ЩО ТАКЕ РОЗЧИН?У побуті ми найчастіше користуємося водними розчинами. У воді можуть розчинятися тверді, рідкі та газуваті речовини. Речовини, які розчиняються у воді, можуть не розчинятися в інших рідинах (наприклад, сіль не розчиняється в олії). І навпаки, деякі речовини не розчиняються у воді (наприклад, парафін), але розчиняються у бензині.
ЯК РОЗПІЗНАТИ СИНТЕТИЧНІ ТА НАТУРАЛЬНІ БАРВНИКи у соках?ТОБІ ЗНАДОБИТЬСЯ: ПРОЗОРА СКЛЯНКА, СІК, СОДА (АБО ПРАЛЬНИЙ ПОРОШОК). ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ? 1. Налий у склянку 50 г соку. 2. Додай до соку щіпку соди, щоб створити лужне середовище. 3. Спостерігай за зміною забарвлення розчину. ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ? Сода змінює значення р. Н-показника середовища1 . Якщо внаслідок хімічної реакції колір соку змінюється на брудно-коричневий або чорний, то він натуральний. Синтетичні барвники у лужному середовищі не змінюють забарвлення. Це легко зрозуміти на прикладі натуральних червоних соків (малинового, полуничного чи вишневого). Вони змінюють колір під дією соди, бо луг руйнує антоціани. Інші натуральні барвники у лужному середовищі теж змінюють забарвлення
ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕС РОЗЧИНЕННЯ?Розчин має водночас деякі властивості речовини, яку розчиняють (наприклад, смак, колір) і певні властивості розчинника (текучість, збереження об’єму). Речовини, які не розчиняються у воді (пісок, глина, ошурки заліза), називають нерозчинними. Частинки таких речовин зависають у воді і з часом осідають.https://drive.google.com/file/d/1o. USwc. Ts. EMNW1qb8 Dv. HDLHRg. OGk. P_Hbu. K/view – чому вода розчиняє (майже) все?
СКІЛЬКИ РЕЧОВИНИ МОЖНА РОЗЧИНИТИНе можна розчинити будь-яку кількість солі, цукру чи іншої речовини у воді. Розчин, у якому розчинено так багато речовини, що більше розчинитися не може, називають насиченим.https://drive.google.com/file/d/1 Yk-N4habo. ND3 Sn_m. I589 Py. PF3 AXgprb7/view – дослід з розчинення кухонної солі
ЧИ Є У ПРИРОДІ ЧИСТІ РІДИНИ?У природі немає чистих рідин. Навіть у звичайній воді, яку ми п’ємо, розчинені мінеральні солі. Розчини є і в тебе на кухні (столовий оцет, компот, сік, мінеральна і питна вода), і в твоїй домашній аптечці (нашатирний спирт, перекис водню, зеленка). Для консервування овочів і фруктів застосовують водні розчини кухонної солі та цукру.https://drive.google.com/file/d/1 C7 J38 ICKNZer4 WOMOHDd. I51 TIp. KIax6 K/view – розчини у природі
Ти вже знаєш, як багато в людині води. Вивчаючи організм людини, ти довідаєшся, що розчинами є найважливіші фізіологічні рідини –плазма крові, лімфа, травні соки, рідкий вміст живих клітин. Тож правильно сказати, що людина містить не воду, а водні розчини різних речовин. Слина – це теж розчин. Це вода, у якій розчинені солі різних кислот, мікроелементи, деякі вітаміни та інші складники.
Домашнє завдання:(опрацювати §15)1. Назви три речовини, які розчиняються у воді, й три, які не розчиняються.2. Досліди, чи розчиняє вода лимонну кислоту, крохмаль, харчову соду, борошно.3. Чому жирні плями на одязі не виводяться водою, але це можна зробити спиртом або бензином?4. Поясни, чому досвідчені господині спочатку солять овочевий салат, а лише після цього заправляють олією. Що є розчинником солі у цьому випадку? Яким буде на смак салат, якщо зробити навпаки?
НАУКОВІ ЗАБАВИТанцi у водi. Тобі знадобиться: пляшка з газованим напоєм, прозора посудина для спостережень, шматочок шоколаду, кілька дрібних ягід. Що треба робити: налий газований напій у склянку, кинь туди крихти шоколаду або ягоди і спостерігай «танці» частинок у ньому. Поясни рух ягід.