Презентація " Озера. Штучні водойми"

Про матеріал
Презентацію "Озера. Штучні водойми." можна використати під час пояснення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Що таке озеро? Озеро —природне заглиблення суходолу , яке заповнене водою. Площа озер на земній кулі — 1,3 млн.кмІ В Україні налічується близько 3000 озер.

Номер слайду 3

1) реліктові озера - ті, які ніколи не були частиною Світового океану—(Каспійське море) 2) озера наземного походження-ті, що виникають від наповнення котловин водою з атмосферних опадів. За походженням водної маси:

Номер слайду 4

За водним режимом: Стічні (прісні) Безстічні (солоні) Озера, які дають початок рікам. Байкал Озера, з яких вода не витікає. Аральське море

Номер слайду 5

За солоністю, ‰ Прісні (до1); Солонуваті (1-24,7); Солоні (24,7 – 47); Мінеральні (>47)

Номер слайду 6

За походженням улоговин: І) тектонічні; 2) льодовикові; 3) загатні; 4) карстові; 5)лиманні; 6) вулканічні; 7) залишкові; 8) старичні; 9) штучні.

Номер слайду 7

Тектонічні озера пов'язані з опусканням або підніманням окремих територій (Байкал, Танганьїка, Ньяса, Мертве море, Великі Американські озера). Відмінною рисою будови є : -великі глибини, -обривисті береги, -стрімкі підводні схили, -нерівне дно. -витягнуті в довжину.

Номер слайду 8

Льодовикові озера В улоговинах, які виникли під тиском льодовика. Велике Солоне, Велике Ведмеже, Ладозське, Марічейка (Карпати)

Номер слайду 9

Загатні озера Утворюються в горах внаслідок завалів, що перегороджують річкові долини. Синевір у Карпатах, Сарезьке на Памірі, Тана.

Номер слайду 10

Карстові озера Виникають під дією підземних вод У порожнинах, які утворилися після розчинення водою гірських порід. Шацькі озера.

Номер слайду 11

Лиманні озера На узбережжях морів, у гирлах давніх річок Внаслідок відокремлення від моря ділянки води. Маракайбо, Сасик.

Номер слайду 12

Вулканічні озера У кратерах згаслих вулканів Озера Камчатки, Ісландії.

Номер слайду 13

Залишкові озера Це залишки давніх морських басейнів, які відокремились у певний період підняття узбережжя. Каспійське та Аральське моря-озера, Чад.

Номер слайду 14

Озера - стариці Окремі ділянки річкових русел, що відокремились від ріки;

Номер слайду 15

Штучні водойми Водосховища, (штучні озера) - водойми в руслі річки, штучно створені шляхом побудови гребель, дамб. В Україні 1157 водосховищ 28,8 тис. ставків. Ставки – це штучні водойми, об'ємом до 1 млн мі води.

Номер слайду 16

Канали (штучні ріки) Канали в Україні споруджено переважно в басейні Дніпра, Сіверського Дінця і частково Дунаю. Канали : судноплавні (Суецький і Панамський), зрошувальні й осушувальні.

Номер слайду 17

Значення в житті людини Водосховища, ставки та канали створено людиною для регулювання стоку з метою господарського використання вод: -для водопостачання, -зрошення полів, -відпочинку, -риболовлі.

Номер слайду 18

Світові рекорди Каспійське море – найбільше за площею озеро світу! Площа — до 400,0тис. кмІ

Номер слайду 19

озеро Байкал найглибше озеро планети! Глибина - 1620м

Номер слайду 20

Мертве море Найсолоніше озеро планети. Розташоване в тектонічній западині на 400 м нижче рівня моря. Концентрація солі – 270‰

Номер слайду 21

Танганьїка Найдовше прісноводне озеро світу ! Протяжність з півночі на південь- 670 км, Глибина – 1435 м, друге у світі!

Номер слайду 22

Тітікака “рудна скеля” Найвисокогірніше озеро світу, яке утворилось на висоті- 3 812 м. Це єдине судноплавне озеро світу на цій висоті.

Номер слайду 23

Найбільша система озер Верхнє – площа 82,4 тис.кмІ; друге за площею в світі. Гурон – площа 59,6 тис.кмІ; Мічіган – площа 58,0 тис.кмІ; Ері – площа 25,7 тис.кмІ; Онтаріо – площа 19,5 тис.км І

Номер слайду 24

Найглибше - озеро Світязь Площа--2622 га, довжина — 9225 м, ширина — 4000 м, Максимальна глибина — 58,4 м, Середня глибина — 6,9 м Рекорди України

Номер слайду 25

Найбільше озеро України України оз.Ялпуг – площа 149 кмІ Друге в Європі! Найбільший прісноводний лиман– Дністровський площа - 360 кмІ

Номер слайду 26

Найвисокогірніше озеро в Україні є Бребенескул, що лежить на абсолютній висоті - 1 801 м Українських Карпат.

Номер слайду 27

Господарське значення озер Багаті на рибні ресурси. Засіб сполучення між поселеннями. У солоних озерах видобувають кухонну сіль. На берегах санаторії, курорти, будинки відпочинку. Озера пом'якшують навколишній клімат.

Номер слайду 28

Джерела http://elise.com.ua/ru/ http://uk.wikipedia.org/wiki/ http://www.wonder-world.ru http://www.geoglobus.ru http://www.google.com.ua http://www.zoolog.com. http://osvitanet.com.ua http://festival.1september

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лановенко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шеремет Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
5 січня 2021
Переглядів
12709
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку