Презентація "Паразитичні членистоногі'

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 7 класу "Паразитичні членистоногі" за підручником Запорожець Н.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАРАЗИТИЧНІ ЧЛЕНИСТОНОГІВиконала вчитель біології Єгорівського ліцею

Номер слайду 2

Паразитизм є однією із форм взаємодії організмів, і це важливо знати бо враження паразитом може спричинити хворобу, погіршення здоров’я людини.

Номер слайду 3

ПАРАЗИТИЗМ – один організм, який називають паразитом, використовує інший, який називають хазяїном, як їжу й середовище існуваня. Це призводить до швидкої загибелі хазяїна

Номер слайду 4

Паразитичних тварин поділяють на дві великі групи. ЕКТОПАРАЗИТИ (ЖИВУТЬ НА ПОВЕРХНІ ТІЛА ХАЗЯЇНА)ЕНДОПАРАЗИТИ(ОСЕЛЯЮТЬСЯ ВСЕРЕДИНІ ТІЛА)

Номер слайду 5

 Галовий кліщ — один з багатьох шкідників, що харчуються соком плодових дерев. Є переносником збудників захворювань.

Номер слайду 6

Іксодовий кліщ. Вірус зберігається в організмі кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна лише під час кровоссання кліща. Іксодового кліща можуть переносити птахи під час міграцій за тисячі кілометрів, поширюючи тим самим захворювання на великі відстані.

Номер слайду 7

Коростяний свербун, коростяний кліщ шкірний паразит, що спричинює в людини коросту. Це ендопаразит, бо живе у шкірі людини. Профілактика полягає в дотриманні чистоти, пранні та дезінфекції одягу, своєчасному виявленні та лікуванні хвороби на коросту

Номер слайду 8

Платтяна воша . Екторапазити,паразитує тільки на людину і харчується кров’ю й можуть переносити збудників хвороб. Саме через вошей людина заражається висипним і поворотним тифом. Зараження вошами називають педикульозом. Яйця, які воші прикріплюють на волосся або одяг, називають гнидами.

Номер слайду 9

 Блоха людська. Ендопаразити, що живляться кров’ю. Вона паразитує на диких і домашніх тваринах, а також на людях. Можуть переносити збудників чуми – бактерію чумної палички, яка міститься в їхній слині та фекаліях.

Номер слайду 10

Блощиця постільна. Ця кровоссальна комаха – ектопаразит людини і теплокровних тварин, тобто харчується їхньою кров'ю.

Номер слайду 11

Ґедзь. Ектопаразит, відносять до кровососів — найбільша двокрила комаха Центральної Європи, завдовжки до 2,5

Номер слайду 12

Кінський овід Ендопаразит. Личинка кінського овода, потрапивши всередину жертви, поселяються під шкірою тварини. виростає завдовжки від 13 до 16 міліметрів і розвивається там приблизно один місяць.

Номер слайду 13

Малярійний комар. Ектопаразит. У слинних залозах малярійні комарі можуть переносити збудників малярії. Малярі́я —інфекційне захворювання, яке спричинюють найпростіші з роду плазмодіїв.

Номер слайду 14

Вправа «Правда чи міф»: Оводи в дорослому стані не живляться, а їхні личинки ведуть паразитичний спосіб життя (+). Якщо надіти одяг хворого на коросту, можна заразитись коростяним свербуном (+)Коростяні свербуни - це комахи, що живуть у волоссі людини (-). Воші можуть переносити збудника тифу від людини до людини (+). Муха цеце - переносник малярії (-). Серед ракоподібних немає паразитичних видів (-). 

Номер слайду 15

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку