Презентація "Пісні весняного циклу. Веснянки «Ой весна, весна – днем красна», «Ой кувала зозуленька»

Про матеріал

Презентація містить відомості про весняні обряди й звичаї наших пращурів, програмові тексти та запитання до них.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять перше вересня. Класна робота. Пісні весняного циклу. Веснянки «Ой весна, весна – днем красна», «Ой кувала зозуленька»

Номер слайду 2

Гра «Вірю — не вірю» в письмовій формі (ставимо + або -)1. Щедрувальники — це господарі, які накривали щедрий та багатий стіл для гостей. 2. У колядках та щедрівках простих селян називали князями, боярами, панами. 3. У жниварських піснях прославляють хліборобську працю та землю-годувальницю. 4. Колядниками називали прихильників язцчницьких обрядів. 5. Вертеп — це ляльковий театр. 6. Колядки співали на Різдво. 7. Щедрівки співали.переважно хлопці. 8. Щедрівки співали на Різдво. 9. Анафора — це повтор слова чи словосполучення на початку рядка. 10. Рефрен — це повтор слова чи словосполучення в кінці рядка. 11. Колядки можна вважати величальними піснями.

Номер слайду 3

Відповіді (самоперевірка)1. (Ні) 2. (Ні) 3. (Так) 4. (Ні) 5. (Так) 6. (Так) 7. (Ні.) 8. (Ні) 9. (Так) 10. (Так) 11. (Так)

Номер слайду 4

Запитання. Як ви гадаєте, чому прихід весни для хліборобів був довгоочікуваний?Який настрій супроводжував пісні весняного циклу? Доведіть свою думку? Чого сподівалися люди від весни? Розгляньте малюнки, які зображують весняні обряди. Яке враження вони викликають у вас?

Номер слайду 5

Весняні обряди

Номер слайду 6

Весняні обряди

Номер слайду 7

Весняні обряди

Номер слайду 8

Весняний цикл пісень Весняний цикл починався з пісень-закликань весни, коли люди намагалися за допомогою обрядових закличок пришвидшити прихід теплої пори року. У давніх слов’ян існував звичай «виганяти» зиму. Для цього із соломи робили опудало, яке потім топили, палили або рубали. Далі опудало кидали у воду. Процес закликання весни починався майже одразу із завершенням основних зимових свят. Наприклад, у день Стрітення (15 лютого), який вважався часом зустрічі зими з літом та днем боротьби двох пір року.

Номер слайду 9

Весняний цикл пісень Веснянки — це пісні, які виконували на честь приходу весни. У різних місцевостях України ці пісні називають іще гаївками, ягілками, маївками тощо.

Номер слайду 10

Веснянки Зазвичай веснянки мають закличний характер. Закликали весну переважно діти та дівчата. Метою різних обрядів було накликати швидкий прихід весни й настання тепла, а також задобрення духів поля та дому, оскільки саме від них залежав майбутній урожай та добробут родини.

Номер слайду 11

Весняні обряди Старші жінки випікали обрядове печиво, що мало назву «жайворонки», бо виготовлялося у формі різних птахів (найчастіше жайворонків, бо першими прилітають саме вони, та голубів).

Номер слайду 12

Весняні обряди. Діти від хати до хати носили дерев’яну ластівку, прославляючи прихід весни. Далі молодь збиралася на просторих вигонах, танцювала, розважалася та співала веснянки. У цих піснях славили весну, воскреслу природу, висловлювали надію на щедрий урожай. У веснянках весна майже завжди постає живою істотою, до неї часто звертаються з питаннями та проханнями, тобто відбувається діалог між людиною та порою року. У веснянках часто згадують птахів, адже, згідно з народними уявленнями, весну приносять птахи. Важливу роль відігравали обрядові танці.

Номер слайду 13

«Ой весна, весна, днем красна» Ой весна, весна днем красна,Що ж ти, весно, принесла? Принесла я вам лiтечко,Ще й рожевую квiточку,Хай вродиться житечко,Ще й озимая пшениця,I усякая пашниця. Ой весна, весна, ти красна,Що ти, весно красна, нам принесла? Принесла я вам лiтечко,Ще й запашненьке зiллячко,Ще й зеленую травицю,I холодную водицю. Принесла я вам ягнятко. Ще й маленькеє телятко.

Номер слайду 14

Бесіда1. Як називається художній прийом, використаний у пісні, коли йдеться про «оживлення» весни? Зачитайте. 2. Назвіть пестливі слова, які є у веснянці. 3. Як ви гадаєте, яка мета цієї веснянки? 4. Чи є в пісні анафора? 5. Які дарунки обіцяє весна людям? 6. У формі діалогу чи монологу побудовано пісню? Доведіть свою думку. Зробіть висновок про композицію твору. 7. Яка тема веснянки? 8. Яка ідея твору?

Номер слайду 15

Відповіді1. Персоніфікація. 7. Тема: зображення приходу весни, без якої не настане літо, не буде добробуту в родині. 8. Ідея: уславлення весни, ствердження необхідності її приходу.

Номер слайду 16

«Ой кувала зозуленька»

Номер слайду 17

Зозуля Образ зозулі символізує прихід теплої пори року, цей птах, як уважали на теренах Київської Русі, віщував пробудження природи, а отже — прихід весни, наші пращури вірили, що в зозулю вселяється весняне божество. Уважали, що зозуля кує тільки навесні, від Благовіщення до Івана, а коли наливався ячмінний колос, то вона припиняла кувати й наставало літо. Згідно з уявленнями давніх слов’ян, зозуля віщувала добру погоду: «Зозуля кує — буде добра погода», а також і досі існує давня традиція запитувати в зозулі про вік людини, адже цей птах пророкує кількість років життя, звідси походить і прокляття: «Щоб ти зозулі не чув!».

Номер слайду 18

Зозуля

Номер слайду 19

Бесіда 1. Хто є головною дійовою особою веснянки? Чому птахи досить часто оспівувались у піснях весняного циклу? 2. Що вам відомо про зозулю? Для чого люди прислуховуються до її кування? 3. Знайдіть у пісні приклади анафори. 4. Назвіть пестливі слова.

Номер слайду 20

Підсумки. Веснянки – пісні весняного циклу. Прославляння весни, заклик тепло прийти швидше. Різні назви. Художні засоби: персоніфікації, пестливі слова. Бадьорий радісний настрій. Діалог між двома хорами дівчат. Водіння хороводів. Спалення опудала Мари – богині темної ночі, дочки Чорнобога. Птахи – провісники весни.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Прочитати матеріал підручника про веснянки, за бажанням намалювати ілюстрацію до пісень весняного циклу.

pptx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
3881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку