Презентація "Пам'ятники Шевченку"

Про матеріал
Презентація може бути використана як на уроках читання, присвячених творчості Кобзаря, так і в позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятники Т. Г. Шевченкові в Україні та у світіПрезентацію підготувала вчитель початкових класів Северіна Рената Сергіївна

Номер слайду 2

ПАМ’ЯТНИКИ Т. Г. ШЕВЧЕНКУ В УКРАЇНІЧастина 1

Номер слайду 3

ПАМ’ЯТНИК У ХАРКОВІОдним із кращих зразків монументальної Шевченкіани у світі та кращим пам’ятником Шевченку в Україні вважається пам’ятник, встановлений у Харкові у 1935 році. Автори пам’ятника- скульптор Матвій Манізер і архітектор Йосип Лангбард. Він є одним із символів міста .

Номер слайду 4

ПАМ’ЯТНИК У ПОЛТАВІ

Номер слайду 5

ПАМ’ЯТНИК У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ

Номер слайду 6

ПАМ’ЯТНИК У ЄВПАТОРІЇ

Номер слайду 7

ПАМ’ЯТНИК У БАЛАКЛІЇ

Номер слайду 8

ПАМ’ЯТНИК У КИЄВІ

Номер слайду 9

ПАМ’ЯТНИК У ЧЕРНІГОВІ

Номер слайду 10

ПАМ’ЯТНИК У ПРИЛУКАХ

Номер слайду 11

ПАМ’ЯТНИК У КРЕМЕНЧУЦІ

Номер слайду 12

ПАМ’ЯТНИК У БЕРМІНВОДАХ

Номер слайду 13

ПАМ’ЯТНИК У ДЕРГАЧАХ

Номер слайду 14

ПАМ’ЯТНИК У ЛЬВОВІ

Номер слайду 15

ПАМ’ЯТНИК У НІЖИНІ

Номер слайду 16

ПАМ’ЯТНИК У ПЕРЕСІЧНОМУ

Номер слайду 17

ПАМ’ЯТНИКИ Т. Г. ШЕВЧЕНКУ У СВІТІЧастина 2

Номер слайду 18

Монумент Т. Г. Шевченку в Оттаві (Канада)

Номер слайду 19

Пам’ятник в Алматі

Номер слайду 20

Пам’ятник у Баку (Азербайджан)

Номер слайду 21

Пам’ятник в Актау (Казахстан)

Номер слайду 22

Пам’ятник у Будапешті (Угорщина)В 2004 році на честь 190-річчя Кобзаря в Будапешті мав з’явитися пам’ятник йому, але… торжество довелось відмінити. По-перше, міська влада запропонувала дуже погане місце, на краю міста, поруч з якимось радянським бункером. А по-друге, Шевченко був схожий на Леніна і на Сталіна одночасно. Скульптор зробив щось зовсім не те.. Як встановлювати такий пам’ятник, то краще ніякого”. Дипломатам вдалось зняти накал пристрастей, але Кобзар в столиці Угорщини з’явився тільки через три роки, і на цей раз мерія Будапешта виділила місце в одному з центральних парків.

Номер слайду 23

Пам’ятник у Мінську (Білорусь)

Номер слайду 24

Пам’ятник у Москві (Росія)Москва обходилась без Шевченко до того момента, доки у Кремлі не почули про те, що у Вашингтоні до 150-річчя поета поставлять пам’ятник. У розпал холодної війни замість гонки озброєнь почалася гонка пам’ятників. Конкурс на право створити пам’ятник виграла група нікому не відомих випускників інституту мистецтв: Фуженко, Синькевич і Грицюк. Скульптори довго думали над одягом для поета. Потім згадали, що Шевченко був академіком і мав право носити шинелі- крилатки. Комісія довго не погоджувалась на такий наряд. Раніше так його не одягали. А після- кожен другий скульптор став одягати Шевченка в такий одяг. Місцеві жителі називають кам’яну глибу- «пам’ятник чоловікові з обрізаними крилами».

Номер слайду 25

Пам’ятник у Вашингтоні (США)Шевченко в Вашингтоні більше схожий на галантного аристократа, ніж на вчорашнього кріпосного — добре пошитий сюртук точно сидить на молодому, стрункому тілі, пещені пальці кокетливо поправляють ворот. Часто біля пам’ятника можна зустріти не менш яскраву публіку — крім української діаспори і туристів, Шевченко користується популярністю у закоханих.

Номер слайду 26

Пам’ятник у Римі (Італія)Автор пам’ятника Уго Мацей одягнув Тараса Григоровича в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який підняв руку,звертається до присутніх з полум’яним словом. Пам’ятник Тарасу в Римі наводить на думку, що скульптор ліпив його з античної статуї. Шевченко у давньоримському одязі і виглядає, як римський імператор. Навіть римляни дивуються- адже римські імператори не носили вуса!

Номер слайду 27

Пам’ятник у Софії (Болгарія)Тарас із Софії,якого встановили на одній з центральних площ міста болгарської столиці, вже увійшов до весільної традиції місцевих жителів. Вважається, що якщо молодята торкнуться до чубчика поета, то шлюб у них буде довгий та міцний.

Номер слайду 28

Пам’ятник у Тбілісі (Грузія)Історія появи пам’ятника Кобзареві у Тбілісі дивна. Його поставили за одну ніч. Увечері студенти Тбіліського університету ішли з занять через парк- було пусто, а вранці виявили кам’яну глибу, накриту тканиною. Вдень пам’ятник вже відкрили. Шевченко ніколи не був на Кавказі, і багатьом незрозуміло, чому пам’ятник стоїть у самому центрі міста. Проте ніхто не заперечував. Сам пам’ятник був виготовлений на кошти Київського міського бюджету творчим об’єднанням «Художник», а був доставлений на Кавказ президентським літаком.

Номер слайду 29

Пам’ятник в Буенос-Айресі (Аргентина)Автор пам’ятника в Аргентині- Леонід Моложанін зобразив молодого Шевченка, а поруч- скульптурна група «Гайдамаки», що є своєрідною ілюстрацією до образу поета. Це рішення вдале для пам’ятника, який знаходиться в іншій країні. Ці персонажі дають додаткову інформацію для глядачів, що мають мало знань про Україну, Шевченка та його твори.

Номер слайду 30

Пам’ятник у Ташкенті(Узбекистан)Пам’ятник Т. Г. Шевченку в столиці Узбекистану Ташкенті збудований на початку 2000-х рр. на вулиці його імені на фоні панно, розташованого на стіні одного із корпусів школи №110, яка теж носить ім’я Т. Г. Шевченка. Автор пам’ятника - скульптор Л. Рябцев.

Номер слайду 31

Пам’ятник у Варшаві (Польща)Надпис на пам’ятнику Т. Шевченкові у Польщі у ВаршавіНа пам’ятнику чотири рядка з вірша Шевченка «Полякам»: Подай же руку козакові,І серце чистеє подай!І знову іменем Христовим. Ми оновим наш тихий рай. Пам’ятник у столиці Польщі- Шевченко молодий, граційний, з тонкою талією та тонкими пальцями. Волосся ретельно укладене. Цей Шевченко схожий… на Пушкіна.

Номер слайду 32

Пам’ятник у Празі (Чехія)

Номер слайду 33

Пам’ятник у Тулузі (Франція)

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Барна М. М., Волошенко О. В., Козак О. П.)
Додано
13 травня 2020
Переглядів
983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку