Презентація " Подорож до Африки"

Про матеріал

Презентація була створена як супровід до інтегрованих уроків з природознавства та української мови під час тематичного дня " Африка". Завдання з української мови: скласти маршрут подорожі ( текст вживаючи особові займенники в різних відмінкових формах )

Передбачено групову роботу. Є гіперпосилання на слайди презентації.

Для зручності краще завантажити презентацію на свій комп'ютер, користуватися гіперпосиланням (натиснути на виділені та підкреслені слова , щоб дізнатися більше про об'єкт, а щоб повернутися до попереднього слайду натиснути на кораблик )
Мандруймо разом !

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож до Африки. Підготувала вчитель початкових Новікова С. А.

Номер слайду 2

Обироємо маршрут. Розмісти правильно по порядку: Одеський порт. Середземне море. Протока Босфор. Чорне море. Порт-Саїд. Мармурове море. Протока Дарданелли

Номер слайду 3

Обироємо маршрут. Розмісти правильно по порядку: Одеський порт. Чорне море. Протока Босфор. Мармурове море. Протока Дарданелли. Середземне море. Порт-Саїд

Номер слайду 4

Ми потрапили у Порт-Саїд. Порт-Саїд (араб. بورسعيد, Бур-Саїд) — місто на північному сході Єгипту. Порт на Середземному морі, поблизу Суецького каналу.

Номер слайду 5

Єгипет – держава в Північній Африці, проте досить велика частина цієї країни – Синайський півострів відноситься до Передньої Азії. Серед ландшафтів Єгипту переважають пустелі. Оброблювані землі займають лише 3,5% від території країни. Пустелі Єгипту є частиною великого пустельного пояса, що тягнеться від Атлантичного берега Африки до Передньої Азії.

Номер слайду 6

Нас зустрічає гід. Розповідає про Африку. Африка омивається Атлантичним та Індійським океанами та Середземним морем;Найближчими сусідами є Європа та Південно-Західна Азія;Охоплює 1/5 площі суходолу ;Кількість населення наближається до 1 млрд. Африка – материк поділений екватором навпіл. По обидва боки від екватора простягаються ліси. Висота дерев у них досягає 16-ти поверхового будинку.

Номер слайду 7

Головне про Африку. Таке розміщення сприяє надвисокимтемпературам упродовж усього року. Тому материк Африка найспекотніший. Африка багата на корисні копалини: золото, платину, алмази, уранові руди, нафту, газ. На південному сході материкарозміщений великий острів - Мадагаскар. Більшість населення Африки має темний колір шкіри. Народи півночі - світлошкірі, смагляві.

Номер слайду 8

Природа Африки. Поверхня материка - переважнорівнинна. Є і гори. Найвища точка. Африки - гора Кіліманджаро (5895 м). На мові суахілі Кіліманджаро означає "сяюча гора" - дуже відповідна назва для цього колосального вулкана, покритого білосніжною шапкою. Це найвища вершина Африки - висота 5899 м. В Африці поблизу тропіків температура сягає +32 °С улітку і +24 °С узимку.

Номер слайду 9

Біля північного тропіка випадає найменше опадів, тому тут простяглася найбільш спекотна й суха область не тільки Африки, а й усієї Землі - пустеля Сахара Літо в Сахарі неймовірно спекотне, небо майже безхмарне. Сонце нагріває поверхню каменів і піску до+70 °С, температура повітря сягає +40 °С і вище. Уденьрозпеченим сухим повітрям важко дихати. Усе живеховається в ущелинах каменів, у коренях висохлихтрав. Пустеля здається мертвою. Улітку часто дме сильнийвітер, що несе хмари піску. Пил закриває сонце. Люди й тварини задихаються - рот, ніс і очі забиваєпіском. Біда тому, хто не сховаєтьсявчасно від бурі. Цікаве про Сахару : тисни ТУТ

Номер слайду 10

Цікаве про пустелю Сахара. Сахара є другою найбільшою пустелею на землі, після Антарктиди, і самою гарячою пустелею в світі, площа – 9 000 000 км2;Географічно, Сахара скеляста. До її складу входять підземні річки, які іноді виходять назовні, утворюючи оазиси;Зустрічаються дюни, які сягають висоти до 180 метрів;Це може звучати дивно, але вершини в пустелі взимку покриті снігом;Сахара отримує тільки 20 см дощів за рік. Це одна з причин, чому тут живе лише 2 мільйони чоловік;У пустелі є місто Тидикельт, яке не отримало жодної краплі дощу протагом десяти років;Середня температура в Сахарі – 30 градусів Цельсія, а максимальна 50 градусів, взимку температура часто падає нижче нуля;Тільки деякі тварини можуть виживати в Пустелі – Верблюди, піщані змії, скорпіони, варани;Не зважаючи на жорсткі умови, близько 500 видів флори виживає у Сахарі;Емі Коусо – найвища точка в горах Сахари. Її висота 3415 метрів.

Номер слайду 11

У центральній частині Африки біля екватора, _____упродовж року випадає велика кількість опадів. На північ і південь від нього розміщуютьсятропіки. Тут зона саван, яку змінюють пустелі. На материку майже не буваєхолодних зим. Сніг тут - украйрідкісне явище. Як не дивно,його можна побачити біля екватора на гірських вершинах вище за 5000 м.

Номер слайду 12

Води Африки Материк Африка з усіх боків омивається водами Атлантичного та Індійського океанів, а також Середзем-ного моря. Вони теж впливають на природу Африки.

Номер слайду 13

Води Африки

Номер слайду 14

Води Афрки. Територією Африки протікають річки. Ніл - одна з найдовших річок усвіті. Біля екватора протікає повноводнарічка Конго. Більшість річок Африки швидкі, рясніють водоспадами, озера зосередженіпереважно на сході, де вода заповнюєтріщини розломів землі. НІл

Номер слайду 15

Ніл. Конго. ЗамбезіЛімпопо. Нігер

Номер слайду 16

Вікторія Водоспад Вікторія розташований на річці Замбезі, що протікає в Південній Африці. Цей водоспад по праву вважають одним з найбільш вражаючих і красивих. Достатньо лише уявити собі видовище, коли мільйони літрів вируючої води зі страшною силою падають у вузьку ущелину, утворюючи високу хмару, яку видно навіть на відстані 20 кілометрів. Це явище місцеві жителі назвали «Моси оа Тунья», в перекладі на українську мову воно означає «гримлячий дим ». Водоспад Вікторія є однією з головних визначних пам'яток Південної Африки і відноситься до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 17

Вікторія. Найбільшою прісною водоймоюв Африці є озеро Вікторія

Номер слайду 18

Озера

Номер слайду 19

Населення Африки Значна частина населення Африкимає темний колір шкіри. На півночі живуть народи зісвітлою, смаглявою шкірою. Основна частина населеннямешкає в селах, займається сільським господарством. Завдяки великій кількості тепла в Африці вирощуютьтакі культури: каву, какао, фініки, ананаси, банани та ін. На території Африки розміщено понад 50 держав.

Номер слайду 20

Населення. Африка — континент, на якому знайдені сліди життєдіяльності найдавнішої людини планети. Тому материк вважається батьківщиною людства. В Африці живуть народи всіх трьох головних рас. Представники європеоїдної раси, а саме її південної гілки (араби, бербери і туареги), населяють північ материка. Вони мають смагляву шкіру, вузький ніс і овальне обличчя, темне забарвлення очей і волосся. Народи Північної Африки говорять арабською і берберською мовами. На південь від Сахари живуть народи екваторіальної раси (негроїди). Характерним для них є темний колір шкіри. Він зумовлений наявністю в ній речовини, яка захищає організм від небезпечного сонячного випромінювання. У негроїдів широке плоске обличчя і товсті губи, кучеряве волосся. До негроїдів належать жителі Східної Африки — тутсі, зріст яких близько 2 м. У вологих екваторіальних лісах живуть пігмеї, максимальний зріст яких 150 см, у басейні Нілу — пілоти з майже чорною шкірою, а на півдні Африки — бушмени і готтентоти, у яких жовтуватий колір шкіри і широке плоске обличчя. Ефіопське нагір'я заселяють ефіопи, що зовні схожі на європеоїдів, але колір шкіри у них коричневий з червоним відтінком. На острові Мадагаскар живуть малагасійці, що належать до монголоїдної раси.

Номер слайду 21

Корисні копалини. В Африці є різноманітні корисні копалини. Тут зосереджено одні з найбільших у світі родовищ алмазів, золота та руд металів. Є також родовища нафти та природного газу.

Номер слайду 22

Рослинний світ Африки. Розташування Африки в жаркій смузі зумовило багатий та різноманітний рослинний і тваринний світ материка. По обидві сторони від екватора простяглися тропічні ліси. Тут завжди тепло й випадає багато опадів. Тропічні ліси вічнозелені та багатоярусні. У верхньому ярусі ростуть дерева з розлогими кронами, заввишки до 80 м. Під ними ростуть пальми, фікуси, банани, деревовидні папороті, ліани, орхідеї. Гілки дерев і чагарників нижнього ярусу настільки переплітаються, що утворюють непрохідні хащі, через які майже не проходить світло.

Номер слайду 23

Пальми , фікуси, банани

Номер слайду 24

деревовидні папороті,ліаниорхідеї

Номер слайду 25

Тварини тропічних лісів. Королівський пітон Шимпанзе Жук-голіаф. Окапі Папуга жако Птах-носоріг

Номер слайду 26

Африканська савана з акаціями і баобабом. На територіях Африки, де випадає менше опадів, на північ та південь від тропічних лісів простяглися безкраї ділянки, вкриті травами й поодинокими деревами та чагарниками, — це савани. У рослинному покриві саван переважають слонові трави, висота яких сягає 5 м. Ці трави є їжею слонів, за що й отримали таку назву. У саванах ростуть акації з кроною у вигляді парасольок і найтовстіші на Землі дерева — баобаби

Номер слайду 27

В африканських саванах живуть великі травоїдні тварини, які великими табунами кочують у пошуках їжі та води. Це — слони, жирафи, зебри, буйволи, антилопи. Багато в савані хижаків. Це — леви, гепарди, шакали, гієни. Біля водойм можна зустріти бегемотів та носорогів. У савані безліч птахів. Найбільший з них — африканський страус. Біля водойм живуть чаплі, фламінго, пелікани та марабу.

Номер слайду 28

На півночі Африки розташовані пустеліУ пустелях Африки та Євразії подібні природні умови. Тому рослинний і тваринний світ пустель цих материків подібний. Рослинний покрив дуже розріджений і бідний. Тут живуть верблюди, антилопи, гієни, шакали, гепарди. Є багато змій, черепах, ящірок. Там, де в пустелі підземні води підходять близько до по-верхні, ростуть різні чагарники, акації та пальми. Такі місця в пустелі називають оазами. Головною рослиною оазисів є фінікова пальма, яка дає людям затінок і смачні плоди.

Номер слайду 29

У тропічних лісах і саванах Африки розмаїття рослин і тварин. У пустелях живуть організми, які пристосувалися до нестачі води. В Африці живуть чотири з п’яти найпрудкіших тварин на Землі: гепард, антилопа гну, лев і антилопа Томсона. Вони можуть бігати зі швидкістю понад 80 кілометрів на годину. В Африці живе найбільша тварина суходолу — африканський слон. Його маса може сягати 7 тонн.

Номер слайду 30

Фізхвилинка

Номер слайду 31

Робота в групах З хмари слів треба вибирати потрібні певній групі слова та скласти по 2-3 речення вживаючи займенники другої та третьої особи однини та множини в різних відмінкових формах( користуючись таблицями з підручника)

Номер слайду 32

Повертаємось додому!

pptx
Додано
31 березня 2019
Переглядів
12765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку