Презентація " Початкові хімічні поняття"

Про матеріал
Мета: Закріпити та поглибити знання учнів, розширити кругозір про історію, застосування а також різні цікаві факти про початкові хімічні поняття, сприяти розвиткові логічного мислення учнів та вміння висловлювати свою думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брейн-ринг з хімії“ Початкові хімічні поняття ”

Номер слайду 2

Відділ хімічної безпеки. Під час нагрівання рідини отвір пробірки має бути А. повернутим управо Б. повернутим уліво В. напрямленим від себе у бік, де немає людей Г. напрямленим до себе

Номер слайду 3

Відділ хімічної безпеки2. Під час проведення дослідів з рідинами пробірка має бути наповненою А. на 1 /2 Б. на 1 /3 В. на 1 /4 Г. не має значення, на скільки

Номер слайду 4

Відділ хімічної безпеки3. Установіть відповідність між назвою приладу та його зображенням.

Номер слайду 5

Склад речовин4. Установіть відповідність між властивостями речовини і прикладами цих властивостей. ВластивостіА. хімічніБ. фізичніПриклади властивостей1 здатність металів проводити теплоту 2 здатність паперу горіти 3 здатність заліза іржавіти 4 здатність води утворювати лід 5 здатність молока скисати 6 здатність цукру розчинятися у воді 7 здатність цукру утворювати карамель під час нагрівання 8 здатність крохмалю утворювати клейстер

Номер слайду 6

Склад речовин5. Установіть відповідність між фізичними тілами, речовинами і їхніми прикладами. Об’єкти. А. фізичні тіла. Б. речовини. Приклади об'єктів 1 залізо 2 цегла 3 залізний цвях 4 золото 5 камінь 6 кисень 7 крохмаль 8 глиняна тарілка

Номер слайду 7

Дослідницький відділ6. Установіть відповідність між способом дослідження, що його необхідно застосувати під час певних досліджень, і прикладом такого дослідження. Спосіб дослідження. А. спостереження. Б. експеримент. Приклади дослідження 1 нагрівання суміші для вивчення властивостей її компонентів 2 життя комах у природних умовах 3 поведінка тварин у разі подразнення 4 зміна яскравості полум’я залежно від речовини, що спалюється 5 вивчення зміни клімату місцевості

Номер слайду 8

Дослідницький відділ7. Установіть відповідність між видом та прикладом суміші.

Номер слайду 9

Теоретичний відділ. Атом — найменша хімічно неподільна електронейтральна частинка речовини, що складається з позитивно зарядженого ядра та негативно заряджених електронів, які оточують ядро. Ядро атома містить позитивно заряджені протони і нейтральні частинки — нейтрони. Порядковий номер елемента чисельно дорівнює заряду ядра його атома. Відносна атомна маса чисельно дорівнює сумі протонів і електронів у атомі. Кожен хімічний елемент має власну назву і позначається певним символом — однією першою або двома літерами за його латинською назвою. Назва хімічного елемента пишеться з великої літери.

Номер слайду 10

Теоретичний відділ. Маса атома в хімії виражається через відносну атомну масу (Ar ) та атомну одиницю маси (а. о. м.). Відносна атомна маса — відношення маси атома даного елемента до 1 /12 маси атома Карбону-12. Відносна атомна маса чисельно дорівнює сумі протонів і нейтронів у ядрі атома. Хімічний елемент — вид атомів з однаковим зарядом ядра, тобто з однаковим числом протонів у ядрі.

Номер слайду 11

Теоретичний відділ8. Поясніть, що означає запис: а) Ar (C) = 12; б) Ar (Na) = 23; в) Ar (Al) = 27; г) Ar (H) = 1. 9. Назвіть елементи, відносна атомна маса яких становить: а) 35,5; б) 40; в) 24; г) 56; д) 32. 10. Укажіть пропущені слова. «Атомна маса — це … [фізична; хімічна] величина, яка дорівнює сумі мас… [протонів й електронів; протонів і нейтронів; нейтронів й електронів]. …[Атомна; відносна атомна] маса показує, у скільки разів … [маса; розмір] атома елемента … [більша; менша] за … [масу; розмір] атома Карбону-12».

Номер слайду 12

Теоретичний відділ. Кожна речовина позначається формулою. Формула речовини — умовне позначення її складу.

Номер слайду 13

Теоретичний відділ11. Укажіть пропущені слова. Хімічна формула — це … [безумовний; умовний] запис … [агрегатного стану; зовнішнього вигляду; складу] … [атома; молекули; речовини] за допомогою … [фізичних формул; хімічних знаків; цифр; літер] і … [фізичних формул; індексів; літер]. Хімічна формула виражає … [якісний; сталий; змінний] й … [сталий; змінний; кількісний] склад речовини.

Номер слайду 14

Теоретичний відділ. Періодична система — впорядковане за зростанням порядкового номера розташування елементів у вигляді таблиці. Вона є класифікацією хімічних елементів за їх будовою і хімічними властивостями, розробленою на основі Періодичного закону. Періодична система складається з періодів і груп. Період — це горизонтальний ряд хімічних елементів. Група — це вертикальний стовпчик хімічних елементів. У клітинці Періодичної системи розміщено символ хімічного елемента, указано його порядковий номер і відносну атомну масу. Порядковий номер хімічного елемента чисельно дорівнює кількості протонів і електронів у його атомі.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Теоретичний відділ12. Розташуйте елементи в порядку зростання їх порядкового номера. Sn Pb Ge C13. Розташуйте елементи в порядку зменшення їх порядкового номера. S H B Na

Номер слайду 17

Математичний відділ. Валентність — це здатність атомів утворювати хімічний зв’язок лише с певною кількістю інших атомів.

Номер слайду 18

Математичний відділ14. Запишіть формули сполук за їх будовою і визначте валентність атомів елементів, що входять до складу цих сполук:

Номер слайду 19

Математичний відділ. Відносна молекулярна маса дорівнює сумі відносних атомних мас усіх атомів, що містять ся в молекулі. Для речовин немолекулярної (атомної або йонної) будови існує поняття формульної маси, яка чисельно дорівнює відносній молекулярній масі і позначається так само Mr . Відносна молекулярна маса, так само як і відносна атомна маса, одиниць вимірювання не має. Масова частка елемента в складній речовині — це відношення маси, що припадає на елемент, до маси всіх складників речовини. Обчислюється за формулою: W(E) = Ar · n / Mr де W(E) — масова частка елемента; Ar — відносна атомна маса елемента; n — кількість атомів елемента у формулі (індекс елемента); Mr — відносна атомна маса речовини. Знаючи масові частки елементів, можна визначити найпростішу формулу (співвідношення атомів) її молекули.

Номер слайду 20

Математичний відділ15. Бертолетову сіль використовують у піротехніці. Знайдіть у довідниках формулу бертолетової солі й обчисліть масові частки елементів у її складі.

Номер слайду 21

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Виховна робота
Додано
11 квітня 2022
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку