Презентація "Переломи класифікація"

Про матеріал
Знання про переломи, їх види та ознаки; вміння якісно надавати першу домедичну допомогу при переломах кісток; запобігати проявам паніки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ПЕРЕЛОМИ КІСТОК, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ. ОЗНАКИ ПЕРЕЛОМІВ.

Номер слайду 2

* Перелом → часткове або повне пошкодження цілісності кістки, * що спричинене впливом на неї механічної сили: → насильно → або в результаті падіння, → удару→ може бути наслідком запалення → чи ураження кістки патологічним процесом, пухлиною тощо.1. ПЕРЕЛОМИ КІСТОК, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Травматичні переломи → утворюються внаслідок інтенсивного травматичного впливу на кістку, що має нормальну структуру.

Номер слайду 5

* Патологічні переломи виникають унаслідок → вроджених → і набутих патологічних станів, → що супроводжуються порушенням структури і міцності кісток,* у тому числі за → остеопорозу; → остеомієліту кістки; → доброякісних та злоякісних пухлинах кістки → і деяких інших захворювань.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Закриті переломи → з частковим або повним порушенням цілісності кістки→ без пошкодження цілісності шкіри → і слизових оболонок → у ділянці перелому .

Номер слайду 8

Номер слайду 9

неприродне положення кінцівки; біль в ділянці рани, деформації кінцівки; патологічна рухливість в кінцівці; крепітація (хрускіт) – тертя уламків кісток у місці перелому; ОЗНАКАМИ ЗАКРИТОГО ПЕРЕЛОМУ КІСТОК КІНЦІВКИ Є:

Номер слайду 10

гематома (збільшення кінцівки в об’ємі, що виникає унаслідок скупчення крові в тканинах у ділянці травми, яка утворюється від розриву кровоносних судин); порушення функцій ушкодженої кінцівки.

Номер слайду 11

* Відкритий перелом – → це пошкодження цілісності кістки → з одночасним пошкодженням шкірних покривів → появою рани або декількох ран у ділянці перелому.

Номер слайду 12

наявність рани в місці перелому; кровотеча з рани; біль у ділянці рани; порушення функції ушкодженої кінцівки; ОЗНАКИ ВІДКРИТОГО ПЕРЕЛОМУ КІСТОК КІНЦІВКИ:

Номер слайду 13

неприродне положення кінцівки; патологічна рухливість у кінцівці; крепітація (своєрідний хрускіт) у місці перелому; наявність уламків кістки в рані.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Переломи без зміщення відламків

Номер слайду 16

Переломи зі зміщенням відламків

Номер слайду 17

Залежно від напрямку, у якому площина перелому перетинає кістку, розрізняють такі переломи:а) поперечні, б) косі, в) повздовжні, г) гвинтоподібні, д) уламкові, е) роздроблені.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Повні переломи

Номер слайду 20

Неповні переломи

Номер слайду 21

* За кількістю переломів у людини розрізняють переломи → одиночні → множинні.

Номер слайду 22

2. ОЗНАКИ ПЕРЕЛОМІВ.* Ознаки переломів кісток поділяють на→ абсолютні, які достовірно указують на наявність перелому, → та відносні, що свідчать про вірогідність перелому.абсолютнівідносні,

Номер слайду 23

* виражена деформація кінцівки, → коли чітко виражене неприродне положення кінцівки, → наприклад, передпліччя руки вигнуте під кутом* рухливість кістки → не в суглобі, → а в місці пошкодження, нижній уламок кінцівки → може вільно рухатися нижче за ділянку перелому;* відчуття своєрідного хрусту (кісткова крепітація)→ під час випадкового руху кінцівок. АБСОЛЮТНИМИ ОЗНАКАМИ ПЕРЕЛОМУ МОЖУТЬ БУТИ:

Номер слайду 24

* відчуття постраждалим сильного болю в ділянці травми, → особливо під час руху травмованої кістки;* наявність припухлості, набряку в ділянці травми, → що свідчить про крововилив;* намагання повністю обмежити рухи ушкодженою кінцівкою зазвичай самим → постраждалим→ та спротив напруженням м’язів кінцівки при спробі її рухати іншими;* укорочення кінцівки. ВІДНОСНІ ОЗНАКИ ПЕРЕЛОМУ:

Номер слайду 25

Ознаками переломів є:­­різкий біль, який посилюється при ворушінні;кровотеча (при відкритих переломах);набряк (при закритих переломах);незвичайна рухливість у місці перелому (при закритому пе­реломі);болі при диханні, якщо є перелом ребер;

Номер слайду 26

кров з вух, якщо є перелом кісток черепа;можливі ускладнення при переломах;кровотеча;травматичний шок;пневмоторакс (травми ребер).

Номер слайду 27

Випишіть правильні твердження:1) При накладанні шини кінцівку слід оголити, → але шину міцно не примотувати.

Номер слайду 28

2) При НС спочатку транспортують → поранених із більшими шансами на виживання,→ а потім тих, в кого їх дуже мало.

Номер слайду 29

3) При черепно-мозковій травмі потерпілого варто терміново доставити→ до лікарні та доступному транспорті.

Номер слайду 30

4) При травмуванні ключиці потерпілого транспортують→ в положенні лежачи на боку.

Номер слайду 31

5) При переломах хребта в області попереку → травмованого транспортують → в положенні лежачи на животі на твердій основі.

Номер слайду 32

6) При переломах стегна потерпілого → транспортують в положенні «жаби».

Номер слайду 33

7) При переломах потерпілому ні в якому разі → не можна давати знеболюючі.

Номер слайду 34

8) Якщо з рани виглядає інородне тіло, → його не можна видаляти самостійно.

Номер слайду 35

Положення тіла. Покази1 — горизонтальне на спині, на щитіпідозра на перелом хребта, притомність збережена

Номер слайду 36

2 — з піднятим на 10-15° головним кінцем і поворотом головичерепно-мозкова травма, можливе блювання, притомність збережена

Номер слайду 37

3 — з піднятим на 10-15° ножним кінцем;Для запобігання шоку внаслідок масивної зовнішньої або внутрішньої кровотечі (за зниженні AT, що визначається ослабленням або відсутністю пульсу на периферичних артеріях) — для покращання кровопостачання головного мозку4 — горизонтальне з трохи піднятими верхніми і нижніми кінцівками

Номер слайду 38

5 — напівсидячитравми грудної клітки

Номер слайду 39

6 — положення «жабки»підозра на перелом кісток тазу

Номер слайду 40

7 — горизонтальне на животіза тяжких травм щелепно-лицевої ділянки (кровотеча, значна слинотеча з рота) — щоб кров і слина не затікали в дихальні шляхи

Номер слайду 41

8 — стабільне положення на боціу непритомного, за наявності самостійного дихання

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
6 березня
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку