Презентація "Перевтома, її механізми, ступінь розвитку та засоби профілактики."

Про матеріал
Засинаєте за робочим столом після тривалих свят і не відчуваєте, що відпочили? Не варто недооцінювати такі симптоми. Крім того, що вони приносять значний дискомфорт, це також може свідчити про більш серйозні проблеми зі здоров'ям. В презентації вказано значення терміну "втома" , "перевтома" ; розкрито механізм розвитку втоми, основні ознаки перевтоми та шляхи профілактики цих станів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевтома, її механізми, ступінь розвитку та засоби профілактики.

Номер слайду 2

Праця - фізіологічний процес витрачання людської енергії. Надмірні фізичні та нервово-психічні перевантаження зумовлюють зміни у фізіологічному та психічному станах працівника, призводять до розвитку втоми та перевтоми.

Номер слайду 3

Втома – це сукупність тимчасових змін у фізіологічному та психологічному стані лю- дини, які з’являються внаслідок напруженої чи тривалої праці і призводять до погіршення її кількісних і якісних показників, нещасних випадків. Залежно від характеру вихідного функціонального стану працівника втома може досягати різної глибини, переходити у хронічну втому або перевтому. Перевтома - це сукупність стійких несприятливих для здоров’я працівників функціональних зрушень в організмі, які виникають внаслідок накопичення втоми. В основі перевтоми лежить перенапруга збуджувального чи гальмового процесів, порушення їхнього співвідношення в корі великих півкуль головного мозку. Основною відмінністю втоми від перевтоми є зворотність зрушень при втомі і неповна зворотність їх при перевтомі. При перевтомі період оптимальної працездатності скорочується.

Номер слайду 4

Втома і перевтома розвивається внаслідок:відсутність належного відпочинку між робочими днями;нагромадження молочної кислоти й ін. продуктів обміну в м'язах;зниження працездатності периферичних нервових апаратів;втомлення центральної (коркової) ланки нервової системи;порушенням автоматичності руху : якщо на початку роботи людина може виконувати і побічну роботу (розмова і т.д.);

Номер слайду 5

Перевтома може проявлятися на 3 стадіях.І стадія характеризується: порушення сну, що виражається в поганому засипанні і частих пробудженнях, відсутність почуття відпочинку після сну, зниження апетиту, концентрації уваги .ІІ стадія характеризується: скарги на апатію, млявість, сонливість, підвищену дратівливість, зниження апетиту; легка стомлюваність; неприємні відчуття і болі в області серця; уповільнене втягування в будь-яку роботу; прогресує розлад сну, подовжується час засипання, сон стає поверхневим, неспокійним з частими сновидіннями нерідко кошмарного характеру; підвищується основний обмін і часто порушується вуглеводний обмін; зменшення маси тіла у зв’язку з з посиленим розпадом білків організму; підвищена пітливість; гормональні розлади; зниження опірності організму до шкідливого впливу факторів зовнішнього середовища і, зокрема, до інфекційних захворювань. ІІІ стадія характеризується: підвищеною нервовою збудливістю, почуттям втоми, втомлення, загальною слабістю і безсонням, швидкою стомлюваністю, апатією і сонливістю вдень.

Номер слайду 6

П’ять умов підвищення працездатності, що сприяють ефективному попередженню стомлення: • у будь-яку роботу потрібно входити поступово; • умовою успішної працездатності є розміреність і ритмічність; • звичність, послідовність і плановість; • недбалість і квапливість у праці не припустима; • фізіологічно обґрунтоване чергування праці і відпочинку, а також зміна форм діяльності (найефективнішим є відпочинок, пов’язаний з активним станом); • сприятливе відношення суспільства до праці (мотивація праці і соціальні умови).

Номер слайду 7

Засоби профілактики перевтоми: Чергування праці та відпочинку. Дотримання режиму дня. Прогулянки на свіжому повітрі Регулярно провітрювати приміщення. Провітрювати приміщення перед сном. Спорт

pptx
Додано
26 листопада 2019
Переглядів
7620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку