Презентація по темі: "Сполуки неметалічних елементів з Гідрогеном"

Про матеріал
Презентація по темі: "Сполуки неметалічних елементів з Гідрогеном"/ Містить два відео.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполуки неметалічних елементів з Гідрогеном. Масштабні моделі молекул НСІ, H2 S, NH3 і СН4

Номер слайду 2

Утворення сполук неметалічних елементів з Гідрогеном

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Склад і назви сполук неметалічних елементів з Гідрогеном

Номер слайду 5

Леткі сполуки неметалічних елементів із Гідрогеном. Кольором позначено кислотно-основний характер їх водних розчинів: • — не виявляють кислотно-основні властивості, • — виявляють основні властивості, • — виявляють кислотні властивості

Номер слайду 6

2. Загальна формула сполук елементів з Гідрогеном має два варіанти написання — Нn. Е і ЕНn

Номер слайду 7

Збирання газу: а — способом витіснення води; б — способом витіснення повітря легшим газом; в — способом витіснення повітря важчим газом.

Номер слайду 8

3. Будова. Масштабні моделі молекул НСІ, H2 S, NH3 і СН4

Номер слайду 9

Фізичні властивості Залежність температур кипіння сполук елементів VII групи з Гідрогеном від значень їх відносних молекулярних мас

Номер слайду 10

Водневі зв’язки в рідкому гідроген фториді

Номер слайду 11

Добування хлороводню та розчинення його у воді

Номер слайду 12

Особливості розчинення у воді гідроген хлориду й амоніаку. Сполуки неметалічних елементів із Гідрогеном мають молекулярну будову. Галогеноводні та амоніак дуже добре розчиняються у воді. На підставі електронної будови атомів Хлору й Нітрогену, розглянемо електронні та структурні формули продуктів їхньої взаємодії з Гідрогеном. Атому Хлору достатньо утворити одну спільну електронну пару з одним атомом Гідрогену, щоб зовнішній енергетичний рівень обох атомів став завершеним: Атом Нітрогену за рахунок трьох неспарених електронів зовнішнього енергетичного рівня утворює три спільні електронні пари з трьома атомами Гідрогену, і зовнішній енергетичний рівень кожного з атомів стає завершеним: Вид хімічного зв’язку в обох сполуках — ковалентний полярний. Спільні електронні пари зміщені в бік більш електронегативних атомів Хлору та Нітрогену.

Номер слайду 13

Лабораторний дослід №3 Виявлення в розчині катіонів амонію Хід виконання досліду: 1. Налийте в пробірку 1 мл розчину амоній хлориду. 2. Додайте до нього 1 мл розчину натрій гідроксиду. 3. До отвору пробірки піднесіть зволожений індикаторний папірець. Що спостерігаєте? 4. Поясніть результат спостереження, запишіть у робочий зошит молекулярне та йонні рівняння проведеної реакції. Чи підтвердились ваші знання про якісну реакцію на амоній-катіони?

Номер слайду 14

А. Спиртовий розчин фенолфталеїну (1). Шприц, наповнений водою з індикатором (2). Заповнена амоніаком пробірка, закоркована пробкою з голкою від шприца (3). Б. Досить краплини води, аби значна частина амоніаку розчинилася й у пробірці утворився вакуум. В. «Природа не терпить порожнечі», тож рідина всмоктується в пробірку, а поршень шприца рухається самоходом. Г. Яке середовище водного розчину амоніаку?

Номер слайду 15

Якісна реакція на йон амонію

Номер слайду 16

1. Яких значень може набувати індекс n у загальній формулі сполук неметалічних елементів із Гідрогеном? 2. Чому галогеноводні мають високу розчинність у воді? 3. Хлор і гідроген хлорид істотно різняться за розчинністю у воді. Як це пояснити? 4. Чому температура плавлення хлороводню (-114 °С) набагато нижча, ніж натрій хлориду (+801 °С)? 5. Внесіть у таблицю відомості про сполуку з формулою НВг (використайте інформацію з інтернету і додаткової літератури):6. Скільки сполук неметалічних елементів з Гідрогеном мають молярну масу 34 г/моль? Напишіть їхні формули. 7. Густина галогеноводню за нормальних умов становить 1,63 г/л. Знайдіть за цими даними молярну масу речовини. 8. В 1 л води за нормальних умов розчинили 2 л сірководню. Обчисліть масову частку цієї сполуки в розчині, який утворився. 9. Сполука елемента X з Гідрогеном містить 2,74 % Гідрогену за масою. Виведіть її формулу.10. Математичними обчисленнями доведіть, що збирати амоніак необхідно в пробірку, розташовану догори дном.

Номер слайду 17

11. В аптеках продається нашатирний спирт у скляному посуді темного кольору місткістю 150 мл. Прийнявши густину нашатирного спирту за 1 г/мл, обчисліть, який об’єм амоніаку витрачається на приготування розчину для одного такого флакона. 12. Обчисліть відносну густину гідроген хлориду за повітрям. Як правильно зібрати цей газ у пробірку?13. З параграфа ви дізнались, якою е розчинність амоніаку у воді. Обчисліть масову частку цієї речовини у розчині, виготовленому розчиненням в 1 л води 700 л амоніаку (н. у.), якщо густину розчину вважати рівною 1 г/мл.14. Складіть формули сполук неметалічних елементів, утворених атомами: а) Карбону й Гідрогену; б) Йоду й Гідрогену. Складіть рівняння їх одержання з простих речовин, розгляньте окисно-відновні процеси.15. Порівняйте будову молекул і хімічні властивості гідроген хлориду й амоніаку. 16. Обчисліть об’єм (н. у.), який займає амоніак масою 6,8 г, і кількість атомів і молекул у цій порції. 17. Де більше молекул: у порції гідроген хлориду масою 73 г чи в порції амоніаку кількістю речовини 2 моль? 18. Складіть план проведення уявного експерименту з розпізнавання розчинів амоній нітрату і гідроген хлориду. 19. Обчисліть відносний вихід амоніаку в реакції амоній карбонату з калій гідроксидом, якщо маса солі дорівнюватиме 6 г, а об’єм амоніаку — 2,24 л (н. у.).20. Який об’єм амоніаку синтезували з азоту та водню, якщо утворена суміш газоподібних речовин має на 10 л менший об’єм, аніж початкова? Усі виміри зроблено за однакових умов. 21. Обчисліть масову частку гідроген хлориду у хлоридній кислоті, одержаній розчиненням 500 л гідроген хлориду в 1 л води (н.у.). Висловте припущення щодо ймовірності існування хлоридної кислоти з масовою часткою розчиненої речовини 80%.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богдан Галина Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 січня 2020
Переглядів
4772
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку