Презентація "Писанкове мереживо"

Про матеріал
ознайомлення з варіантами виготовлення пасхальних писанок, які би можна було зробити власноруч з доступних матеріалів та які чудово доповнили би святковий стіл з приводу Великодня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанкове мереживо. Підготувала вчитель трудового навчання Чегринець Ю. В. Краматорська спеціальна школа№18 Донецької обласної ради

Номер слайду 2

Банк ідей варіантів виготовлення пасхальних писанок, які би можна було зробити власноруч з доступних матеріалів та які чудово доповнили би святковий стіл з приводу Великодня. 

Номер слайду 3

Крашанки. Варені в лушпинні цибулі.

Номер слайду 4

Натурально-листова техніка. Цей метод полягає в тому, що до яйця прикладають листя рослин, обмотують ганчіркою, обв'язують ниткою і в такому вигляді відварюють у лушпинні цибулі або вже зварене яйце опускають ненадовго у фарбу. Після цього ганчірку і листочок знімають, а на яйці залишається його відбиток.

Номер слайду 5

7 натуральних барвників для “веселих” яєць на Великдень. Червоний та рожевий – сік зі свіжого буряку. Оранжевий та коричневий – лушпиння цибулі. Жовтий – куркума. Зелений - відвар із замороженого шпинату, свіжої кропиви, петрушки чи іншої зелені. Блакитний або фіолетовий – червонокачанна капуста. Синій - заморожену чорниця чи лохина. Чорний - ягоди бузини.

Номер слайду 6

Писанки-мальованки. Це яйця розписані акварельними фарбами, гуашшю або спеціальним лаком за допомогою пензлика. Ця техніка не є традиційними і не має глибоких коренів. Вона набрала популярності серед дітей, які на Великдень хочуть допомогти батькам. Дитяча фантазія безмежна, тому часто можна побачити незвичайні писанки. Проте, переважають рослинні орнаменти. Варто зазначити, що зображення нанесені фарбою легко зіпсуються при контакті з водою.

Номер слайду 7

Тичковий розпис. Для розпису яєць у цій техніці знадобляться ватні палички, акрилові фарби, пензлі, губка, ватяні диски, та соняшникова олія або меблевий лак. Відварене та охолоджене яйце потрібно покрити акриловою фарбою за допомогою губки. Якщо ви готуєте великодній сувенір,потрібно обережно видалити вміст сирого яйця через невеликі отвори в нижній і верхній частині. Після цього можна переходити до фарбування. Перший колір - це основа для нанесення бажаного малюнку. Її наносять губкою. Основний малюнок роблять ватяними паличками. Наприклад, можна намалювати гроно калини з листям або яйце в різнобарвних горошинах. Коли розпис на пасхальному яйці висохне, покрийте його меблевим лаком. Для блиску відварене яйце можна обробити рослинною олією за допомогою ватного диска.

Номер слайду 8

Писанка-декупаж

Номер слайду 9

А ще можна пофарбувати Великодні яйця малюнком Мозаїка, використовуючи прості харчові барвники для яєць.

Номер слайду 10

  "Татуйовані" яйця Можна зробити за допомогою фальшивих татуювань, які продаються в магазині.

Номер слайду 11

Матова фарба для шкільних дощок та крейда. Спочатку пофарбувати яйця матовою фарбою,  коли вони висохнуть - намалюйте різні узори крейдою. Закріпіть малюнок безкольоровим лаком.

Номер слайду 12

Блискучі цятки. Вам потрібен клей та блискітки. Пофарбуйте яйце в колір, що вам подобається, заждіть, доки повністю висохне. Намалюйте клеєм цятки або інший візерунок нf половині яйця, потім обмакніть у блискітки. Як висохне, повторіть те саме з другою половиною.

Номер слайду 13

Яєчний зоопарк

Номер слайду 14

Яйця-смайлики

Номер слайду 15

Яйце у плетеній одежинці

Номер слайду 16

Аплікації з крупи, насіння

Номер слайду 17

"Мереживне" яйце. Спочатку яйце обвяжіть клаптиком мережива, а потім занурте його в фарбу.

Номер слайду 18

Мармурова смакота до столу. Покоцайте шкаралупу вареного яйця, а тоді занурте його в суміш міцного чаю та соєвого соусу.

Номер слайду 19

Яйця у червоному виніВідваріть яйця у червоному вині та залиште їх у відварі на ніч.

Номер слайду 20

Космічні крашанки. В посуді для фарбування яєць заварити 100 г чаю каркаде 1,5 літрами окропу. Настояти 10-15 хвилин. Опустити в відвар варені яйця, остудити і поставити на ніч у холодильник. Чим довше яйця будуть знаходиться у відварі, тим більш насиченим вийде колір.

Номер слайду 21

Мармурові крашанки Кожне яйце засипати цибулевим лушпинням і зав’язати в марлю. Скласти в каструлю, залити водою, в якій розбавити зеленку (на 1 л води — 10 мл зеленки). Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Залити яйця холодною водою, остудити. Після охолодження зняти з яєць марлю і очистити від лушпиння. Для блиску — змастити олією.

Номер слайду 22

Писанки. Tie-Dye Загорнути кожне варене яйце в серветку і нанести в хаотичному порядку краплі барвника різного кольору. Залишити яйця на 10-15 хвилин і розгорнути.

Номер слайду 23

Великодня писанка із стрічок

Номер слайду 24

Великодня яйця квілінг

Номер слайду 25

Крапанки

Номер слайду 26

Писанка

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Нехай цей Великдень принесе в Україну очікувані мир та Перемогу, щоб усі захисники нашої батьківщини повернулись додому живі, здорові та неушкоджені!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вархола Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
27 березня 2023
Переглядів
565
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку