Презентація по темі "Молюски", 7 клас.

Про матеріал

В презентації узагальнені знання про систематичну групу " Молюски".

Показані цикли розвитку, різноманітність, цікаві відомості про окремих представників.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Молюски Різноманітність

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Черевоногі молюски

Номер слайду 4

Ставковик великий

Номер слайду 5

Розвиток ставковика великого Для прісноводних видів характерний прямий розвиток

Номер слайду 6

Рапана Самий великий молюск Чорного моря – до 15 см. Хижак, поїдає двостулкових молюсків – мідії, устриці. В Тихому океані регулюють чисельність рапани морські зірки, яких в Чорному морі немає внаслідок високої солоності.

Номер слайду 7

Життєвий цикл рапани У морських видів розвиток непрямий. Самка рапани відкладає густі білі капсули з ікрою на тверді поверхні. З ікри виходить маленька личинка – велігер, яка плаває за допомогою війок. Живиться дрібним планктоном і через 2 тижні обростає раковиною і осідає на дно.

Номер слайду 8

Конуси Всі конуси активні хижаки, одні полюють на риб, інші – на молюсків, червців. Це можливо завдяки отруйній пиці, схованій в особливому хоботку і залозам, які виробляють отруту. Для людини смертельними є два види конусів: географічний і текстильний

Номер слайду 9

Полювання конусів Канібалізм конусів

Номер слайду 10

Фіза Невеликий молюск, до 1 см. Черепашка закручена вліво, майже кругла, жовто-коричневого кольору. Зустрічається майже в усіх водоймах, її тримають акваріумах. Розпізнати її можна по характерним щупальцям. Виділяє клейку нитку, яку закріплює на рослинах і використовує як канатик для опускання і піднімання.

Номер слайду 11

Клас: Двостулкові

Номер слайду 12

Беззубка ( Жабурниця) Цей молюск живе на дні водойм, до половини занурюючись у мулистий ґрунт. Черепашка його досягає 10 см завдовжки. Передній кінець тварини заокруглений, а задній дещо загострений. За допомогою ноги беззубка може повільно повзати по дну (від 20 до 30 см за годину). Якщо беззубку потурбувати, вона швидко втягує ногу і за допомогою двох м’язів закриває черепашку.

Номер слайду 13

Мідія Довжиною до 12 см, кріпиться до каміння пучками дуже міцних ниток – бісусом. Делікатес, вживають в їжу.

Номер слайду 14

Устриця До 12 см, приростає до скель своїми стулками. В Чорному морі устриці майже повністю знищені рапаном. Черепашки стали набувати чорного кольору від сірководню.

Номер слайду 15

Перлівниця У 1934 році була виловлена перлина розміри якої 14 на 24 см , вага 6 кг 350 г. Легенда говорить, що давним давно філософ Лао-Дзи вклав амулет в раковину перлівниці і вона почала перетворювати його в перли. Нащадки перекладали перлу в нову раковину і процес продовжувався. Так пройшло більше 2 тисяч років. У 90 роках перла оцінювалась в 42 млн. доларів.

Номер слайду 16

Тридакна Самий великий з двостулкових молюсків, довжина більше 1 метра, вага – від 250 до 500 кг. Зустрічається на коралових рифах Тихого та Індійського океанів. Якщо людина випадково торкнеться раковини, молюск миттєво її захлопує і людина гине.

Номер слайду 17

Корабельний черв - торедо До 25 см. Поселяється на дереві, яке потрапило в море. Раковина зменшилася до розмірів ковпачка - сверла на передньому кінці тіла.

Номер слайду 18

Клас: Головоногі Серце п ятикамерне, складається з головного серця ( два передсердя і шлуночок) і двох зяберних. Головне серце несе кров до тіла, а зяберні забезпечують рух крові до зябер, де вона збагачується киснем і повертається до передсердь головного серця. Кров має голубий колір, завдяки наявності пігменту гемоціаніну, який містить мідь. Кровоносна система майже замкнена, добре розвинена, що дозволяє молюскам досягати великих розмірів.

Номер слайду 19

Каракатиця Має десять щупалець з присосками. Раковина відсутня. Хижаки, полюють за допомогою чорнильного мішка.

Номер слайду 20

Кальмари Мають десять щупалець, які закінчуються присосками. Добре плавають, використовуючи принцип реактивного руху. Черепашка відсутня. Хижаки, живляться рибою, яку щупальцями підносить до роту і перетирають роговими щелепами. Можуть досягати гігантських розмірів – до 18 метрів разом із щупальцями. Добре розвинені очі, які зовні нагадують око людини, мають рогівку, кришталик, скловидне тіло, сітківку. Може змінювати колір, захищаючись виділяє чорнильну рідину у формі завіси.

Номер слайду 21

Наутілус Найбільш примітивні з існуючих головоногих молюсків. Мають зовнішню черепашку, яка спірально закручена і розділена зовнішніми перегородками на камери. Камери заповнені газом, що надають тварині плавучості. Регулюючи об єм газів в камерах, молюск може або занурюватись на глибину, або спливати. Мають велику кількість щупалець – до 90, без присосок.

Номер слайду 22

Восьминіг Пристосовані до придонного способу життя, мають сплющене тіло. В критичних ситуаціях можуть активно рухатись, використовуючи принцип реактивного руху. На тілі вісім щупалець з присосками, раковина відсутня або редукована. Поїдають жертву за допомогою рота, який нагадує клюв папуги, за його допомогою він робить отвір в раковині молюска і впускає туди отруту. Може змінювати колір, а при небезпеці випускати чорнильну рідину. Найбільш високоорганізовані, мають добре розвинений головний мозок.

Номер слайду 23

Джерела інформації www.home-edu.ru/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скорик Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гончаренко Олена
    Вдячність за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 липня 2018
Переглядів
12632
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку