Презентація "Плетіння з газетних трубочок"

Про матеріал
Цей матеріал можна використовувати для уроків трудового навчання під час виконання проєкту "Нове життя старим речам", а також у позашкільному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плетіння з газетних трубочок Підготувала вчитель трудового навчання та технологій. Кавка Надія Василівна

Номер слайду 2

Плетіння з газет Плетіння з газетних трубочок - творчий процес, в яко- му майстер створює з газет дивовижні вироби, які майже не відрізняються від звичайної плетінки з лози. Це можуть бути красиві коробочки, вази, шкатулки, кашпо, різні підставки і ще безліч цікавих і оригінальних речей. Плетіння з газет за технологією не відрізняється від плетіння з лози, тільки замість неї плетуть з трубочок, зроблених з аркуша газети чи журналу. Паперові трубочки – це чудові імітатори натуральної лози. Просто й красиво, а головне не потребує великих затрат.

Номер слайду 3

Матеріали та інструменти для виготовлення газетних трубочок. Газети, журнали. Спиці різної товщини або шашлична шпажка. Клей для паперу. Пензлик Олівець. Лінійка. Канцелярський ніж або ножиціАкриловий лак. Грунтовка. Фарба (барвник)Морилка

Номер слайду 4

Види матеріалів для плетіння Створення будь-якого виробу починається з підготовки матеріалів. В техніці плетіння з газет робота виконується трубочками або паперовою лозою. Трубочка - це матеріал, отриманий в результаті намотування газетної смужки на спицю або інший аналогічний інструмент. Трубочка являє собою круглу, скручену по спіралі смужку паперу. Паперова лоза - це сплюснута трубочка, що нагадує стрічку або лозу. Вироби з трубочок і лози виходять дуже різні. Плести з лози трохи легше, але вироби з трубочок виглядають витонченішими і акуратніше. Виготовлення трубочок - простий, але кропіткий процес.

Номер слайду 5

Процес виготовлення паперових трубочок. Нарізаємо папір на смужки 5-9 см. На край смужки прикладаємо спицю під кутом 30° до 35°Починаємо щільно намотувати папір на спицю. Наносимо клей на куточок газети і притискаємо пальцями. Потім акуратно знімаємо трубочку зі спиці.

Номер слайду 6

Фарбування трубочок 1. Морилка; 2. Суміш (морилка + вода + 1 ст. лож. акрилового лаку або клею ПВА) 3. Суміш (0,5л малярної грунтовки + 2 ст. лож. колору + 1 ст. лож. акрилового лаку) 4. Суміш (0,5л води + 2ст. лож. водоемульсії + 1 ст.лож. акрилового лаку

Номер слайду 7

Процес фарбування трубочок

Номер слайду 8

Способи і техніки плетіння. Просте плетіння. Плетіння способом мотузочки у дві трубочки. Плетіння способом мотузочки у три трубочки Плетіння в шахматку. Пошарове плетіння. Плетіння рядами. Квадратне плетіння. Ажурне плетіння. Спіральне плетіння. Загинка

Номер слайду 9

Просте плетіння Простим називають плетіння, при якому одиночні трубочки вплітають через одну вертикальну стійку. Стійки утворю-ють каркас виробу. Трубочки плетуть через стійки у вигляді безпе-рервної стрічки, нашаровуючи по спіралі один ряд над іншим. У зімкнутих фігурах нашаровування ведуть по колу в одному нап-рямку зліва на право. Плетуть ряд від одного кінця до другого, навколо крайньої стійки роблять поворот, огинають його і плетуть у зворотному напрямі.

Номер слайду 10

Плетіння способом мотузочки у дві трубочки Плетіння мотузочкою здійснюється двома попереч-ними стрічками одночасно. Розкладаємо основні, поздовжні стійки (вони розташовані вертикально) на рівній відстані один від одного, а потім обплітаємо їх двома поперечними трубочками, перегинаючи останні між собою.

Номер слайду 11

Плетіння способом мотузочки у три трубочки Трубочку І закладають під першу стійку, огинають нею зовні дві стійки (другу та третю), з внутрішнього боку четверту і виводять назовні у проміжок між четвертою та п’ятою стійками. Трубочку 2 закладають під другу стійку нижче від трубочки 1, зовні огинають нею третю та четверту стійки, з внутрішнього боку огинають п’яту і виводять назовні між п'ятою та шостою стійками. Трубочку 3 закладають нижче від трубочки 2 під третю стійку, огинають нею зовні четверту та п’яту, а з внутрішнього боку — шосту стійку і виводять назовні між шостою та сьомою стійками. Далі все повторюється: переплітають по черзі справа кожну ліву трубочку і огинають нею зовні дві, а з внутріш-нього боку одну стійку.

Номер слайду 12

Плетіння способом мотузочки У чотири трубочки (іл. в) можна плести двома способами: із зовнішнього боку кожною трубочкою огинати три стійки, а з внутрішнього — одну або ж кожною стійкою огинати по дві стійки із зовнішнього і внутрішнього боків. В останньому випадку плетіння з обох боків має однаковий вигляд. Закладають кінці трубочок під окремі стійки. Плетення у п’ять прутів (іл.г)Способом мотузочки виплітають цілі смуги, але найчастіше плетуть окремими рядами, закріплюючи ними слабші смуги інших видів плетіння або розділяючи смуги різного виду плетіння.

Номер слайду 13

Плетіння в шахматку Це плетіння виконують окремими смугами, краще з трубочок двох кольорів. Ряди виконують простим плетінням. Після того, як виплетено першу смугу, другу плетуть так, щоб під квадратиками одного кольору знаходились квадратики другого кольору. Для цього другу смугу починають плести трубочкамитакого кольору, яким закінчили першу смугу. Потім ряди двох кольорів чергу-ють.

Номер слайду 14

Пошарове плетіння Для пошарового плетіння потрібні трубочки однакової довжини та товщини. Починають плести кінцем трубочки, обплітають чотири стійки і кінець залишають на зовнішньому боці. Трубочку притискають, вона має бути трохи піднятою. Починаючи плести кожну нову трубочку від нової стійки з лівого боку і закінчуючи біля першої вихідної стійки. Усі кінці трубочок при цьому знаходяться із зовнішнього боку (іл. б). Потім беруть будь-яку із заплетених трубочок і обплітають нею наступну стійку, вільну стійку, що залишилася, обплітають наступною трубочкою з лівого боку. Плетіння продовжують доти, поки не зімкнеться коло і не буде заплетений цілий шар трубочок. У такий спосіб виплітають другий шар, потім третій і так до кінця плетіння. Починаючи і закінчуючи плетіння, кінці всіх трубочок слід залишати всередині виробу.

Номер слайду 15

Плетіння рядами Плетіння починають найкоротшими трубочками. Трубочкою обплітають стійки, що стоять прямо, залишаючи із зовнішнього боку вершинні кінці завдовжки 8—10 см. Другою трубочкою починають плести з наступної (другої) стійки з правого боку. Далі, починаючи від третьої стійки, плетуть третьою трубочкою і т. д.

Номер слайду 16

Квадратне плетіння Плетіння починають кінцем трубочки і прокладають через дві стійки, рахуючи кутову стійку. Плетуть доти, поки до вершинного кінця трубочки на зовнішньому боці залишиться 8 — 10 см. Другою трубочкою починають плести з правого боку з другої стійки. Плетуть через дві стійки, виводять кінець трубочки назовні на дві стійки раніше, ніж перша. Наступні трубочки плетуть так само до утворення квадрата, тобто висота виплетеного ряду повинна бути рівна відстані між двома стійками. Закінчивши плетіння першого ряду квадратів, плетуть другий, але починають його вже з наступної стійки і вершинними кінцями трубочок. Так плетуть наступні ряди квадратів до потрібної висоти. Квадратне плетиво, як і всяке інше, для більшої щільності стискають, але, на відміну від інших видів, квадратне плетиво щільно стискають у тому місці, де трубочка огинає стійки.

Номер слайду 17

Плетіння загинки З кінців стійок часто плетуть жорсткі кромки способом так званої загинки. Загинку в чотири трубочки (іл.а) плетуть так. Стійку 1 перегинають через товсте шило або прут і огинають нею наступні дві стійки із зовнішнього боку і три — з внутрішнього, а кінець виводять назовні. Стійкою 2 огинають із зовнішнього боку наступні дві стійки, а з внутрішнього — одну. На цьому плетіння стійкою 1 закінчують. Потім загинають стійку 5, огинають нею із зовнішнього боку дві стійки, а з внутрішнього — одну і кінець виводять в один проміжок із стійкою 2. Після цього плетуть стійками 3 та 6, як стійками 1 та 5. У такій самій послідовності заплітають усі стійки, залишаючи в проміжках кінець одного з них. Після змикання фігури кінці чотирьох стійок треба протягти під першу у тому місці, де було зроблено загин через шило, а в три наступні так, щоб між кожною парою стійок був обрізаний кінець.а

Номер слайду 18

Загинка в три пари трубочок Кінці стійок обплітають так званою загинкою. Для цього під будь-яку із стійок підставляють шило, згинають стійку всере-дину і обгинають нею дві наступні стійки з правого боку (іл. а). Так само згинають наступні стійки. Після того, як будуть зігнуті три стійки, першою зігнутою стійкою обгинають дві стійки із зовніш-нього боку і кінець виводять назовні. Те саме роблять і з іншими загнутими стійками і з наступними прямими стійками з правого боку. У такий спосіб складають три пари зігнутих стійок (іл. б). Аналогічно плетуть загинку з чотирьох пар трубочок. Відмінність у тому, що в цьому випадку із зовнішнього боку обгинають не подві, а по три стійки, а з внутрішнього боку — по дві стійки.

Номер слайду 19

Загинка косою з трьох пар трубочок Цим видом закінчують плетіння стінок кошиків та інших предметів. Під одну із стійок підставляють шило і згинають стійку назовні (іл. а). Так само згинають і другу стійку. Першу трубочку за допомогою шила проводять під другою, обгинають одну стійку і виводять всередину (іл. б). У цьому місці, забравши шило, вставляють клиночок, щоб позначити початок плетення. Це потрібно також для закінчення плетіння коси. Третю стійку згинають над першою і залишають із зовнішнього боку (іл. в), а другу згинають над третьою і залишають всередині (іл. г). Першою стійкою обгинають одну стійку і виводять назовні (іл. д). Згинаючи разом першу і третю трубочки, а також крайню пряму стійку, одержують першу пару трубочок (іл. е). Другою стійкою обгинають одну стійку, виходять назов-ні і загинають її з крайньою стійкою, одержую-чи другу пару трубочок (іл. е).

Номер слайду 20

Аналогічно складають третю пару (іл. ж). З трьох зігнутих разом трубочок залишають крайню з правого боку, а рештою двома плетуть у такий же спосіб другою парою і за наступною стійкою виводять назовні. Так само діють і з наступними парами трубочок, загинаючи весь час крайню трубочку з правого боку (іл. з). Закінчуючи плетіння, кінці, що залишилися від трьох пар трубочок, ховають у косу, а решту рівно зрізають. Одержують косу (іл.и), якою звичайно закінчують стінки відкритих кошиків. Таку ж косу можна плести і з п’яти пар трубочок. Спосіб плетіння такий самий, але, починаючи плетіння, замість двох стійок, обгинають три і першою стійкою обгинають зовні дві трубочки.

Номер слайду 21

Зразки ажурного плетіння Описані вище види плетіння належать до суцільного густого плетіння. Ажурним називається плетіння з відкритими чарунками. Види цього плетення різноманітні. У виготовленні плетених виробів застосовують прості і досить складні рисунки фігур. Зразки простого ажуру подано на (іл.а).а

Номер слайду 22

Для більшої міцності ажурне плетіння в окремих місцях скріплюють або мотузочкою в дві трубочки, з’єднуючи кінці трубочок цією мотузочкою, як показано на (іл.б), або товстішими трубочками і пластиною, які обвивають разом з трубочками стрічкою. При цьому застосовують два види обвивки: всередині плетіння трубочки обвивають стрічкою, як показано на (іл.в), а утворені кінці трубочок обвивають разом з крайніми стійками; основи обвивають перехресною обвивною через трубочку, як показано на (іл.г). бвг

Номер слайду 23

Спіральне плетіння від круглого денцякрок1крок2крок3початоккрок4крок5завершення кола

Номер слайду 24

Види плетіння дна

Номер слайду 25

Послідовність виготовлення коробки

Номер слайду 26

Вироби виготовленні власними руками

Номер слайду 27

Використані джерела1. Види і способи плетіння. - https://jak.bono.odessa.ua/articles/vidi-i-sposobi-pletinnja.php2. Фото-приклади взяті з мережі «Інтернет»3. Л. П. Гура, Л. Є. Жоголь, Н. М. Ісупова та інші Прикрась свій дім. Техніка, 1988. 304 с.

Номер слайду 28

Бажаю творчого натхнення і успіхів у всіх починаннях!

pptx
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку