Презентація " Первоцвіти"

Про матеріал
Можна використовувати для уроків біології для ознайомлення із ранньоквітучими рослинами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗБЕРЕЖИ ПЕРВОЦВІТИ

Номер слайду 2

Підсніжник білосніжний. Підсніжник (Galanthus) — рід рослин родини амарилісових. Багаторічні трав'янисті цибулинні рослини. Усі представники роду мають квітки білого забарвлення, що відображено в науковій назві Galanthus — від давньогрецьких слів гала «молоко» та антос «квітка». В Україні підсніжники з'являються наприкінці зими, ранньою весною. Це рослина з білосніжними квітами, що родом із півдня Європи, де він росте в гірських лісах на вологому грунті. В Україні підсніжники під охороною, тому їх занесено до Червоної книги. Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA

Номер слайду 3

Білоцвіт весняний. Білоцві́т весня́ний — багаторічна цибулинна рослина родини амарилісові, роду білоцвіт. Декоративний ранньовесняний ефемероїд — рідкісний вид флори України, внесений до Червоної книги України. Білоцвіт весняний зацвітає одним з перших – у березні, цвіте й у квітні. В Українських Карпатах білоцвіт весняний зростає в листяних (вільхових, букових, дубових, грабових) лісах та на луках.

Номер слайду 4

Проліска дволиста Проліска дволиста — трав'яниста багаторічна рослина, що належить до родини холодкових. Цвіте в другій половині березня — квітні. Поширення насіння відбувається переважно завдяки мурахам. Рослина відносно світлолюбна, але здатна витримувати помірне затінення , відносно вимоглива до умов зволоження . В Україні вид перебуває під охороною. Причини зниження чисельності: руйнування місць зростання, збір на букети та для пересадки.

Номер слайду 5

Конвалія травнева. Трав'яниста багаторічна рослина. Цвіте з початку весни до середини літа. Росте конвалія в мішаних і листяних лісах. Тіньовитривала рослина. Цвіте в травні. Розмножується насінням і вегетативно. Поширена майже по всій Україні, крім півдня степу і високогір'я Карпат. Лікарська, ефіроолійна та декоративна рослина. У науковій медицині використовують квітки, листки і надземну частину конвалії. Рослина містить глікозиди, що регулюють серцеву діяльність Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA

Номер слайду 6

Шафран Гейфеля Шафра́н Ге́йфеля, або шафра́н карпатський ( крокус) — багаторічна рослина родини півникових. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Неоцінений». Цінна декоративна культура. Вид світлолюбний, морозостійкий. Квітне від березня до середини квітня протягом 20–25 днів. Початок цвітіння часто настає, коли ще на галявинах лежить сніг. Плодоносить у травні-липні. Розмножується насінням, рідше вегетативно (бульбоцибулинами). Привабливість рослини зумовлює її нищівний збір на букети, викопування бульбоцибулин, що призводить до зникнення виду. Шафран Гейфеля охороняють у національних парках «Сколівські Бескиди», Карпатському, Вижницькому, «Синевир», «Подільські Товтри», заповідниках «Медобори» і Карпатському біосферному.

Номер слайду 7

Анемона дібровна Анемо́на дібро́вна — вид квіткових рослин родини жовтецеві . Цвіте у квітні – травні. Квітки анемони закриваються на ніч і перед дощем — це засіб для захисту пилку від вологи. Розмножується кореневищами і насінням. Цвітіння настає тільки на 10—12 рік після висівання насіння. Якщо навесні кореневище залишається без наземної частини, рослина гине. Ось чому не слід зривати її на букети.

Номер слайду 8

Медунка лікарська. Медунка лікарська — трав'яниста рослина родини шорстколистих із дрібними запашними квітками рожевого, фіолетового або синього кольору. Росте у заростях, серед чагарників, у листяних лісах, на крайньому заході України. Цвіте в квітні— травні. В Англії розводять на фермах як салатну рослину. Вживають у вигляді чаю. Використовують як лікарську рослину при лікуванні бронхіту, при запаленні верхніх дихальних шляхів, як відхаркувальний засіб.

Номер слайду 9

Печіночниця звичайна. Печіночниця звичайна — рослина з родини жовтецевих. Росте в листяних або мішаних лісах. Тіньолюбна рослина. Цвіте у квітні — травні. В Україні поширена в західному і правобережному Поліссі, у західному Лісостепу і західній частині правобережного Лісостепу. У народній медицині використовують листки печіночниці, які здавна рекомендувались при хворобах печінки, при ревматизмі, як кровоочисний і сечогінний засіб. Свіжа рослина отруйна.

Номер слайду 10

Первоцвіт весняний. Багаторічна трав'яниста рослина родини первоцвітних. Росте первоцвіт у мішаних лісах, на галявинах, серед чагарників. Тіньовитривала рослина. Цвіте у квітні — травні. Поширений у лісових і лісостепових районах, частіше на Правобережжі, а також у Криму. Запаси сировини значні. Лікарська, вітамінозна, харчова, медоносна, фарбувальна, декоративна рослина. Застосовують як ефективний відхаркувальний засіб при хворобах дихальних шляхів, особливо при бронхіті, пневмонії, коклюші, астмі і як сечогінний і потогінний засіб при грипі.

Номер слайду 11

Ряст порожнистий. Ряст — рід переважно багаторічних зіллястих рослин з родина руткових . Типова рослина тінистих широколистих лісів. Найчастіше її можна побачити в дібровах, росте і серед чагарників. Для свого розвитку потребує багато світла, з’являється рано навесні, коли дерева ще безлисті. Поширений майже по всій Україні, за винятком лівобережних степових районів і Криму. Ряст ціниться як ранньовесняний медонос та декоративна рослина У бульбах рясту міститься близько 12 різних алкалоїдів. Має снотворні властивості . Застосовують бульби також як заспокійливий і глистогінний засіб. У зв'язку з масовою заготівлею на букети рясти потребують охорони.

Номер слайду 12

Примула багаторічна. Примула — рід рослин родини первоцвітових. Представники роду — багаторічні і однорічні трави. У природному середовищі примула росте на вологих берегах річок, луках і кам'янистих гірських насипах вологого помірного клімату. Назва латинською мовою — primus (перший). У зв'язку з тим, що починає своє цвітіння відразу після того, як розтанув сніг, коли тільки проростає перша трава. Налічується близько 500 сортів примул, одно- та дворічних.

Номер слайду 13

Сон-трава ( сон широколистий)Сон широколистий цвіте до розпускання листків. Як тільки розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими квітками на верхівці. Квітки надійно вкриті від весняних заморозків пухнастими листочками. Цвіте ця багаторічна світлолюбна рослина у квітні — травні, запилюється комахами. Сон ціниться як декоративна рослина. Має лікарські та фарбувальні властивості. Занесений до Червоної книги України. Чисельність зменшується внаслідок людської діяльності (розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо).

Номер слайду 14

Черемша. Черемша - багаторічна трав'яниста рослина сімейства Амарилісові . Це невибаглива рослина, яка в дикій природі швидко розростається і займає нові території. Цвіте у травні - червні . Черемшу вирощують як культурну рослину , але частіше збирають дикорослу. Масовий збір черемші може призвести до виснаження природних ресурсів. Черемша занесена до Червоної книги України. Ведмежа цибуля підвищує апетит, збільшує секрецію травних залоз, посилює моторну функцію кишечника . Крім того, рослина має бактерицидну , протиглистову , фунгіцидну і протицинготу дію .

Номер слайду 15

Рябчик шаховий. Ря́бчик ша́ховий — отруйна багаторічна рослина родини лілійних. Вид занесений до Червоної книги України . Декоративна та лікарська культура. Рослина світлолюбна, морозостійка, помірно вологолюбна, віддає перевагу багатим на азот нейтральним ґрунтам. Типовими місцями зростання є заплави річок, вологі та заболочені луки, заплавні вільшані, ясеневі, ясенево-вільшані, дубові ліси. Цвітіння триває у різних частинах ареалу з березня по травень. Україні поширений переважно у Закарпатті, Передкарпатті, Поліссі, на Буковині, заході Лісостепу. Україні вид охороняється в Національному природному парку «Синевир».

pptx
Додав(-ла)
Ферко Оксана
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
30 березня 2023
Переглядів
516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку