Презентація "Північний Льодовитий океан" 7 клас

Про матеріал
З даної презентації учні дізнаються про особливості географічного положення, природи та освоєння ресурсів Північного Льодовитого океану, пригадають елементи північної берегової лінії Євразії та Північної Америки, характерні риси природи Антарктики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІВНІЧНИЙ ЛЬОДОВИТИЙ ОКЕАН

Номер слайду 2

Північний Льодовитий океан є чемпіоном серед океанів планети за кількістю характеристик, які починаються префіксом «най-».найменший за розмірами, наймілкіший за середніми та максимальними глибинами, найменш досліджений найспокійніший із точки зору сейсмічної активності (землетруси та вулканізм тут майже не спостерігаються)Найхолоднішийнайсвоєрідніший за складом органічного світу океан планети. У 1845 р. Лондонське географічне товариство затвердило сучасну назву, яка дуже влучно характеризує його особливу природу й географічне положення, — Північний Льодовитий.

Номер слайду 3

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯПівнічний Льодовитий океан розташований «на верхівці» Землі, переважно за Полярним колом у центрі АРКТИКИ. Площа Північного Льодовитого океану становить лише 4 % від площі Світового океану. Океан майже з усіх боків оточений суходолом — берегами Євразії та Північної Америки, що, безумовно, впливає на особливості його природи. Він широко сполучається з Атлантичним океаном та з’єднується з Тихим океаном Беринговою протокою. Моря Північного Льодовитого океану займають майже половину його площі: Гренландське, Норвезьке, Баренцове, Біле, Карське та ін. За кількістю островів та архіпелагів Північний Льодовитий океан посідає друге місце після Тихого. Серед них Гренландія, Земля Франца-Йосифа, Шпіцберген, Нова Земля, Північна Земля, острів Врангеля, Канадський Арктичний архіпелаг. Більшість островів океану мають покривні льодовики.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

РЕЛЬЄФ ДНАПівнічний Льодовитий океан наймолодший з усіх океанів. Про геологічну будову дна океану відомо дуже мало. Досить чітко вирізняються шельф, материковий схил і ложе (рис. 1). На дні океану здіймаються три основні хребти: Серединно-Арктичний, що є продовженням Серединно-Атлантичного, хребет Ломоносова — брилова структура континентального типу, та старий, нині неактивний серединно-океанічний хребет Менделєєва. Хребти поділяють океанічну западину на вісім улоговин, глибини яких коливаються в межах 2200—5500 м. Найбільша глибина Північного Льодовитого океану (5527 м) зафіксована в Гренландському морі.

Номер слайду 6

Клімат і води. Кліматичні умови Арктики суворі, але не настільки, як в Антарктиці — на протилежному «боці» земної кулі. Однією з причин цього є «сусідство» з Атлантичним океаном. Із Північної Атлантики під дією західних вітрів у Північний Льодовитий океан надходить потужний потік теплих вод Північноатлантичної течії. Над океаном переважать арктичні повітряні маси. (До речі, саме вони, час від часу досягаючи території нашої країни, спричиняють похолодання.) Середні зимові температури повітря над океаном коливаються в межах –30…–40 °С, а влітку близькі до 0 °С. Поверхневі води океану теж холодні: більшу частину року їхні температури не перевищують –1…–2 °С. У приатлантичній зоні трохи тепліше. Солоність поверхневих вод порівняно з іншими океанами найменша (30,6—30,9 ‰), що пояснюється великим річковим стоком із материків.

Номер слайду 7

Льодовий режим. Від’ємні температури та відносно низька солоність поверхневих вод зумовлюють утворення льоду. Взимку кригою вкриваються понад 2/3 поверхні океану, влітку — близько половини. Крига в океані завдяки течіям постійно дрейфує зі швидкістю 2—4 км на добу. Також в океані трапляються айсберги, більша частина яких утворюється з льодовиків Гренландії. Через глобальне потепління за останні 30 років спостерігається загальна тенденція до зменшення площі океанічного льоду та покривних льодовиків на островах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Освоєння природних ресурсів океану. Вплив океану на життєдіяльність людей приле. ГЛИХ МАТЕРИКІВ Від найдавніших часів в океані ведеться вилов риби, китобійний промисел (хоча полювання на китів у наш час суворо обмежено). Місцеве значення має промисел тюленів, нерп, моржів. Через Північний Льодовитий океан проходять важливі транспортні шляхи. Із появою нових транспортних засобів — атомоходів і потужних криголамів — моря океану судноплавні більшу частину року. На шельфі Північного Льодовитого океану видобувають нафту та природний газ. Щоб установити бурові вишки, в Арктиці були створені штучні острови. Арктика значною мірою впливає на формування погодних умов прилеглих континентів, тому там ведуться систематичні метеорологічні спостереження. Останніми роками в Арктиці почав активно розвиватися екстремальний туризм — будуються полярні готелі, іноді просто з криги на дрейфуючих айсбергах. Здійснюються туристичні та спортивні експедиції до Північного полюса.

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горин Андрій Петрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Новицька Лариса
    Дякую, колего за роботу і бажання ділитись з людьми
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
11589
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку