Презентація по темі: "Принцип Ле Шательє"

Про матеріал
Презентація по темі: "Принцип Ле Шательє". Включає повторення попереднього матеріалу про оборотні та необоротні хімічні реакції, хімічну рівновагу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принцип Ле Шательє«+», «→» і «⇄»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Оборотні та необоротні реакції Реакції, які за певних умов відбуваються переважно тільки в одному напрямку, є необоротними. Реакції, які одночасно відбуваються в протилежних напрямках, називають оборотними.

Номер слайду 4

Хімічна рівновага — стан хімічної системи, у якій відбувається оборотна реакція, за якого швидкості прямої і зворотної реакцій однакові. Динамічний характер рівноваги

Номер слайду 5

Анрі Луї Ле Шательє (1850 — 1936) Видатний французький хімік і фізик. У 1872 р. закінчив Політехнічну школу (Париж) й отримав диплом інженера. У 1876 р. обійняв посаду професора загальної хімії в Гірній школі, де займався дослідницькою діяльністю, у результаті якої теоретично обґрунтував важливі для металургії і теплотехніки розрахунки, пов’язані з горінням і виділенням теплоти. Визначив чинники, від яких залежать рівноважні процеси хімічних реакцій, відомі в науці як принцип Ле Шательє. Результати його досліджень будівельних матеріалів (бетону, цементу, гіпсу, кераміки, скла) мають дотепер практичне значення. Окрім проведення досліджень Ле Шательє читав лекції студентам, керував дипломними роботами і докторськими дисертаціями, брав участь у державних комісіях. Дослідження Ле Шательє високо оцінені у Франції та за її межами.

Номер слайду 6

Принцип зміщення хімічної рівноваги Ле Шательє:якщо на систему, яка знаходиться в хімічній рівновазі, вчинити зовнішній вплив, що порушує її, то рівновага зміщуватиметься в напрямку процесів, які протидіють цьому впливу і послаблюють його. (дія викликає протидію)

Номер слайду 7

Вплив зміни концентрації речовин на стан хімічної рівноваги Зміщення стану рівноваги в разі зміни концентрації речовин: а — початкова рівноважна суміш N2, Н2, та NH3; б — додавання N2; в — новий стан рівноваги, за якого вміст азоту в суміші більший (унаслідок його додавання), амоніаку — більший (унаслідок утворення), а водню — менший

Номер слайду 8

Вплив зміни тиску на стан хімічної рівноваги Зміщення стану рівноваги в разі зміни тиску: а — початкова рівноважна суміш N2, Н2, та NH3; б — зменшення об'єму суміші, що спричиняє підвищення тиску; в — новий стан рівноваги, за якого вміст амоніаку більший, а водню та азоту — менший. Зміщення стану рівноваги реакції розкладання вапняку в разі зміни тиску: а — початковий рівноважний стан; б — зі зменшенням об'єму підвищується тиск і зменшується кількість вуглекислого газу, рівновага зміщується в бік реагентів

Номер слайду 9

Вплив зміни тиску на стан хімічної рівноваги

Номер слайду 10

Вплив зміни температури середовища на стан хімічної рівноваги Нагрівання рівноважної суміші (2 N02 = N204) зміщує рівновагу в бік розкладання димеру, про що свідчить посилення червоно-коричневого забарвлення (а), а під час охолодження рівновага зміщується в бік утворення димеру, і суміш знебарвлюється (б)

Номер слайду 11

Вплив наявності каталізаторів на стан хімічної рівноваги У разі додавання каталізатора до суміші, що перебуває в стані хімічної рівноваги, прискорюються як пряма, так і зворотна реакції, до того ж швидкості обох реакцій підвищуються однаково. Рівновага при цьому зберігається. Отже, каталізатор не зміщує рівновагу, а тільки прискорює її встановлення.

Номер слайду 12

Використання знань про зміщення хімічної рівноваги для розв'язання технологічних проблем Більшість промислово важливих хімічних реакцій є оборотними. Це означає, що не всі реагенти перетворюються на продукти реакції. Тому після взаємодії з рівноважної суміші необхідно видалити цільовий продукт реакції, а реагенти, що залишилися, повернути в реактор для подальшого перетворення. Трапляються випадки, коли за жорстких умов (і навіть за наявності каталізаторів) ступінь перетворення реагентів на продукти дуже малий (10% і менше). У такому разі технолог підприємства має вирішити технологічну проблему:• обрати такі умови реакції, щоб максимально змістити рівновагу в бік продуктів реакції; • для зменшення собівартості продукції обрати умови якомога менш жорсткі: нижчу температуру й тиск, зменшити витрати дорогих реагентів і каталізаторів.

Номер слайду 13

Самостійна робота:1. Чим оборотні реакції відрізняються від необоротних? 2. Що в рівнянні оборотної реакції означає ліва частина, а що — права? 3. Чому стан хімічної рівноваги в оборотних реакціях дістав назву динамічного стану? 4. Під впливом яких чинників зміщується хімічна рівновага оборотних реакцій?5. На які оборотні реакції тиск впливає, а на які — ні? 6. Як зміщується рівновага тих оборотних реакцій, рівновагу яких можна зміщувати під впливом тиску? Як зміщується рівновага оборотних реакцій зі зміною концентрації: а) реагенту; б) продукту реакції? 7. Як зміна температури позначається на ендотермічних та екзотермічних оборотних реакціях?8. Укажіть рівняння оборотних реакцій, рівновагу яких можна зміщувати у бік утворення продуктів реакції за допомогою збільшення тиску. А) Н2 + І2 ⇄ 2 НІ; Б) 3 O2 ⇄ 2 O3; В) С2 Н4 + Н2 ⇄ С2 Н6 9. Як вплине збільшення концентрації вуглекислого газу на перебіг оборотної реакції: СО + Н2 О ⇄ CO2 + Н2? 10. Як вплине підвищення температури на стан рівноваги в реакціях: 2 SO2 + O2 ⇄ 2 SO3; ∆ Н = –192 к. Дж; Fe3 O4 + 4 CO ⇄ 3 Fe + 4 CO𝟐; ∆ Н = +43,7 к. Дж. 11. Доберіть умови, за яких можна змістити хімічну рівновагу оборотної реакції в напрямку прямої реакції. СО2 (газ) + Н2 (газ) ⇄ СО(газ) + Н2 О (газ); ∆ Н = - 41 к. Дж А) підвищити тиск; Б) зменшити температуру; В) зменшити концентрацію чадного газу; Г) збільшити концентрацію водню. 12. Висловте судження про значення принципу Ле Шательє в керуванні хімічними процесами на виробництвах. 

Номер слайду 14

Як впливатиме зміна температури й тиску на стан рівноваги і вихід продуктів у процесах?

Номер слайду 15

Які чинники сприяють підвищенню виходу продуктів промислово важливих реакцій?

Номер слайду 16

У стані рівноваги співвідношення концентрацій реагентів та продуктів реакції стале і не залежить від початкової кількості реагентів. Прокоментуйте це твердження за графіками:

Номер слайду 17

Перетворіть схеми наведених оборотних реакцій на хімічні рівняння. Проаналізуйте зміщення хімічної рівноваги в цих реакціях під впливом різних чинників:

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.5
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
3.8
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Тетянa Юріївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нестеренко Никита
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2019
Переглядів
18538
Оцінка розробки
3.8 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку