Презентація «Планування квітників»

Про матеріал
Презентація «Планування квітників» з трудового навчання для учнів 5 класу з особливими освітніми потребами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Планування квітників»Відкритий урок з квітникарства з використанням інтерактивної дошки на тему: Підготував: Вчитель трудового навчання. Шишкін В. А.

Номер слайду 2

Мета: Поширити знання про різноманітність квітників. Ознайомитись з різновидами квітників. Формувати уміння і навички планування квітників;Виховувати культуру праці та повагу до людської праці;Формувати стійкі професійні інтереси;Розвивати увагу, пам’ять, словниковий запас. Обладнання:комп’ютер, інтерактивна дошка, матеріали для виготовлення макету квітника. Словникова робота: ландшафтний дизайнер, садовий центр, розплідник.

Номер слайду 3

Планування квітників(ВИДИ КВІТКОВОГО ОФОРМЛЕННЯ). Одинадцяте березня. Класна робота«Людині для життя потрібні сонце, воля і маленька квіточка».

Номер слайду 4

Роботи дизайнерів Словник. Ландшафтний дизайнер - це фахівець із проектування та художнього оформлення прибудинкових територій, садів, парків, скверів та присадибних ділянок. Садовий центр - займається роздрібним продажем повного асортименту всіх видів рослин для саду. Розплідник - займається якісним вирощуванням та селекцією рослин і здає їх оптом у садові центри.

Номер слайду 5

Кращі програми для ландшафтного дизайну. Кращі програми для ландшафтного дизайну: для початківців. Gardenia. Garden Planner. Realtime Landscaping Architect. Punch Landscape Design. Наш Сад Кристал/Рубін. Кращі програми для ландшафтного дизайну: для професіоналів3 Ds. Max. Sketch. Up Pro Archi. Cad 17

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань: Що таке квітник? (Квітник – це частина земельної ділянки, на якій вирощують квіти за різноманітними композиціями)На які види поділяються квіткові рослини? (Квіткові рослини діляться на однорічні, двохрічні і багаторічні рослини)Які рослини називаються однорічними? (Однорічними називаються рослини у яких цикл росту і розвитку складає 1 рік) Яким чином розмножуються однорічні квіткові рослини? (Однорічні квіткові рослини розмножуються насінням)

Номер слайду 7

Приведіть приклад однорічних квіткових рослин. (Чорнобривці, сальвія, петунія)Які рослини називаються дворічними? (Дворічники у відмінності від однорічників ростуть два роки. Перший рік ростуть і розвиваються, а зацвітають лише на другий рік)Назвіть приклади дворічних рослин. (Маргаритка, гвоздика)Які рослини називаються багаторічниками? (Багаторічні рослини – це рослини, які живуть більше двох років)Які ви знаєте багаторічні рослини? (Хоста, кани, іриси і т. д.) Актуалізація опорних знань:

Номер слайду 8

Квітковий ребус. Підказка: Біленький віночок, а в середині – сонечко.(Чашка)

Номер слайду 9

Підказка: Білосніжна квіточка, що радує нас ранньою весною. Квітковий ребус(Ніж)

Номер слайду 10

Квітковий ребус. Підказка: Червонощокий красень свято нам прикрасив.(Тюль)(Панама)

Номер слайду 11

Фізкультхвилинка

Номер слайду 12

На сьогоднішньому уроці ми розглянемо з вами види квітників. Квітники діляться на: Бордю́р. Рабатка. Клумба. Міксбордер. Альпі́йська гі́рка

Номер слайду 13

На сьогоднішньому уроці ми розглянемо з вами види квітників. Квітник – неодмінний атрибут і прикраса будь-якого саду. Квітниками оформляють парадну і вхідну зону, облямовують доріжки та газони, розбивають ділянку на зони, прикрашають городні грядки і декорують місця відпочинку. КВІТНИК

Номер слайду 14

КВІТНИК

Номер слайду 15

КВІТКОВИЙ БОРДЮРБордю́р — вузька смуга з низькорослих (заввишки до 1 м) деревних або трав'янистих рослин, оздоблює доріжки, квітники і партери в парках і садах; вид живоплоту. Бордюр - один із прийомів садово-паркового мистецтва. Для бордюрів з чагарників використовують рослини з густим листям, що добре переносять стрижку (самшит, кизильник, бруслину, тую, бирючину); невисокі рослини (магонію падуболистну); гарно квітучі низькорослі сорти спіреї, чубушника, троянди, з трав'янистих — невисокі сорти чорнобривців, фіалок, півників.

Номер слайду 16

КВІТКОВИЙ БОРДЮР

Номер слайду 17

АЛЬПІЙСЬКА ГІРКААльпійська гірка представляє собою кам'янисту ділянку, об'єднуючу відразу кілька елементів природи – скелі, струмочки, квіти й галявини. Альпінарій, як правило, розташовують на вже наявних височинах на ділянці. Або створюють штучну гірку. Зазвичай центром композиції стає великий камінь – скеля, навколо якого розташовуються камені меншого розміру. Між ними розсаджують рослини високогірної (альпійської) флори – альпійський едельвейс, спіреї, повзучий чебрець та ін.

Номер слайду 18

АЛЬПІЙСЬКА ГІРКА

Номер слайду 19

МІКСБОРДЕР Міксбордер – витягнутий квітник з довільним розташуванням рослин різної висоти, підібраних таким чином, щоб цвітіння не припинялося протягом усього сезону. При цьому класична ширина міксбордера не перевищує більш ніж у півтора рази висоту найвищої рослини в квітнику. Міксбордери зазвичай висаджуються на тривалий період і після розростання практично не потребують догляду. Такий квітник включає в себе не тільки трав'янисті рослини і квіти, а й дерева і чагарники.

Номер слайду 20

МІКСБОРДЕР

Номер слайду 21

РАБАТКА Рабатка – це квітник у вигляді довгої вузької стрічки шириною від 0,5 до 1,5 метрів. При цьому довжина її в 3-4 рази перевищує ширину. Якщо рабатка занадто довга, в ній обов'язково роблять розриви для проходу. Такі квітники розміщують уздовж доріжок або між ними, навколо майданчиків, альтанок та інших будівель. При складанні рабатки використовують рослини кількох видів різної висоти. Висаджують їх рядами від найнижчих до найвищих. Для рабаток підійдуть бальзамін, чорнобривці, асперум, календула, запашний горошок, настурція, петунія та ін.

Номер слайду 22

РАБАТКА

Номер слайду 23

СКЛАДАННЯ ПРОЕКТУ КВІТНИКА

Номер слайду 24

Як правильно розбити квітник: варіанти вирішення питання. Варіантів є декілька:записатися на курси ландшафтних дизайнеріввибрати більш простий спосіб - скористатися готовими схемами квітників.

Номер слайду 25

Правила формування квітника безперервного цвітіння Визначаємо місце під клумбу Форма клумби геометрична вільназазначити освітлені і тінисті місця. Залежить вибор асортименту рослин і створення для них оптимальних умов розвитку і цвітіння.

Номер слайду 26

Квітник чотирьох сезонів. Правильна комбінація багаторічників Квітуча пишність рослин цілий сезон - з весни до пізньої осеніЯкщо доповнити квітник хвойниками і деякими видами високих трав, а також бордюром з барвінку або живучки, клумба залишиться ошатною навіть взимку.

Номер слайду 27

Запам’ятайте!Кількість видів рослин залежить від розміру клумби. Якщо квітник невеликий, а багаторічників занадто багато, замість відчуття гармонії, отримаємо абсолютно протилежний ефект - відчуття безладу і дискомфорту. Низькорослі багаторічники розкривають свою красу у великих групах.

Номер слайду 28

Запам’ятайте!Низькорослі багаторічники розкривають свою красу у великих групах. Правильне їх розміщення на клумбі проявиться під час цвітіння. Квітучі навесні низькорослі багаторічники (проліски, примули, мускарі. гіацинти) розташовують на передньому плані. Рослини середньої висоти (тюльпани, піретруми, наперстянки) займуть середню частину клумби. Задній план залишиться за високими літніми та осінніми багаторічниками - очитками, хризантемами, сентябринками. Між ними висаджують трави - манжетку і вівсяницю сизу.

Номер слайду 29

Практична робота Квітник своїми руками за готовою схемою. Робота в Power Point«Шматочок пирога» в куточку саду

Номер слайду 30

Замальовка квітника В кутку клумби висаджуємо лілейник темно-червоного кольору «Ed Murray» - 3 кущика. Сріблясті листя полину «Silver Queen» підкреслять красу оксамитових квітів лилейника і створять вигідний фон для гейхери - 4 примірники. Короставник македонський, сорт «Mars Midget» темно-червоного кольору - 6 примірників. Гейхера з листям бордового кольору - 6 кущиків. Широку частина клумби прикрасять сріблясті листя чистеця. Висаджуємо 5 примірників.

Номер слайду 31

Схема квітника Лілейник «Ed Murray» - 3 кущика. Сріблястий полин «Silver Queen» - 4 куща. Короставник македонський – 6 кущівгейхера – 4 куща. Чистець – 5 кущів.

Номер слайду 32

Паспорт квітника{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}№Назва рослини. Висота рослини. Освітлення Полив Грунт Кількість(шт) Строки цвітіння. VIVIIVIIIIXX

Номер слайду 33

Квіти, квіти… Чарівні квіти,Кольорові, великі й малі…Ви умієте душу зігріти,Бо й самі ви — душа Логопедична робота

Номер слайду 34

Дякую за увагу. 

Номер слайду 35

Додаток

Номер слайду 36

Векторні малюнки рослин. Лілійник «Ed Murray» Сріблястий полин Коростовник македонський. Гейхера. Чистець

Номер слайду 37

Висота: 60-75 см Цвітіння: з травня до серпня. Місце: сонце, полутінь. Грунт: будь-які садові ґрунти, крім піщаного. Полив: нечастий, але рясний. Розмноження: сортові рослини – поділом Лілійник. Характеристика рослин

Номер слайду 38

Короставник македонський Висота: 70-100 см Цвітіння: з травня до серпня. Місце: сонце. Грунт: будь-які садові ґрунти, нейтральний, слаболужний . Полив: нечастий, помірний. Розмноження: насінням.

Номер слайду 39

Сріблястий полин «Silver Queen» Висота: до 70 см. Цвітіння: в серпні-вересніМісце: Любить сонячні місця Грунт: грунт потрібно легкий і водопроникний. Полив: нечастий. Розмноження: насінням, поділом

Номер слайду 40

Гейхера. Висота: 20 см Цвітіння: з червня до серпня. Місце: яскраве розсіяне світло, притінок. Грунт: вологоємний, добре дренований Полив: регулярний, у міру висихання ґрунту – один раз на 2-3 дні Розмноження: насінням, поділом куща, зеленими живцями

Номер слайду 41

Висота: 20-60 см Цвітіння: у серпні близько 4 тижнів. Місце: яскраве розсіяне світло, притінок. Грунт: вологоємні піщані й кам'янисті ґрунти лужної й нейтральної реакції. Полив: егулярний, але помірний: поливають рослину тільки в посушливу пору Розмноження: насінням, живцями, бульбами та поділом куща. Чистець

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
1.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Брездень Ірина
    Загальна:
    1.7
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    2.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
9 березня 2021
Переглядів
8063
Оцінка розробки
1.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку