Звіт про участь у Всеукраїнській акції «Годівничка-2023».Презентація"Зимуючі птахи України."

Про матеріал
На сьогоднішній день гостро стоїть питання охорони птахів. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми, для того, щоб в умовах сучасності знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь.    Перша й основна умова для дійової охорони птахів – збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування і кормової бази.    Друга, не менш важлива умова збереження птахів – підгодівля птахів у несприятливий час, оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку     Саме тому, в нашій школі була оголошена акція «На допомогу зимуючим птахам!».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відділ освіти Лиманської міської ради. Лиманська ЗОШ №2 Звіт про участь у Всеукраїнській акції «Годівничка-2023»Виконала вчитель біології: Рожкова Галина Іванівна

Номер слайду 2

Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів. Пернаті, подібно як і люди, гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої родинні гніздечка та мігрують, втрачають потомство. Сховатись їм від обстрілів ніде: укриттів, які б захищали від ракет чи снарядів, птахи не мають. Скільки їх залишиться по війні, сьогодні ніхто точно не скаже. Я відчула на собі терапевтичний вплив природи. Коли бачу птаха, який пережив ніч, і щасливий, що спіймав черв'ячка, то й сама вчусь радіти малому. Радіти життю. Ми повинні берегти природу – вона чи не найкраще лікує душу. А зранених душ у війні – не злічити». Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми, для того, щоб в умовах сучасності знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь.    Перша й основна умова для дійової охорони птахів – збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування і кормової бази.    Друга, не менш важлива умова збереження птахів – підгодівля птахів у несприятливий час, оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку    Саме тому, в нашій школі була оголошена акція «На допомогу зимуючим птахам!».

Номер слайду 3

  У цій акції брали участь учні 1 – 11 х класів.  За період проходження акції в нашій школі учасники:збирали усю необхідну інформацію про зимівлю птахів, про їх видовий склад;складали каталог зимуючих птахів; учні майстрували та розміщували на території школи та своїх дворів годівниці, здійснювали підгодівлю птахів; проводили спостереження за птахами, визначали місця, де птахи зустрічаються найчастіше;В школі  було організовано:конкурс малюнків «Допоможемо птахам взимку!»,конкурс на кращу годівничку, інтерактивні ігри, фотоальбом «Зимуючі птахи єдиної України», математичний конкурс, вікторина «Цікавинки про зимуючих птахів,проведено свято « Птахи-наші пернаті друзі», на якому були підведені підсумки акції; проводились бесіди «Значення птахів у природі та житті людини»;після завершення акції оформили результати та звіт.  

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження: птахи, які зимують в нашому краї. Предмет дослідження: особливості поведінки птахів, які залишилися на зимовий період. Методи дослідження: аналіз, спостереження, збір інформації з книг, енциклопедій, інтернету. Очікувані результати: діти стануть більш гуманно ставитися до зимуючих птахів, до природи рідного краю. Більшість дітей зробить годівнички, які розвісять вдома на подвір’ї та дворі школи. Школярі будуть допомагати птахам у скрутну зимову пору. Учні будуть знати, чому більшість птахів від нас завжди відлітають, а деякі птахи залишаються зимувати. Від цієї роботи я очікую, що у учнів підвищиться діагностика екологічної культури і результат моніторингу буде вище, ніж раніше. Попередня робота. Вивчення матеріалу, загадок про птахів, бесіди про зимуючих птахів.

Номер слайду 5

Етапи. Діяльність учнівІ. Організаційний етап. Обговорення питань над якими треба працювати, обрання форм роботи.ІІ. Дослідницько – пізнавальний етап. На даному етапі передбачається пошук і підбір необхідної інформації, вибір місця реалізації роботи.ІІІ. Творчий етап. Збирання необхідної інформації, створення малюнків, написання віршів.ІV. Підсумковий етап. Головним завданням цього етапу є виготовлення годівниць та узагальнення набутих знань. Структура проведеної роботи

Номер слайду 6

 ФОРМУВАННЯ ГРУП ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯУчні класів об’єднуються у групи: I     група — «Орнітологи». Учні з’ясовували, які птахи зимують у нас;II    група — «Птахолюби». Діти вивчали, що полюбляють їсти птахи та заготовляли корм. Школярі шукали цікаві моделі годівничок та виготовляли їх;ІІІ  група — «Народознавці та літературознавці». Діти підбирали народні прикмети про пташок, складали вірші та малювали малюнки. Учні нашої школи спостерігали за птахами взимку, визначаючи їх різновидність, склали зимовий  облік птахів нашої місцевості, каталог зимуючих птахів :сорокисойкисиниця велика, блакитна, чубатаповзики звичайнігоробці – хатній і польовийголубидятлирябчикисовиворона сіра , ворона чорнаснігурідрізд-горобинникчорний дрізд

Номер слайду 7

КАТАЛОГ ЗИМУЮЧИХ ПТАХІВ        СИНИЦЯСиниця (Parus) — рід птахів родини Синицеві (Paridae). Невеликі за розміром птахи, живляться комахами та дрібними безхребетними У синички жовта сорочка, чорний галстук, зеленувата спинка, ,, яскраво білі щічки, чорна шапочка. Синичка дуже рухлива. Причепившись до тонісінької гілочки, вона може провисати вниз головою. Це можливо тому, що в неї довгі кігті на лапках. Гострим довгим дзьобом синиця дістає з тріщин на деревах для себе поживу: комах, їхні личинки. А взимку пташки їдять насіння. Гнізда мостять у дуплах, штучних дуплянках або в синичниках. Синиця зовсім не відмовляє собі в їжі. Вона харчується постійно, а відчуття голоду їй узагалі невідомо.

Номер слайду 8

Уявіть собі, про що ми дізнались! Коли ми в січні були на екскурсії в лісі, Сашко Оборський , учень 7а класу помітив,що дятел хвилини 3 стукав дзьобом в порожню консервну банку. Там їжї певно не було. Питання , а навіщо він це робив? Всі дуже зацікавились. А потім в інтернеті знайшли відповідь на це питання. Зоологи виявили одну цікаву відмінність у дятлів, перед всіма птахами. Вони іноді використовують порожні консервні банки і шматки заліза для того, щоб їх барабанний дріб звучав досить далеко: так вони закликають до себе інших дятлів.

Номер слайду 9

ДЯТЕЛ або дя́тел вели́кий строка́тий (Dendrocopos major) — птах досить великого розміру; один із найвідоміших представників родини Дятлових. Тип: Хордові. Дятел — птах середніх розмірів. Зверху його тіло чорне, з двома великими білими плямами на крилах. На крилах і крайніх перах хвоста — поперечні білі смужки. У молодих птахів на голові червона шапочка. Живляться дятли не тільки комахами, але і ягодами, а так же насінням рослин. Дятли не просто можуть чіплятися до дерев, але й бігати по гілках . Це унікальні пташки, що постійно відчувають голод. Пов'язано це з величезними енерговитратами, через які вони і хочуть постійно їсти. Під час добування їжі з-під кори дерев, дятли здатні наносити удари по стовбуру зі швидкістю до 25 разів у секунду.

Номер слайду 10

СНІГУР –  (Pyrrhula pyrrhula) — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. В Україні осілий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Карпатах та Поліссі; мігрує і зимує на всій території.Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці  пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу. Снігурі — червоногруді пташки з чорною шапочкою на голові. Спинку прикрашає бурувато-сірий піджачок. На грудях і черевці майорять, наче жар, червоний фартушок : червона сорочка. Оселяються в хвойних лісах, але взимку нерідко зустрічаються в зелених зонах і садах населених пунктів. Тримаються невеликими зграйками (7-10 птахів у кожній). Живляться різними ягодами, бруньками, насінням деревних і чагарникових рослин. Цікаві факти. Коли ми були в лісі на екскурсії, учні помітили, що коли снігурі їдять ягоди, то вони витягують з ягід насіння та з’їдають його , а м’якоть залишають.

Номер слайду 11

СОРОКА  (Pica pica) — птах родини воронових[2]. В Україні звичайний осілий птах на всій території, окрім високогір'я Карпатських і Кримських гір[3]. Довжина тіла 44-46 см, маса 150—240 г, розмах крил 58—60 см[3]. В Україні звичайний осілий птах на всій території[3].    Сороку вважають дуже розумним птахом. Сороку звичайну відносять до птахів середнього розміру.    Її тіло вкрите чорним оперенням. Воно яскраво виблискує на сонці. Тільки грудка білого кольору. Темно-зелене та синє забарвлення ховається на кінцях розгорнутих крил. Контрастний колір дуже пасує пташці. Справедливо її ще називають народною назвою сорока-білобока. Дзьоб в неї темного кольору, він досить гострий.   Цю гарну на вигляд пташку часто можна побачити біля людських осель. Цікаві факти. Учні помітили,що гніздо сороки має форму кулі з невеликим отвором . А ще ми були вражені тим, що не з’їдену здобич сороки ховають у сухих гілках. Уявіть собі, сорока – єдина птаха, яка здатна впізнати себе в дзеркалі. Ось така вона цікава!

Номер слайду 12

Омелюх (Bombycilla) — рід горобцеподібних птахів родини омелюхових (Bombycillidae). Тип: Хордові (Chordata)‎Ці пташки люблять літати зграями, в Україну вони прилітають на зимівлю. На голові у омелюхів є чубчик сірувато-червонуватого забарвлення, основний тон оперення цих птахів бурувато-сірий. Хвіст короткий та закінчується широкою жовтою смужкою.

Номер слайду 13

ГОРОБЕЦЬГоробе́ць (Passer), горобей, воробець — рід птахів з ряду горобцеподібних (Passeriformes) ,Тип: Хордові (‎Chordata‎)‎Це один із найвідоміших птахів, що живе по сусідству із житлом людини (звідси його видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. Перший пам’ятник горобцю за його боротьбу з комахами-шкідниками був зведений в США, в Бостоні, в XIX столітті.

Номер слайду 14

Цікавий факт. Коли ми спостерігали за літаючем горобцем, ми помітили, що горобець, будучи в повітрі, не може літати більше 15 хвилин. Тому що йому, мабуть, потрібен відпочинок для відновлення сил. А також ми помітили, що коли їм холодно, вони притискаються один до одного.

Номер слайду 15

Ворона (Corvus cornix L.) — вид або підвид птахів роду крук (Corvus). Часто чорну і сіру ворон розглядають як підвиди одного виду. Ворони, всупереч розхожій думці, дуже розумні птахи, саме про них далі піде розповідь. Спостереження за птахами, що представляють сімейство Вороновые, іноді може дозволити помітити справді дивовижні речі. Часті гості міських скверів і парків, чорні ворони вишукують на землі блискучі предмети. Постійні спостерігачі розповідають захоплюючі історії про те, як птахи збирають шматочки фольги, обгортки від цукерок, кришки від пляшок. Попередньо зробивши невелику ямку в снігу, свої знахідки ворони надійно ховають, старанно вкриваючи снігом таємні місця.     Окремої загадки гніздо- вороняче житло. Птахи будують свої гнізда на верхівках дерев, при цьому роблять це так, що ніякий вітер не здатний скинути гніздо з високих крон. Відламуючи тонкі гілочкі, ворони дбайливо несуть їх у гніздо. Здавалося б, на землі безліч старих гілок, але для птиці вони не представляють інтересу. Торішні палички можуть бути занадто сухими і ламкими, видавати неприємний запах гнилі. Такий матеріал абсолютно непридатний для побудови надійного гнізда Неймовірно,але це факт! Спостереження Щербака Єгора, учня 6 класу. Я бачив , каже він, як ворони каталися по снігу на імпровізованих санях з кори і розглядали знайдені ними людські предмети. Ворони є творчими і пристосованими і показують, що вираз «з пташиними мозками» не є такою вже образою.

Номер слайду 16

   Для з’ясування видів використовуємо визначник для птахів. Всі спостереження записуємо у зошит. Обов’язково занотовуємо дату і час спостереження, погодні умови, кількість особин кожного виду, яку їжу вони споживають, якусь незвичайну або цікаву поведінку, опис птаха, якого не змогли визначити. А як цікаво спостерігати за птахами в годівниці! Можна спостерігати годинами, повільно наблизившись до годівнички на відстань, яка дозволить їх роздивитися. Не слід робити різких рухів, розмовляти надто голосно, щоб не відлякувати птахів. А якщо годівничку розмістити на підвіконні або біля вікна, то буде зручно спостерігати  з вікна, залишаючись при цьому в теплому приміщенні не поміченими пташками. Що побачили? З самого початку , птахи невпевнено та зі страхом  відвідували  їдальні. Але поступово збільшувалася кількість їх прильотів щодня. Вони звикають до нових умов і постійної наявності корму. Учні помітили, що   пташки найчастіше відвідували годівнички в морозні та сніжні дні.   Корм потрібно підсипати систематично, це приваблює птахів, і вони прилітають щодня. Особливо корму має бути вдосталь під час ожеледиці та сильних снігопадів, бо в таку негоду головним джерелом харчування для птахів лишаються тільки годівниці. А ще, що ми знаємо? Поділимся з вами секретом. Якщо ясного зимового дня почуєте над головою посвистування, а на землі помітити барвистий пташиний послід, це значить до вас в гості завітали омелюхи. Ці чудові птахи прилітають до нас зграями з півночі в пошуках ягід та іншої поживи. Отож ,якщо біля вас росте дерево калина або горобина , чекайте цих чубатих зимових гостей.

Номер слайду 17

  Нам було дуже цікаво,коли ми спостерігали за горобцями . Придивились, аж тут дивина: навіть такі знайомі нам горобці хатні не є однаковісінькими. Одні більші, яскравіші, на сіро-бурому горлі мають чорні смужки, та й більш задиристі вони. Самці багатьох птахів мають яскравіше забарвлення, ніж самки. Зміни в забарвленні й поведінці відбуваються в залежності від зміни періодів — шлюбний, гніздовий, період линьки чи зимівлі. Отож, ми вже можемо помітити, що зграйка горобців, яка раптово налетіла на сухі гілки бур'янів на найближчому пустирі й прожерливо видзьобує насінини, має коричнево-бурий верх голови, плями на щоках, сірувато-чорні вуздечку й горло. Це горобці польові. Польовий визначник «Птахи фауни України» пише, що в Україні зустрічається 5 видів горобців—хатній, польовий, чорногрудий і в'юрок сніговий, а також горобець скельний — рідкісний, залітний, що траплявся в Карпатах.  Звичайно, ми вже відшукуємо визначники, читаємо книги, відвідуємо інтернет-сторінки про птахів, фотографуємо, малюємо, записуємо, одним словом спостерігаємо.

Номер слайду 18

Відмічено, що  найбільше птахи полюбляють несмажене насіння соняшнику, його краще ледь-ледь подавити качалкою. Пшоно, просо та пшеницю їдять синиці та горобці, крихти сухого білого хліба – чудовий корм для багатьох птахів, а чорний  - шкідливий для всього птаства. Сире несолоне сало приваблює синичок. Сало можна підвішувати на мотузці, закріпляти дротом чи булавкою. Діти вивчали орнітофауну своєї місцевості, дізнавались, чим та як можна допомогти зимуючим пташкам. Потім вони навчались виготовляти різноманітні годівнички та розвішували їх навколо закладу та біля своїх домівок. Найактивнішими спостерігачами були учні: Середа Галина, Козьмін Микола, Гук Ангеліна, Гарусіна Олена, Пуріс Поліна, Дяченко Валерія та Дяченко Вікторія. РЕЗУЛЬТАТИ НАШИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ. Під час спостережень було визначено 11 видів зимуючих птахів. Найчастіше серед них зустрічаються горобці хатній та польовий, граки, голуб сизий. Часто можна побачити великого строкатого дятла, синицю велику, сорок, галок, сойку, сіру ворону. Рідше зустрічаються синиці блакитні, повзики, щиглики, іноді - зграйки омелюхів. Одного разу нам пощастило,ми побачили сову вухату. Це було в січні

Номер слайду 19

ПАМЯТАЙТЕ! Не можна підгодовувати птахів смаженим насінням, солоними продуктами (салом або м’ясом) та чорним хлібом. Наводимо таблицю оцінки за «5» бальною шкалою зимових кормів для птахів. Де "0” – не їдять, "5” – їдять найкраще.

Номер слайду 20

Пам'ятка «Як підгодовувати птахів?»1. Годівниці краще робити найпростіші – з пакетів з під молочних продуктів, а також з пластикових пляшок, укріплених догори дном, щоб зерно поступово висипалося на підставку.2. Розвішуйте годівниці в спокійних для птахів місцях.3. Стежте, щоб корм у годівниці був постійно.4. Годівниці треба тримати в чистоті.5. Слідкуйте, щоб в годівниці не було снігу.6. Пам'ятайте, що основні зимові корми: насіння кавуна, дині, гарбуза, пшеничні висівки, вівсяні пластівці, пшоно, насіння соняшника (не смажені, не солоні), сушені ягоди глоду, шипшини, крихти білого хліба, несолоне свиняче сало, яловичий жир. Не можна давати чорний хліб. Смачного нашим пернатим!Будьте друзями птахів,охороняйте їх гнізда,розвішуйте годівниці,хай птахи своїми піснями прикрашають наше життя..

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

 Масові заходи : Конкурс малюнків «Допоможемо птахам взимку!»        Зима для птахів – це велике випробовування. Дехто відлітає в теплі та багаті на корм краї, а ті, що залишаються зимувати, по-різному пристосовуються до зменшення, а то й до майже повного зникнення кормів. Тож саме вони потребують найбільшої нашої  допомоги. У конкурсі на кращий малюнок взяло участь 12 учнів. Найкращими визнали роботи: Ляльченко Марії– учениці 6 класу, Рачковського Олександра – учня 7 класу.  

Номер слайду 24

А ще, спостерігаючи за птахами,ми перевірили народні прикмети:«Птахи відлітають пізно – зима буде теплою.»«Птахи настовбурчили пір’я – буде негода.»«Снігурі під вікном цвірінькають – на відлигу».«Синиця до хати – зима у двір».«Горобці дружно цвірінькають – на відлигу».«Горобці ховаються в укриття – на мороз або заметіль».«Горобці перелітають зграйками з місця на місце – перед сильним вітром».«Гуси, качки ховають дзьоб під крило – на холод».

Номер слайду 25

Птахи-найчудовіші створіння природи, це жива окраса нашої планети. Важко оцінити значення птахів, це просто щастя бачити їх та чути. Погодьтеся, їх просто неможливо не любити. Любов до птахів, до природи-це й любов до своєї Батьківщини, до свого народу. Сьогодні я вас всіх запрошую хоч на хвилиночку, хоч на мить зазирнути в цей чудовий світ птахів нашої країни. Чисельність зимуючих птахів залишається недостатньо вивченою не лише в Україні, але й у більшості Європейських країн. Чому це так? А це зумовлено труднощами проведення польових дослідів у цей період. Відсутність уніфікованих методик , а також особливостями біології зимуючих птахів. Фауна птахів України складається з 360 видів . Серед них-132-138 зимуючі. Найбільшим різноманіттям відрізняється ряд горобцеподібних , їх нараховують 172 вида. В Україні 91 вид птахів занесений до національної Червоної книги , з яких 49 видів зимуючих птахів . Зараз зима. Багато птахів залишаються зимувати у нас. Але це для них не так просто. Птахам важко пережити скорочений світловий день . За якихось 6-7 годин , їм потрібно не лише знайти їжу, але й засвоїти її, щоб пережити довгу ніч. Тому взимку залишається одна надія на людину , її допомогу.

Номер слайду 26

ВОРОНИМісто Дніпро,Свідло Анастасія,10 клас. Фотоальбом зимуючих птахів нашої єдиної України Учні нашої школи люблять дивну українську природу. З великим задоволенням спостерігають за зимівльою птахів у своїй місцевості. З учнями ми домовилися зробити фотоальбом птахів, які зимують на території нашої країни, де зараз проживають учні , далеко від своєї рідної домівки.. Ось наша робота. ГОЛУБмісто Ужгород,Наріжна Аліна,6а клас.

Номер слайду 27

ГОЛУБИ. Місто Хмельницький,Коваленко Дарина6б клас. ГОРОБЦІ. Закарпаття,місто Чоп,Кислюк Олександра,11а клас.

Номер слайду 28

Синички. Місто Лиман,Коваленко Катерина,6б клас . Дятел місто Київ. Щербак Єгор,6б клас. ГОЛУБИ місто Львів. Зачепа Ярослав,11а клас.

Номер слайду 29

СОРОКАМісто Кропивницький,Козаченко Андрій,11а клас. СНІГУРЗакарпаття, ліс. Олійник Олена6а клас.

Номер слайду 30

Наче темна,безнадійна хвиля,Лихо нашу землю охопило,Заховало хмарами обличчя,На душі створило страх незвичний. А в природі все йде , як раніше ,Незабаром холод нас залишить ,І птахи зрадіють ніжним квітам ,Найгарнішим в світі первоцвітам.   Для щастя людям треба зовсім мало. Блакитне небо та земля в цвіту,То ж бережіть природу , люди ,Такого світу в нас, ніколи вже не буде!Вірш склала :учениця 11 а класу Чигріна А.   Конкурс на кращий вірш про птахів. На конкурс творчих робіт подали 17 учнів. Серед них найкращими визнали : Чигріна Анастасія – учениця11класу. В нашій школі вчаться дуже талановиті діти. Анастасія Чигріна, учениця 11 а класу, щиро переживає за долю нашої країни, дуже любить своє рідне місто Лиман ,чарівну, українську природу. Цей вірш вона дарує нам, який охоплює найактуальніші проблеми сьогодення - це війна в Україні та екологічну проблему, від яких залежить наше життя.

Номер слайду 31

Не дивлячись ні на що, ми українці-єдиний,незламний народ, який вірить в свою перемогу!Україна була,є і буде завжди!Продовжуємо подавати цікавинки про птахів. О , скільки є істот живих!І уявити собі важко,Але співають з поміж них. Лише людина й пташка. Г Р А “Відкрий таємницю”.

Номер слайду 32

РІПА+КУК=ГАК+ЛА=БУ+ГОЛ=НІС+ГУР=ЦЯ+СИНИ=В І К Т О Р И Н АЯкі птахи залишаються в Україні на зимівлю?Назва якої пташки захована в слові жайворонок?Який птах до зими біліє?Що є лише у птахів?Шкідливі чи корисні для людей синиці взимку, коли всі комахи впадають в сплячку?Коли температура горобця нижча:взимку чи влітку?Де у птаха зуби?У якого птаха найдовший язик?У яких птахів самці червоні, а самиці зелені?Які птахи навіть у лютий мороз знищують комах, шкідників?Чому птахи сидять на яйцях?Якщо температура повітря знижується, пера птаха настовбурчуються. Що відбувається при цьому стані? Завдання: Розгадати шифруючі назви зимуючих птахів.

Номер слайду 33

В І К Т О Р И Н А

Номер слайду 34

С В Я Т О ”Птахи-наші пернаті друзі”

Номер слайду 35

Конкурс математичний. Завдання: Відповісти на запитання та розв’язати задачі. Скільки горобець зробить кроків за день?Скільки треба взяти “А” , щоб отримати назву птаха?Одне яйце варять 4 хв.,скільки хвилин треба варити шість яєць?Куриця на одній нозі важить 2 кг.,скільки вона буде важити, якщо буде стояти на обох ногах? ЗАДАЧА. Три курки за три дні знесли троє яєць. Скільки курок знесуть 90 яєць за 90 днів?

Номер слайду 36

https://learningapps.org/view28672314https://www.youtube.com/watch?v=E2 N6g57 WNlwІнтерактивна гра“Знай зимуючих птахів”Відео-вікторина “Впізнай птаха”https://learningapps.org/28681389Інтерактивна гра”Впізнай птаха”

Номер слайду 37

https://learningapps.org/28699355Інтерактивна гра “Зимуючі птахи”Автор інтерактивних завдань: Рожкова Г.І.

Номер слайду 38

Країна щасливої зимівлі птахів.

Номер слайду 39

Творча майстерність учнів нашої школи. Конкурс годівничок. Найкраща робота: Остроушко В., 10а клас. Конкурс домівок для птахів. Найкраща робота: Марченко К.,10а клас. Конкурс «Птах року»Краща поробка. Вишивка бісером. Остроушко Вікторія,10а клас.

Номер слайду 40

Знання птахів рідного краю допоможе забезпечити охорону корисних , рідкісних , зникаючих видів. Я сподіваюсь , що цей захід дасть вам можливість зрозуміти, що все , що нас оточує , це наша рідна земля, це Україна. І можливо, чогось нам треба вчитися у наших братів менших, бо вони знають , що наша Батьківщина наймиліша. Жити в гармонії з природою,з іншими людьми та з самім собою - це просто життєва необхідність кожного з нас. Як піклуються про птахів в нашій країні? Українське товариство охорони птахів та більшість природоохоронних орнітологічних організацій займаються охороною рідкісних і зникаючих видів птахів. Кожен рік проводиться всеукраїнська акція “ Птах року”. У цьому році птахом року була обрана ластівка. Наша школа завжди приймає активну участь у проведенні цієї акції.

Номер слайду 41

ВИСНОВКИ: За період проходження акції в нашій школі учасники:-         збирали усю необхідну інформацію про зимівлю птахів, про їх видовий склад; -створили фотоальбом ”Зимуючі птахи нашої єдиної країни”,-         учні майстрували та розміщували на території школи та своїх дворів годівниці;-         проводили спостереження за птахами;-         для підготовки звіту учасники акції проводили фотографування;-         було організовано конкурс малюнків «Допоможемо птахам взимку!»;-         провели свято «Птахи-наші пернаті друзі»;-         проводились бесіди «Значення птахів у природі та житті людини»;-         після завершення акції результати та звіт оформили у вигляді проекту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гоцоцура Ліліана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Рожкова Галина
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
3053
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку