Спиртовий завод в с. Бутурліновка З середини XIX сторіччя виробництво спирту було поставлено на промисловий рівень, що спирався на останні досягнення науки і техніки. Першим автором запатентованої російської зернової горілки, яка одержала назву "Московська особлива", був відомий хімік Д.І.Менделєєв
Основною сировиною для виробництва спирту до 70-х років XIX сторіччя було жито, потім все більшого значення набула пшениця, а в період скрутного економічного становища і війни - картопля. В Україні ще за часів Російської імперії з середини XIX сторіччя за придатних кліматичних умов почали вирощувати цукровий буряк, і з'явились перші цукрові заводи. Відхід цукрового виробництва - мелясу, що містить до 50% цукрози, стали використовувати для виробництва етилового спирту. Саме тому в Україні з початку XX сторіччя почали активно будувати мелясні спиртові заводи, яких в 1930 році нараховувалось вже близько 20
Культура споживання алкоголю Основне правило культурного споживання полягає в тому, що потрібно так споживати пиво, щоб отримувати задоволення самому і не створювати ніяких незручностей для оточуючих Крім того, вживати пиво треба у пристосованих для цього місцях Слід також пам’ятати, що на вулиці поруч із нами постійно знаходяться діти, для яких наше поводження з алкоголем є прикладом для наслідування і суттєвим фактором формування їхньої поведінки у майбутньому Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я