Презентація по темі " Різноманітність птахів", 7 клас.

Про матеріал

Презентація по темі "Різноманітність птахів", дає змогу розширити знання про птахів. Може бути використана вчителем при вивченні теми "Птахи".

В презентації показані особливості будови птахів, дана характеристика різних рядів, цікава інформація про пристосування до різних умов існування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клас Птахи Загальна характеристика Різноманітність

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Виводкові Гніздові

Номер слайду 7

Ряд: Страусоподібні Вид: Африканський страус (Struthio camelus) Найбільший із сучасних птахів. Висота птаха 2- 2,5 м, вага – до 90 кг. Нездатні до польоту, безкільові. Крила та грудні м язи розвинені слабо. Натомість задні кінцівки – довгі і міцні. На ногах 2 пальці, швидкість бігу до 70 км на годину.

Номер слайду 8

Ряд: Ківіподібні Родина: Ківі Нелітаючі безкільові наземні птахи. Родина включає три види. Довгий відігнутий до землі дзьоб, підвищена чутливість до запахів.

Номер слайду 9

Ряд: Пінгвіноподібні Поширення пінгвінів пов'язане з холодними океанічними течіями. Зустрічаються біля берегів Антарктиди, на південних берегах Австралії, Африки і Південної Америки. Відносяться до нелітаючих птахів, хоча кіль добре розвинений. Ноги мають по чотири пальці, які сполучаються плавальною перетинкою. Передні кінцівки перетворилися на еластичні ласти, які служать для плавання.

Номер слайду 10

Імператорський пінгвін Найбільший серед пінгвінів – сягає до 120 см заввишки. Самий південний серед пінгвінів, зустрічається біля берегів Антарктиди.

Номер слайду 11

Галапагоський пінгвін Лише один вид мешкає в тропіках біля екватора на Галапагоських островах, але також в холодних водах – це Галапагоський пінгвін.

Номер слайду 12

Малий пінгвін Має найменші розміри серед пінгвінів. Розмір дорослої особини – 40 см. Зустрічається в районах з помірним чи прохолодним кліматом.

Номер слайду 13

Ряд: Лелекоподібні Вид: Лелека білий (Ciconia ciconia) Вважають символом миру, щастя, достатку, материнства. Влаштовує гнізда біля осель людини. Живляться ящірками, зміями, жабами, комахами. Не мають голосових зв'язок, звуки видають, стуком дзьоба.

Номер слайду 14

Ряд: Лелекоподібні Вид: Лелека чорний (Ciconia nigra) Свої гнізда будує в лісах, уникаючи сусідства з людиною. Лелеку чорного занесено до Червоної книги України.

Номер слайду 15

Ряд: Лелекоподібні Вид: Сіра чапля (Ardea cinerea) Довжина тіла 90 см, розмах крил – 170 см, вага – до 2кг. Голос гримкий, в польоті - звук “ креїк ”. Живе на болотах, де живиться рибою і жабами.

Номер слайду 16

Ряд: Лелекоподібні Вид: Жовта чапля (Ardeola ralloides) Вид занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 17

Ряд: Журавлеподібні Вид: Сірий журавель (Grus grus) Як і інші представники родини, сірий журавель відомий своїми танцями. Саме його гучні крики ми чуємо навесні і восени, коли ці птахи здійснюють міграції.

Номер слайду 18

Мають крючкоподібний дзьоб, великі очі, сильні лапи з кігтями, невелике тіло і добре розвинені крила. Ряд: Денні хижі птахи (Falconiformes) Родина: Соколоподібні Відкладають яйця на скелях або в інші гнізда. Тримають здобич кігтями, а вбивають - клювом. Стоять на здобичі однією лапою. Родина: Яструбині Будують гнізда. Вбивають здобич кігтями, як кинжалами. Стоять на здобичі обома лапами.

Номер слайду 19

Родина: Соколоподібні Вид: Сокол сапсан (Falco peregrinus) Надзвичайно сильний , елегантний птах, здатний летіти з великою швидкістю – до 300 км/год. Досягає жертви в повітрі, пікіруючи до неї з великої висоти, тому отримав назву “шляхетний”.

Номер слайду 20

Родина: Соколоподібні Вид: Сокол балобан (Falco cherrug) Сокол коричневого кольору із світлою головою. Як і всі соколи не будує гнізд, гніздування відбувається на скелях, деревах або в дуплах інших птахів.

Номер слайду 21

Родина: Соколоподібні Вид: Кречет (Falco rusticolus) Самий великий і сильний серед соколів. Полює на таких великих птахів як куріпки, качки. Іноді здобиччю можуть стати інші хижі птахи. Регулярно полюють на дрібних гризунів.

Номер слайду 22

Родина: Яструбині Вид: Чорний шуліка (Milvus migrans) Шулік можна розпізнати за вилчастим розрізом хвоста. Шуліка чорний має однотонне, темно-коричневе забарвлення. Живиться дрібними тваринами або їхніми трупами.

Номер слайду 23

Родина: Яструбині Вид: Беркут (Aquila chrysaetos) Розмах крил 2 – 3 метри. Має однотонний темно-бурий колір. У молодих птахів основа хвоста і плями на крилах білі. Утворює постійні пари, великі (до 3м ) гнізда.

Номер слайду 24

Ряд: Яструбині Вид: Чорний гриф (Aegypius monachus) Зустрічається в горах, в Європі на межі зникнення. Розміри тіла до 115 см, розмах крил до 2,5 м. Гнізда будує на деревах. Відкладають одне яйце, яке ретельно насиджують.

Номер слайду 25

Ряд: Совоподібні Вид: Пугач (Bubo bubo) Найбільший вид совоподібних, завдовжки до 72 см, розмах крил до 180 см. Полює на дрібних і середніх розмірів ссавців, а також птахів.

Номер слайду 26

Ряд: Совоподібні Вид: Сова вухата (Asio otus) Поширена на Україні. Гнізда влаштовує в дуплах. Має середні розміри, розмах крил до 90 см, має “ вушка ”.

Номер слайду 27

Джерела інформації www.home-edu.ru/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
29 липня 2018
Переглядів
8447
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку