Презентація "Подорож у царство Флори"

Про матеріал
Матеріал можна використати під час проведення тижня біології або під час узагальнення знань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина і природа мають найтісніший і безпосередній, нерозривний зв'язок. Ми, по суті своїй, частина рослинного і тваринного світу планети Землі, тільки більш розвинена інтелектуально в порівнянні з іншим.

Номер слайду 2

Природа нашої планети — неповторна.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Треба лише зупинитися, прислухатися й уважно подивитися довкола. А ще краще — разом з нами вирушити в захоплюючу подорож. Чудові ілюстрації , відкриють для вас чимало нового й цікавого.

Номер слайду 5

Були в матері – Природи. Дві донечки такої вроди: Хто їх побачив хоч на мить,-Не міг забути й розлюбить. Голубооку звали Флора. У неї очі, наче зорі;Завжди замріяна, тендітна,Ласкава, ніжна та привітна. А Фауна – швидка, як втер,Могла за птахами летіти,І за оленями стрибати. Та з білочками пустувати. Обидві світ живий любили,Відтак його боготворили,Тож вирішила мудра мати. В придане їм дарунки дати. Мрійливій Флорі – світ рослинний,А жвавій Фауні - тваринний . Щоб берегли і доглядали,Від всього злого захищали. Живуть в легендах і понині Живого світу дві Богині.

Номер слайду 6

Люди здавна поклонялися перед богами — покровителями усього живого на Землі. Рослин опікувалася богиня Флора, а тваринами — богиня Фауна, тому рослинний світ зветься флорою, а тваринний — фауною.

Номер слайду 7

Рослинний світ вражає багатством і розмаїттям. Називається він одним словом — флора. Була така грецька богиня квітів, весни, а також веселощів. Весь рослинний світ налічує 280 тисяч видів квіткових, 1 тисяча видів голонасінних, близько 18 тисяч мохоподібних, близько 12 тисяч видів вищих спорових рослин (Плауноподібні, Папоротеподібні, Хвощеподібні)! Це не враховуючи водоростей, грибів, лишайників. 

Номер слайду 8

ПОДОРОЖ У ЦАРСТВО ФЛОРИ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Чи Вірите ви в те, Що в в природі Є дерева на яких ростуть цукерки ????1. Вірю2. Не Вірю

Номер слайду 11

«цукеркове» дерево. Сухі плоди сидять на м'ясистих крохмалистих розрослих плодоніжках, які восени, на час достигання, набувають червонувато-брунатного кольору. Вони завдовжки до 4 см, химерно покручені, завтовшки з олівець, їстівні, солодкі, чуть кислуваті, мають приємний аромат, а на смак нагадують ізюм у суміші з високосортною динею. Висушені та спресовані плодоніжки містять майже 50% цукрів - справжнісінькі цукерки.

Номер слайду 12

Чи Вірите ви в те, Що в в природі Є дерева на яких росте хліб ????1. Вірю2. Не Вірю

Номер слайду 13

«Хлібне» дерево. М'якоть доспілих плодів (суплідь) хлібного дерева печуть, варять, сушать, зацукровують, їдять сирим і навіть, розминаючи і розтираючи, роблять з неї тісто для своєрідних «млинчиків». На смак смажені плоди нагадують швидше картоплю, ніж хліб.

Номер слайду 14

А чи можливо Щоб Рослини живилися тваринами ???1. Вірю2. Не Вірю

Номер слайду 15

Деякі рослини живуть в таких умовах, в яких їх кореням не вдається отримати достатньо поживних речовин, тому вони виробили механізм, який дозволяє ловити комах, а потім їх перетравлювати. Непентес Венерина мухоловка. Листя рослини є своєрідними щелепами, які змикаються, захоплюючи не тільки комах, але навіть равликів і жаб. Перетравлення їжі займає близько 10 днів, в середньому за час життя рослини в її щелепи потрапляє 3 комахи. Росте мухоловка в помірній зоні, на Атлантичному узбережжі США.. Окремі види містять в лататті до 2 літрів води. Для переробки комах рослиною виробляються ферменти, іноді в пастку потрапляють навіть миші і невеликі птахи.

Номер слайду 16

Росичка круглолиста. Росичка круглолиста — багаторічна трав'яниста комахоїдна рослина. Комахи, сідаючи на листки, прилипають до крапельок липкої рідини на війках листків. Всі війки листка починають повільно схилятися до неї і згинаючись, захоплюють і покривають комаху. Комаха виявляється в пастці, вона обплутана волосками листка, які присмоктуються до неї. Рідина, яка виділяється залозками, розчиняє органічні речовини.

Номер слайду 17

Чи існує така рослина в природі чи це фотошоп ?

Номер слайду 18

КОНКУРС «ЧОРНА СКРИНЬКА»

Номер слайду 19

необхідно впізнати об’єкт, який знаходиться в скриньці по тексту. Відомо, що Іван Грозний лікував цим печеним овочем набряк на нозі. Його з давніх часів використовували при лікуванні гнійних процесів, застуди, цинги, захворювань печінки та нирок, базедової хвороби, захворювань очей, тощо. Відвари його лушпиння застосовували для укріплення волосся та знищення лупи. Жодна господарка в найбіднішому домі не могла обійтися без нього. Його називали овочем бідняків.

Номер слайду 20

необхідно Впізнати об’єкт, який знаходиться в скриньці по тексту. Ця сільськогосподарська рослина відома з давніх часів. Вже в Ізборнику Святослава, датованого 11 століттям, згадується про цю рослину. Слов’янський народ не тільки покращив способи вирощування цієї рослини, але й вивів нові сорти, використовував нові способи переробки і зберігання – квашення.  Олександр Македонський  наказував годувати своїх воїнів цією рослиною і це надавало їм хоробрості, сили, витримки. В Давній Греції вважалось, що ця рослина містить в собі сім благ: гаряче і холодне; сухе і вологе; солодке і гірке, а також гостре. Давні Греки говорили: «З’їси її перед тим, як пити – не оп’янієш, з’їси потім – хміль прогоне».

Номер слайду 21

необхідно Впізнати об’єкт, який знаходиться в скриньці по тексту. Цей овоч – ласощі і ліки. Його високо шанували, йому поклонялися, його включали в релігійні ритуали. Знамениті стародавні лікарі Гіппократ і Гален рекомендували його при різних захворюваннях. Якщо й приймали ліки, то не в таблетках, а у вигляді цього овочу, головним багатством якого каротин.

Номер слайду 22

В наш час буде дивним, якщо ви подаруєте кому-небудь букет із квітів цієї рослини . А в 17 столітті такі букети вважались розкішними. Фіолетовими або рожевими квітами цієї рослини прикрашали зачіски королев і петлиці камзолів придворних. Батьківщина рослини – узбережжя Чілі і гори Перу. Європейці не знали цю рослину до 1665 року, тобто до відвідування Південної Америки іспанцями. Привезену із Америки рослину спочатку вирощували як декоративну рослину, прикрашуючи нею клумби. І тільки наприкінці 17 століття її стали вирощувати як сільськогосподарську культуру. В нашу країну її завезли з часів Петра 1. необхідно Впізнати об’єкт, який знаходиться в скриньці по тексту.

Номер слайду 23

Вікторина . А чи Знаєте ви……

Номер слайду 24

1. Яка квіткова рослина розпускається і цвіте тільки одну ніч. Запилюється лемурами й кажанами? Її називають «восьмим дивом світу» — баобаб

Номер слайду 25

2. Яка рослина має підземні квітки і плоди. Земляний горіх, або арахіс

Номер слайду 26

3. ІЗ відходів деревини якого дерева роблять сірники?Осика

Номер слайду 27

4. Дерева, що майже не дають тіні Евкаліпти, їхнє листя поверта ється до сонця так, щоб кожен листочок був повернутий до сонця своїм ребром

Номер слайду 28

5. Із деревини якого дерева Виготовляють фортепіано. Ялина

Номер слайду 29

Ці дивовижні рослини…

Номер слайду 30

Найбільша квітка у світі…Аморфофаллус титанічний (Amorphophallus) є найбільшою тропічною квіткою  у світі. Вона має одне з найбільших суцвіть у світі, і сягає в ширину півтора метри, а у висоту 2,5м. Аморфофаллус вважається дуже рідкісним квіткою, і побачити його можна лише у декількох ботанічних садах світу.

Номер слайду 31

Найпікантніша квітка у світі…Психотрія піднесена (Psychotria elata) по праву може вважатися найпікантнішою квіткою нашого рейтингу. За суцвіття яскраво-червоного кольору люди ще називають її "гарячі губки". Психотрія любить тепло і вологу тож росте в тропіках

Номер слайду 32

Найбільш дурно пахуча квітка.. Раффлезія (Rafflesia arnoldii) є квіткою-вонючкою, і веде паразитарне життя. Найчастіше паразитує на ліанах. При цьому квітка не має ані листя, ані стебла. Всередині її величезної чаші може збиратися від 5 до 7 літрів води, а вага самих квіток може сягати 7 кілограмів..

Номер слайду 33

Набридкіша квітка… Китайський мишохвіст найжахливіша і найбільш огидна квітка, яку тільки могла створити матінка-природа. Навіть з близької відстані, коли її пелюстки закриті, вона найбільше нагадує кажана, який прилаштувався на гілці на нічліг. Для придання ще більш страшного вигляду, мишоцвіт має довгі, щупальця довжиною в 30-40 см, які нагадують чорних змій

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36