю;◦ водним режимом.3. Значення озер.4. Світові рекорди.

Номер слайду 5

1. Що таке, на вашу думку, «озеро»?2. Чим воно відрізняється від річки?

Номер слайду 6

Озеро – природне заглиблення суходолу заповнене водою. Озерні улоговини утворилися при зрушеннях земної кори, так званих тектонічних процесах – під час утворення в ній тріщин, опускань, при ерозійних явищах, гірських обвалах, діяльності вулканів. Причини утворення озер, як і самі озера, - різноманітні.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тектонічні озераЇх утворення повязані з розломами в земній корі або опусканням чи підніманням окремих її територій. (Байкал, Танганьїка, Ньяса, Мертве море, Великі Американські озера). Відмінною рисою будови таких озер є великі глибини, обривисті береги, стрімкі підводні схили, нерівне дно, витягнуті в довжину.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вулканічні озера. Такі озера утворилися у кратерах згаслих вулканів. Вони мають невелику площу, але можуть бути дуже глибокими. Приклад: озера Камчатки, Ісландії, Японських о-вів. Озера,  що лежать у кратерах,  під час вулканічних вивержень спричиняють додаткові лиха. Так, на острові Ява під час виверження вулкана озеро в його кратері закипає і вихлюпується. Потоки гарячої води і грязі стікають вниз, знищуючи все на своєму шляху.

Номер слайду 11

Вулканічні озера

Номер слайду 12

У Східній Африці є озеро, яке називають «каструлею» - озуро Ківу. Воно знаходиться неподалік від вулкана Кітуро. Під час виверження лава стікає в озеро, вода в ньому закипає, і риби та водорості варяться. Саме в ці дні озеро перетворюється на гігантську «каструлю». Коли виверження вулкана вщухає, мешканці виловлюють рибу, що зварилася в озері.

Номер слайду 13

Льодовикові озера. Утворилися в западинах, які після себе залишили льодовики. Такі озера мають велику протяжність, малу глибину. Озера розміщені недалеко одне від одного, під час посухи можуть майже повністю  пересихати, а під час рясних дощів об’єднуватися в одне велике озеро. Приклад: Велике Солоне, Велике Ведмеже, Ладозьке, Марічейка, Бребенескул, Несамовите.

Номер слайду 14

Загатні озера. Загатні утворюються в горах внаслідок завалів, що перегороджують річкові долини (Синевир у Карпатах, Тана).

Номер слайду 15

Карстові озера. Карстові виникають під дією підземних вод, у порожнинах, які утворилися після розчинення водою гірських порід. Шацькі озера і найбільше із цієї групи озеро Світязь.

Номер слайду 16

Розповісти легенди про озера Синевир та Світязь

Номер слайду 17

Залишкові озера. Залишкові озера. Такі озера є найбільшими за площею, оскільки вони є залишками морських басейнів минулого.  Звідси й походить назва. Каспійське море – озеро - найбільше в світі. Сюди належать Аральське море, Чад.

Номер слайду 18

Лиманні озера. Лиманні утворення внаслідок відокремлення від моря косою, або пересипом. Такі озера мають витягнуту форму та невелику глибину.  Вони поширені на півдні України та Чорного й Азовського морів.

Номер слайду 19

Мозковий штурм. За якими ознаками ще можна класифікувати озера?

Номер слайду 20

За солоністю озера поділяються на:а) прісні;                   б) солоні. Озеро Самбар в Індії вісім місяців на рік буває солоним і чотири — прісним. Його площа — 160 км2. За час сильної восьмимісячної посухи з озера видобувають 200 тис. тонн кухонної солі. А з червня до жовтня через безперервні дощі вода в озері опріснюється. За типом живлення озера поділяються на:а) стічні;                                                    б) безстічні. Озера, з яких витікають річки, називають стічними. Озера, з яких не витікають річки, називають  безстічними

Номер слайду 21

Озеро Самбар (Самбхар)

Номер слайду 22

Значення озер. Як ви думаєте яке значення мають озеро у господарстві та як їх використовує людина?Господарське значення озер. Багаті на рибні ресурси. Засіб сполучення між поселеннями. У солоних озерах видобувають кухонну сіль. На берегах санаторії, курорти, будинки відпочинку. Озера пом'якшують навколишній клімат.

Номер слайду 23

Світові рекорди. Найбільша система озер в Північній Америці Великі озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері, Онтаріо Найбільше за площею - Каспійське море (до 400тис.км 2)Найглибше - Байкал (1620м)Найсолоніше - Мертве море(270‰), Найдовше прісноводне озеро світу - Танганьїка (протяжність з півночі на південь- 670 км, глибина – 1435 м друге у світі)Найвисокогірніше озеро світу - Тітікака яке утворилось на висоті 3812м, це єдине судноплавне озеро світу на цій висоті. Найбільше лагунне озеро - Маракайбо. Рекорди України. Найбільше за площею – Ялпуг(149 км2), найглибше – Світязь (максимальна глибина 58.4м), найвисокогірніше – Бребенескул(1801м).

Номер слайду 24

Узагальнення знань1. Всі озера солоні 2. З озера може брати  початок річка. 3. Озера тектонічного походження не глибокі  4. Льодовикові озера розміщені в кратерах вулкана 5. Мертве море найсолоніше в світі. 6. Озеро Синевир знаходиться в Україні 7. Озера використовують тільки для відпочинку людей. 8. За водним режимом озера поділяють на стічні та безстічні. 9. Найглибше озеро світу Байкал 10. Найглибше озеро України Бребенескул нітакнінітактакнітактакні

Номер слайду 25

Підготувати доповіді або презентації про водоспади світу (будь-який на вибір, наприклад Анхель, Ігуасу, Нігарський водоспад, Вікторія, Шипіт, водоспад Гук)

pptx
Додано
28 березня 2022
Переглядів
1867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку