Презентація " Озера, їх типи"

Про матеріал
Матеріал можна використовувати на уроці при вивченні теми " Гідросфера", а також під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема «Озера, їх різноманітність за площею, походженням озерних улоговин, солоністю. Найбільші і найглибші озера земної кулі. Урок географії 6 клас. Виконала вчитель географії опорного закладу « Диканський НВК імені М. В. Гоголя « Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Диканської районної ради Полтавської області»

Номер слайду 2

Природне заглиблення в земній поверхні, яке заповнене водою, називається озером. Це вражаєВсі озера світу разом займають лише 3,75% площі суші, і в яких сконцентровано понад 2/3 світових запасів прісної рідкої води на планеті.

Номер слайду 3

Походження озерних улоговин. Тектонічні – утворюються в місцях розломів та опускань земної кори. Їх улоговини, як правило, вузькі, довгі, глибокі. Найбільші озера світу тектонічного походження - Верхнє ( найбільше прісне озеро світу), Вікторія, Байкал ( найглибше озеро світу), Танганьїка. Знайдіть на карті в атласі!

Номер слайду 4

Залишки давніх морів, що в наслідок вертикальних рухів земної кори, опинились відрізаними суходолом від Океану, називають реліктовими (залишковими). Утворені в таких спосіб окремі великі озера умовно називають навіть морями, хоча зв’язку з Океаном вони не мають. Такими є Каспійське та Аральське моря. Каспійське – найбільше озеро в світі. Воно займає площу, що складає понад половину території України – близько 371 тис. км2.

Номер слайду 5

Найрозповсюдженішими на Землі є невеликі озерні улоговини, що утворилися під дією річкових вод. До них належать невеличкі озера вздовж русла річки, які виникають внаслідок відділення його частини наносами. У залишених річками старих руслах подекуди існують озера, які називають старицями. На узбережжях морів та океанів формуються лиманні та лагунні озера. Вони виникають, коли піщані наноси відокремлюють мілководну частину моря (лагуну) або розширене гирло річки (лиман). Багато озер такого походження сформувалося на чорноморському узбережжі.    

Номер слайду 6

Льодовикові озерні улоговини утворилися в тих районах земної кулі, де відбувалося переміщення льодовиків у порівняно недалекому минулому. Вони, виорюючи пухкі породи, сформували велику кількість знижень земної поверхні у північних районах Євразії та Північної Америки. Чимала частина з них після відступу льодовика перетворилася в озера. Є такі озера й у гірських масивах, де існувало гірське зледеніння.

Номер слайду 7

Карстові озера утворюються у районах поширення легкорозчинних гірських порід.   Завальні (греблеві, загатні) озера характерні для гірських країн. Виникають вони внаслідок зсуву чи обвалу, що перегороджує шлях водному потоку. До них належить озеро Синевир у Карпатах.    Вулканічного походження озерні улоговини є кратерами згаслих вулканів. Одне з найбільших серед них Кроноцьке, на півострові Камчатка.

Номер слайду 8

За стічністю Наведіть приклади озер, використовуючи текст параграфа

Номер слайду 9

Заповніть таблицю

Номер слайду 10

За солоністюпрісні– вміст солі до 1 г/кг , або 1 ‰ (проточні озера, особливо в умовах вологого клімату);солонуваті– солоність від 1 до 25 ‰ (розташовані в зоні степів та напівпустель);солоні – вміст солі дорівнює солоності вод Світового океану (від 25 до 50 ‰) тасоляні, або мінеральні– солоність понад 50 ‰. Від чого залежить солоність озер? Наведіть приклади.

Номер слайду 11

10 найбільших озер світу. Каспійське море. Найбільше в світі за площею і об'ємом води озеро на Землі, але вода в ньому солона, так як озеро має залишкове (реліктове) походження. Лежить в центральній частині Євразії, і омиває береги Казахстану, Туркменістану, Ірану, Азербайджану та Росії. Загальна площа - 371 тис.км², об'єм - 78,2 тис.км³, а максимальна глибина - 1025 метрів.

Номер слайду 12

2. ВерхнєНайбільше за площею в світі прісне озеро. Лежить в Північній Америці між США і Канадою. Площа - 82,4 тис.км², об'єм - 12,1 тис.км³, а максимальна глибина становить 406 метрів.

Номер слайду 13

3. Вікторія. Найбільша водойма Африки, і третє за площею озеро в світі, яке лежить поміж Танзанією, Уґандою та Кенією. Загальна площа - 69,5 тис.км², об'єм води - 2,8 тис.км³, а максимальна глибина становить 84 метри.

Номер слайду 14

Гурон. Друге за площею та об'ємом води озеро Північної Америки, яке лежить між територією США та Канади. Площа - 60 тис.км², об'єм води - 3,5 тис.км³, а найбільша глибина - 229 метрів. Посеред Гурону знаходиться острів Манітулін, який є найбільшим в світі озерним островом.

Номер слайду 15

Мічіґан. Озеро в США, яке входить до переліку найбільших озер Північної Америки. Загальна площа - 58 тис.км², об'єм води - 4,9 тис.км³, а глибина - 281 метр (найбільша). Чікаго - найбільше місто, яке розкинулося на березі цього озера. Нині в цьому місті проживає 3 мільйони осіб. 

Номер слайду 16

Танганьїка. Найбільша за об'ємом води та друга за площею водойма Африки, яка має площу в 32,9 тис.км², об'єм води - 18,9 тис.км², і максимальну глибину 1470 метрів. Озеро розкинулося між територією чотирьох африканських держав - Бурунді, Танзанії, Замбії та Демократичної Республіки Конго.

Номер слайду 17

Байкал. Це найглибше на планеті озеро, яке має другий у світі об'єм води (після Каспійського моря). Його площа становить 31,5 тис.км², а об'єм води - понад 23,5 тис.км³. Максимальна глибина - 1637 метрів. 

Номер слайду 18

8. Велике Ведмеже. Озеро в Канаді, яке належить до переліку найбільших озер Північної Америки. Воно має площу 31,1 тис.км², а об'єм води понад 2,2 тис.км³. Максимальна глибина - 446 метрів.

Номер слайду 19

9. Ньяса (Малаві)Друге озеро Африки за об'ємом води,який становить 8,5 тис.км³, а площа - 30 тисяч квадратних кілометрів, що майже як площа Житомирщини. Максимальна глибина - 707 метрів (друге за глибиною озеро Африки). Озеро Ньяса лежить між територією Танзанії, Мозамбіку та Малаві. 

Номер слайду 20

10. Велике Невільниче. Друге за площею озеро Канади, і замикає десятку найбільших озер планети. Площа - 28,9 тис.км², об'єм води - 2,1 тис.км³, і найбільша глибина - 614 метрів.

Номер слайду 21

Узагальнення вивченого матеріалу Спробуйте за контурами озера знайти його на карті та вказати назву(у зошит)1234

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
7840
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку