Етиловий спирт, точніше рослинний хмільний напій, що його містить, був відомий людству з глибокої давнини. Вважається, що не менш, ніж за 8000 років до нашої ери люди виготовляли легкі спиртні напої з фруктів і меду
Номер слайду 3
Про п'янкі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до н.е.
Номер слайду 4
У стародавній Греції пити нерозведене водою вино вважалося негідним вільного громадянина.
Номер слайду 5
В Афінах правитель Соломон запровадив сухий закон
Номер слайду 6
Вперше спирт з вина отримали в 6-7 століттях арабські хіміки, а першу пляшку міцного алкоголю праобраз сучасної горілки виготовив перський алхімік Ар-Рази в 860 році.
Номер слайду 7
В Древній Русі пили дуже мало.
Номер слайду 8
До Росії спирт вперше потрапив у 1386 році, коли генуезьке посольство привезло його з собою під назвою «аква віта» і презентувало до царського двору.
Номер слайду 9
в Росії з'явилися перші кабаки (у перекладі з татарської означає заїжджий двір). Широко насаджувалися кабаки при Івані Грозному Протягом століть в народі насаджувалося пияцтво, правлячі кола дбали тільки про те, щоб отримувати доходи від продажу горілки
Номер слайду 10
За часів Петра І п’яницям , які потрапляли в тюрму, вішали важку чавунну медаль з надписом «За пияцтво!»
Номер слайду 11
Спиртовий завод в с. Бутурліновка З середини XIX сторіччя виробництво спирту було поставлено на промисловий рівень, що спирався на останні досягнення науки і техніки. Першим автором запатентованої російської зернової горілки, яка одержала назву "Московська особлива", був відомий хімік Д.І.Менделєєв
Номер слайду 12
Основною сировиною для виробництва спирту до 70-х років XIX сторіччя було жито, потім все більшого значення набула пшениця, а в період скрутного економічного становища і війни - картопля. В Україні ще за часів Російської імперії з середини XIX сторіччя за придатних кліматичних умов почали вирощувати цукровий буряк, і з'явились перші цукрові заводи. Відхід цукрового виробництва - мелясу, що містить до 50% цукрози, стали використовувати для виробництва етилового спирту. Саме тому в Україні з початку XX сторіччя почали активно будувати мелясні спиртові заводи, яких в 1930 році нараховувалось вже близько 20
Номер слайду 13
У 1913 році в Україні продавалося 3,4 літра спиртного на людину, а на прикінці 90-х XXст. ця цифра зросла до 13,2 літра.
Номер слайду 14
У Росії, яка займала одне з перших місць у світі за споживанням алкоголю, кількість смертей від опою було багато вище, ніж в західних країнах. Останній російський цар Микола II навіть змушений був оголосити в 1914 році "сухий закон", який проіснував до 1925 року
Номер слайду 15
Повторно "сухий закон" був введений М.С. Горбачовим в 1985-1987 роках, за цей період народилося на 500-600 тисяч немовлят більше, ніж у кожному з попередніх 46 років, збільшилася тривалість життя чоловіків на три роки
Номер слайду 16
Споживання міцного алкоголю в Україні цього року почало скорочуватися на тлі зростаючої популярності виноградних вин і пива. Спостерігається скорочення споживання міцного алкоголю, іде заміщення його вином і, у найбільшій мірі, пивом
Номер слайду 17
Культура споживання алкоголю Основне правило культурного споживання полягає в тому, що потрібно так споживати пиво, щоб отримувати задоволення самому і не створювати ніяких незручностей для оточуючих Крім того, вживати пиво треба у пристосованих для цього місцях Слід також пам’ятати, що на вулиці поруч із нами постійно знаходяться діти, для яких наше поводження з алкоголем є прикладом для наслідування і суттєвим фактором формування їхньої поведінки у майбутньому Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я