Позакласний захід для учнів 6-7-х класів "Чайна церемонія".

Про матеріал
Ознайомити учнів з традиціями вживання чаю, хімічним складом і фізіологічним впливом чаю на здоров'я людини, розвивати пізнавальний інтерес до традицій чаювання різних народів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД

НА ТЕМУ:

«ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ»

ДЛЯ УЧНІВ 6-7-х КЛАСІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Чайна церемонія

Цілі: Ознайомитися з походженням і особливостями життєдіяльності чайного дерева, хімічним складом і фізіологічним впливом чаю на здоров’я людини; розвивати пізнавальний інтерес до традицій різних народів; стимулювати реалізацію творчих здібностей; виховувати естетичні смаки.

Обладнання: Чайні сервізи, чайні набори, костюми учасників, стенд-виставка різних сортів чаю, вивіска «Фітобар «Планета Здоров’я»», музика, відеофрагменти.

Хід заходу

І. Організаційний момент

(Лунає тиха музика).

В класі накриті 2 столи для учнів. Діти займають свої місця. Готується перша порція чаю.

 

ІІ. Основна частина

1-й ведучий: Запрошуємо шановних гостей до фітобару «Планета Здоров’я».

 

2-й ведучий: Сьогодні ми розповімо про дивовижні властивості чайного напою, про якість чаю, ознайомимося з особливостями чаювання в індійського, японського, китайського народів, приготуємо чай за методиками народів Сходу та  скуштуємо його.

 

1-й ведучий: Чай-найпоширеніший напій на земній кулі. Для деяких народів і народностей він є нагальною потребою.

 

2-й ведучий: Звідки прийшов до нас чай?

 

1-й ведучий: Про чайний кущ розповість нам ботанік… (називає прізвище учня).

 

Ботанік. Батьківщиною чайного дерева вважається Південно-Східна Азія. Чайна рослина живе 100 і більше років. Збирання листя починається тоді, коли чайному кущу виповнюється 4 роки. Якщо чайний кущ не обрізати, виросте дерево заввишки 15 метрів. Але гарний чай можна одержати лише з молодих пагонів, що тільки-но розвинулися, тому висота чайного дерева не повинна перевищувати 1,5 метри.

Чайний кущ належить до однієї родини з камеліями-це його двоюрідні сестри.

Чаю потрібно багато тепла і вологи, а також червоноземні ґрунти. Найкращий, найароматніший чай дають кущі гірських плантацій. На земній кулі таких плантацій лише чотири: в Індії, Китаї, Японії, на острові Шрі- Ланка.

Чайний кущ може рости на майже кам’янистих ґрунтах, виносить різні кліматичні умови: і тропічну спеку, і сніжний покрив і мороз до -200С, і п’ятимісячну зиму. Незважаючи на довговічність куща, господарський строк його життя-40-70 років. Збирають флеш - два-три листочка з частиною стебла і не розкритою брунькою. Це молоді, ніжні, м’які й соковиті листочки.

Збирання листка не легше за видобування золота: робота триває від сходу до заходу сонця.

Основними виробниками чаю у світі, як і колись, залишаються країни Азії, Індія, Китай, Шрі- Ланка, Японія, Бірма, Іран та ін..

 

2-й ведучий: Дякую. Кажуть, що в чаї виявлено 300 речовин. Чи так це насправді?

 

1-й ведучий: Про хімічний склад чаю нам розповість біохімік…(Називає прізвище учня).

 

Біохімік. У чаї справді виявлено 300 речовин. 15-30 % складають дубильні речовини, суміш поліфенолів, танінів, катехінів. Таніни й катехіни регулюють проникність кровоносних судин, зміцнюють їх стінки. Катехіни зеленого чаю можуть виводити з організму шкідливі речовини.

Настоянка зеленого чаю на другий чи третій день після приготування вбиває більше мікробів, ніж відразу після заварювання. Зелений чай запобігає розвитку онкологічних захворювань.

Ефірні олії надають чаю аромату, алкалоїди-гіркого присмаку. Алкалоїд кофеїн містить в кількості 1-4 %, його в чаї більше, ніж в каві. Він діє м’якше і не накопичується в організмі людини.

 

2-й ведучий: Дякуємо. Учені довели, що чай має лікувальний вплив. Роль лікаря виконує…(Називає прізвище учениці). Надамо їй слово.

 

Лікар. У чаї міститься від 1 до 25% білкових речовин з вільними амінокислотами, найбільше-в зеленому чаї, особливо в японському.

Глютамінова кислота дуже важлива, вона сприяє відновленню виснаженої нервової системи.

Корисні сполуки калію, кальцію, натрію, іоду, магнію та інших елементів підтримують нормальну діяльність серцево-судинної системи, живлять нервову тканину, мають антисклеротичну дію.

До складу чаю входять смолисті речовини, органічні кислоти, ферменти, вуглеводи, вітаміни.

Чай-гарний засіб для лікування шлунково-кишкових розладів, сприятливо впливає на нирки й сечовидільні шляхи, шкіру, лімфатичну систему, посилює дихальний обмін, знімає судоми судин, знижує артеріальний тиск, тонізує, зменшує втому, посилює процеси мислення.

 

1-й ведучий: Дякую. Однією з причин поганого проникнення чайного напою в Європу було невміле поводження з ним. Розповідали про англійського моряка, який відправив фунт чаю своїй матері. Мати зварила в каструльці весь фунт, злила коричневу гірку воду, розклала гущу по тарілках і приправила сметаною.

 

2-й ведучий: Аналогічні курйози траплялися і в інших країнах. У нас вони відбилися у фольклорі та літературі. Послухайте історію у виконанні…(Називає прізвища учнів).

 

Інсценізація

За столом сидить пан, розглядає пачку чаю. Заходить челядинець, вклоняється. Пан дає йому чай.

Челядинець: (приспівує пісню про чай). Заварю я зараз чаю, та й додам води та корінь хріну, ще петрушечку додам для аромату, кардамон – для гостроти, м’яту покладу, мелісу та шматочок лимону. Смачно буде пану. Нахвалюватиме, проситиме ще….

 

Пан: Чай готовий, бо чекаю? Ой, аромат просто вогонь, а смак, смакккккк, кахи-кахи-кахи……Щоб тебе,грішного! Хіба це чай?(погнав палицею челядинця).

 

1-й ведучий: Але перш ніж говорити про правила приготування чаю, розповімо про тестування.

 

2-й ведучий: Тривалий час єдиним способом визначення ґатунку чаю був органолептичний метод, тобто  випробування тактильне, на око й на смак. Завдяки методу з’явилася нова професія - титестерів - людей, що присвятили своє життя визначенню ґатунку чаю.

 

1-й ведучий: Для цієї професії необхідний дуже рідкісний талант: ідеальний нюх і точне відчуття.

 

2-й ведучий: Професія титестера вимагає також великих знань і досвіду, досконального знання біології, ботаніки, біохімії, географії, фізики, економіки світового ринку, економіки чайної торгівлі. Необхідно тримати в пам’яті цілу колекцію чайних запахів.

 

1-й ведучий: Професія вимагає самодисципліни, витримки, точності. Титестери проводять до тисячі проб чаю на тиждень. Ця професія високо оплачується, а робота професіоналів застрахована в деяких англійських фірм на 1 млн. фунтів стерлінгів.

 

2-й ведучий: Титестери не мають права курити тютюн, вживати спиртні напої, повинні утримуватися від вживання багатьох продуктів, що мають специфічний запах, наприклад цибулі, часнику, копченостей, солоного.

 

1-й ведучий: Титестер не має права користуватися парфумами, ароматизованою зубною пастою, запашним милом. Він зобов’язаний мити руки чайним милом.

 

2-й ведучий:  Титестер бережеться від застуди. Його робоче місце-велика, чиста, добре освітлена кімната, яка весь час провітрюється. Титестер не п’є чай лише споліскує рот.

 

1-й ведучий: Сьогодні застосовується багато хімічних, біологічних та інших аналізів для визначення ґатунку чаю. Однак усі вони не можуть дати чіткого уявлення про смак і аромат.

 

2-й ведучий: Сьогодні титестерами в нас будуть…(Називає прізвища учнів).

 

1-й титестер: Головні характерні особливості чайної настоянки-міцність, колір, смак і аромат. Крім того критерієм оцінювання ґатунку чайної настоянки й чаю загалом є піноутворення під час заварювання. Високоякісні чаї легше і в більшій кількості утворюють піну. Поява жовто-коричневої піни наприкінці заварювання говорить про правильність заварювання і високий ґатунок чаю.

Міцною настоянка стає протягом перших 4-4,5 хвилин, а найбільша пігментація проявляється через 8-10 хвилин.

 

2-й титестер: (показує склянку з чаєм). Багато хто, мабуть, помічав, що на поверхні охололого чаю іноді з’являється ніби пушок. Це чайні вершки-суміш кофеїну з катехінами. Якщо вершки осідають досить швидко, то чай досить міцний.

Колір настоянки вказує на тип чаю: зелений, жовтий, чорний, червоний.

Насичений колір настоянки - ознака високого ґатунку. Каламутність свідчить про псування чаю.

 

3-й титестер: Зверніть увагу на те, що аромат утворюється в перші 2 хвилини після заварювання та через 6 хвилин цілком випаровується. Тому чорні чаї слід припиняти заварювання вже через 4  хвилини. Смак і аромат пов’язані одне з одним.

 

1-й ведучий: Дякую. Чай один з найдавніших напоїв, уживання якого нерозривно пов’язане з національною культурою, господарством, історичними традиціями.

 

2-й ведучий: У нас у гостях представник індійської чайної компанії. (Називає прізвище учениці). Надамо йому слово.

 

Представник індійської компанії: Промисловість Індії переважно орієнтується на вирощуванні чорних байхових чаїв і в незначних кількостях дає байхові зелені. Індійські чорні чаї поділяються на 2 великі групи - північно-індійські та південно-індійські.

Північно-індійські-це ассамські чаї (великолисткові ароматні чаї  найвищого ґатунку, настоянки золотистого кольору з приємним смаком ). (Представник демонструє).

Національним напоєм Індії є заморожений чай. (Демонструє). Готують його так. На 300-350 г води кладуть 3 чайні

ложки найкращого чаю, t води має бути 95оС. Настоюють 5 хвилин і охолоджують. У склянку об’ємом півлітра  кладуть кілька кубиків льоду, заливають охолоджений чай, додають цукор і лимон, нарізаний скибками (близько половини плоду), або сік віджимається прямо в склянку. П’ють чай маленькими ковтками.

Шановні гості пропонуємо скуштувати індійський національний напій.

 

1-й ведучий: Дякую. А зараз слово надається представниці японської чайної компанії. (Називає прізвище учениці).

 

Представник японської компанії: У ХV столітті у Японії склався цілий ритуал чаювання – «тяною», запозичений у Китаї. У кожної японської родини була своя чайна кімната, де відбувалася чайна церемонія. Біла скатертина, білий бамбуковий ківш для розливання чаю, квіти у вазі, картини із зображенням диких качок над озером, чайний комплект із 24 предметів. Цінувалася біла і синя китайська порцеляна. Ідеальна чистото, бездоганно вимитий посуд.

Ми приготуємо чай «Японська сакура». У чайник об’ємом 2 літри насипають 5 ложок чаю. Заварюють водою, температура якої 60 градусів. Експозиція 2-4 хвилини.

Японці п’ють чай із чашок ємністю 30-50 г, без цукру та інших домішок, дуже маленькими ковтками і дуже повільно. Кілька чашок до їжі (сніданку, обіду, вечері) і кілька чашок – після їжі.

 

2-й ведучий: Красно дякую. Про приготування китайського чаю нам розповість представниця фірми «Гайвань»… (Називає прізвище дівчини).

 

Представник китайської фірми: Китайські чаї вирізняються винятковою розмаїтістю сортів. Їх кілька сотень. Їх особливість – багатство ароматичної гами. Чудовий терпкий смак мають чорні чаї, духмяний аромат – зелені байхові чаї, ласкавий і ніжний аромат – у жовтих чаях. Китайці п’ють переважно жовті, червоні й зелені ароматизовані чаї.

Зараз ми заваримо великий чайник (2-3 л), де перша заварка нам дасть чудовий смак і аромат. «Скарби шейха»- так називається ароматизований китайський зелений чай зі шматочками ананасу, пелюстками троянди, смаком шеримойї та вершків. Зелений чай як ми знаємо зміцнює імунну систему.

Смачного! (Дівчата під музику розливають присутнім чай).

 

1-й ведучий: З далекого Парагваю прийшов до нас чай «мате».

 

Учениця. У вічнозеленому дереві мате містить цілий комплекс вітамінів: вітамін А, вітаміни групи В, вітаміни К, Р та інші.

За вмістом вітамінів і мікроелементів мате переважає зелений чай. Напій містить 11 поліфенолів. Вони мають протираковий ефект, посилюють природний захист  від клітинного розпаду. Дослідження показали, що мате має сильно  омолоджуючу дію, розгладжує зморшки.

Мате рекомендується пити рано вранці та пізно ввечері.

 

Конкурс глядачів

 

-          Покажіть спосіб, як п’ють чай англійці.

-          Конкурс на кращого титестера (визначає смак варення).

-          З чого виготовляють чай українці?

-          Які компоненти потрібні, щоб приготувати чай?

 

ІІІ. Заключна частина

2-й ведучий: Сьогодні ми дихали ароматом апельсина, жасмину та м’яти. Аромат цих рослин використовували в разі нервової перенапруги, втоми, апетиту.

 

1-й ведучий: Учасники чайної церемонії сподіваються, що наші гості отримали заряд бадьорості й гарного настрою. Бажаємо вам успіхів, здоров’я і творчих злетів.