Презентація:"План та його основні ознаки"

Про матеріал

Презентація "План та його основі ознаки" знайомить шестикласників з поняттями: план,маршрутна зйомка,полярна зйомка.Як створюють план місцевостіта як його можна читати.Умовні знаки ,котрі використовують при складанні плану.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3. План, його основні ознаки

Номер слайду 2

Особливості зображення земної поверхні на плані. План - це зменшене зображення невеликої території, виконане за допомогою умовних знаків у великому масштабі. На планах у зменшеному вигляді наносять обриси всіх об’єктів зображеної території. Наскільки зменшено зображення на плані, залежить від обраного масштабу. На плані масштаб однаковий в усіх його частинах, тому місцевість зображують без спотворень. Плани завжди орієнтовані за сторонами горизонту. 

Номер слайду 3

Як створюють план місцевості. Плани місцевості можна скласти за допомогою зйомки місцевості. Наземну зйомку місцевості можна здійснювати за допомогою різноманітних приладів, мензула чи теодоліт. Наземна зйомка місцевості буває полярною і маршрутною. Полярну зйомку зазвичай застосовують тоді, коли потрібно зняти невеличку ділянку місцевості з однієї точки - так званого полюса зйомки. Потім за допомогою компаса і лінійки визначають азимути на різні об'єкти території і проводять на планшеті відповідні промені. Вимірюють відстані до цих точок і, обчисливши їх у масштабі, наносять їхні крайні точки на план. Після цього за допомогою умовних знаків на план наносять об'єкти визначених точок. Маршрутна зйомка - це зйомка за заданим маршрутом або за ходом руху вздовж витягнутих довгих ділянок місцевості або об'єктів, наприклад річки. Маршрутна зйомка, на відміну від полярної, виконується з кількох точок, що розташовуються в межах взаємної видимості. Роботу на кожній точці здійснюють, як під час полярної зйомки. Згодом вибирають місце для наступної точки зйомки, визначають відстань до неї та азимут. При цьому планшет орієнтують на кожній точці зйомки.

Номер слайду 4

Мензула -польовий креслярський столик з планшета і штатива. На поверхню столика прикріплюють аркуш паперу, розрівнюють його за допомогою змоченої у воді гумки. Після висихання паперу прилад готовий для топографічної зйомки. Мензула дає змогу отримувати проекції ліній місцевості на планшет. Теодоліт потрібний для топографічної зйомки прилад, за допомогою якого вимірюють на місцевості кути, зокрема азимути. Нині дедалі більше користуються електронними теодолітами 

Номер слайду 5

На планах та картах місцевості всі предметизображують умовними знаками. Всі умовні знаки поділяються на площинні, (контурні), лінійні, позамасштабні, Площинні знаки відображають дійсні обриси об’єкта кольором, або штрихуванням. Наприклад, ліс, болото,гори,рівнини, глибини морів та океанів.

Номер слайду 6

Лінійними знаками передають на плані та карті лінійні об’єкти: шляхи сполучення, річки, кордони.дорогарічка

Номер слайду 7

Позамасштабні знаки у вигляді геометричних фігур, символів, малюнків відображають об’єкти, які неможливо позначити в масштабі плану чи карти. Наприклад, джерело, криниця, школа, знаки корисних копалин, населених пунктів, вершини гір. містсело

Номер слайду 8

Визначіть в якому напрямку від вас знаходяться об'єкти12345

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Орієнтування на планіПровести лінію меридіана через точку 1 Провести лінію напрямку на обєкт2 Визначити кут транспортиром3 Азимут 30о Відлік азимута починають від напрямку на північ праворуч, за рухом стрілки годинника

Номер слайду 12

Азимут 305о. Провести лінію меридіана через точку 1 Провести лінію напрямку на обєкт2 Визначити кут транспортиром3 Відлік азимута починають від напрямку на північ праворуч, за рухом стрілки годинника 305оr

Номер слайду 13

 Як можна прочитати план. Уважно прочитайте опис місцевості та порівняйте його з планом. «З південного заходу на північний схід місцевість перетинає шосе, обабіч якого розташоване невелике селище. На його північній околиці є криниця. За 2 км південніше селища росте хвойний ліс, який простягається на схід аж до річки. Вона тече з південного сходу і повертає на північ. Через річку перекинуто дерев’яний міст. Нижче мосту за течією річки вздовж лівого берега тягнеться урвище, а вздовж правого - піщана мілина. За 3 км західніше лівого берега є озеро, північний берег якого заболочений. Між річкою та озером розляглися луки. По обидва боки від шосе ростуть чагарники».

Номер слайду 14

Як скласти план самим. План місцевості ви можете скласти самостійно, провівши полярну чи маршрутну зйомку місцевості. Для цього потрібно мати таке обладнання: аркуш паперу розміром 20x30 см, планшет - ним може бути цупкий картон чи фанера, довша й ширша, ніж паперовий аркуш, компас, олівець, лінійка з отвором зверху (візирна), канцелярські кнопки, підставка для планшета й рулетка.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Складання плану за допомогою умовних топографічних знаків.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Зорієнтуйте аркуш паперу, поставте стрілку північ - південь. Вийдіть на ділянку місцевості, оцініть її розміри, та оберіть масштаб плану. Якщо ви обрали полярну зйомку, поставте в центрі аркуша точку, яка буде початком зйомки. А далі знімайте послідовно всі об’єкти вашої місцевості. Зорієнтуйте планшет, щоб стрілка північ - південь на компасі збіглася з напрямком стрілки на аркуші паперу За допомогою компаса й лінійки визначте азимут на потрібний об’єкт і проведіть на планшеті лінію напрямку. Виміряйте відстань до нього в той спосіб, який ви обрали (рулеткою чи парами кроків), і потім відкладіть цю відстань на аркуші паперу в обраному вами масштабі.

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати :§12 і 13

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку