Презентація "Педагогічна знахідка - кубики Зайцева та методика Пятибратової"

Про матеріал
Зайцев Миколай Олександрович (1939 – 2018рр.) - педагог-новатор, професор, академік Академії творчої педагогіки, творець і керівник центру "Нестандартні технології в освіті". Автор методичних посібників і матеріалів для навчання дітей читання, письма, рахунку та англійської мови за авторською методикою (головним і найбільш відомим з яких є "Кубики Зайцева")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Педагогічна знахідка»Підготувала Вчитель-логопед. Шевчик Наталія Василівна

Номер слайду 2

Зайцев Миколай Олександрович(1939 – 2018рр.)Російський педагог-новатор, професор, академік Академії творчої педагогіки, творець і керівник центру "Нестандартні технології в освіті". Автор методичних посібників і матеріалів для навчання дітей читання, письма, рахунку та англійської мови за авторською методикою (головним і найбільш відомим з яких є "Кубики Зайцева")

Номер слайду 3

Чому кубики різних розмірів, кольорів?Голосні, приголосні звуки, дзвінкі, глухі, м'які, тверді – категорії для дітей абстрактні та не зрозумілі. Безсумнівно, треба вміти відрізняти звуки. Але чому обов'язково за допомогою термінів і визначень з підручників? А що у нас?

Номер слайду 4

«Золоті» кубики – для голосних.«Залізні» й «дерев'яні» – для приголосних та їх сполучень з голосними, з м'яким знаком та апострофом.«Залізні» – для дзвінких, «дерев‘яні» - для глухих. Великі – для твердих, а маленькі для м'яких

Номер слайду 5

Для швидкого розпізнавання та надійного запам'ятовування використовуються мнемонічні засоби, які охоплюють 3 сенсорні області: слухову, зорову і тактильну: Поділ на групи за кольором;(зорове сприйняття)Поділ на групи за об'ємом;(тактильне)Поділ на групи за звучанням та вібрацією наповнювача; (слухове)Поділ на групи за вагою.(барометричне).

Номер слайду 6

Положення складів на кубиках є адаптованим та дуже зручним для педагога

Номер слайду 7

Таблиці теж сприятимуть розпізнаванню блоків та запам'ятовуванню одиниць мови (складів та окремих літер) . Ритмічне вимовляння та проспівування ланцюжків з одиниць мовлення з одночасним показом їх забезпечать їхню повторюваність, сприятиме запамятовуванню.

Номер слайду 8

Проспівування таблиціrrrrr

Номер слайду 9

Умовності, на яких базується наочність, не такі уже і абстрактні. Дітям відомо що залізо важче і «дзвінкіше» за дерево. Нічого твердого і м'якого у так званих «твердих» і «м'яких» не має, а от велике й маленьке наявне: БУ-БО-БА-БЕ-Б вимовляють з більшим об'ємом резонатора (нижня щелепа опущена, язик відсувається назад і донизу), а бю-бьо-бя-бє-бі – з меншим об'ємом резонатора (щелепи майже зімкнені, язик просувається вперед і вгору).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Усі дітки починають говорити складами: МА(мама), БА(СОБАКА), ДЯ(дядя)… Не вміючи вимовити слово повністю, дитина виділяє найвиразнішу його частину. Часто дітки переставляють у словах склади, а не фонеми: КАШАЛАДКА- ШОКОЛАДКА… Ділити слова на склади – справа звична для дитини. Можливість їх побачити викликає у дитини інтерес. Показали МА –МО-ЛА-ЛЕ, назвали їх – усе зрозуміло.

Номер слайду 12

Правильно читаємо – весело стрибаємо.

Номер слайду 13

Склади розташовуються у таблиці, зіставляючи і співвідносячи їх за дзвінкістю, глухістю, твердістю, м’якістю. Послідовність складів у стовпчиках теж специфічна. І побудована на спрощенні та полегшенні мускульних зусиль артикуляційного апарату. (Один звук плавно переходить в інший)У - О - А –Е – ИО – И – А – Е - Уstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 14

М. Монтесорі, мабуть, першою помітила, що дитина, всупереч загальноприйнятій думці, навчається спочатку писати, а потім читати. Письмо – це перетворення звуків у знаки. А читання – це перетворення знаків у звуки. Найшвидший і найлегший шлях до нього пролягає через письмо. Дошкільникам в силу їх розвитку легше викладати кубиками та друкувати на таблиці, чим писати в зошиті.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Наталя Пятибратова – корекційний педагог. Обгрунтувала і довела ефективність навчання читання дітей за методикою Зайцева. А також розробила посібник – «Картинки-асоціації»ЗОБРАЖЕННЯРУХ(ЖЕСТ)ОЗВУЧУВАННЯБУКВА

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
2213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку