Презентація "Подорожі середньовіччя"

Про матеріал
зібраний цікавий матеріал про мандрівників середніх віків .є карти з маршрутами їх походів .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОГРАФІЧНІ ВІДКРИТТЯ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯУРОК №3 6 КЛАС

Номер слайду 2

Багато хто з мандрівників – першовідкривачів, далеко не першими вступили на нові землі: тубільці жили там вже не одну тисячу років. Але цих мандрівників вважають першовідкривачами, тому що їх відкриття змінили уявлення людини про світ.. Подорожі – шлях вивчення світу. Здійснюючи далекі мандри, першовідкривачі минулих століть зривали завісу таємниці з незнайомих материків.

Номер слайду 3

З глибокої давнини людству властива невситима жага знань і пригод. Але люди подорожували і по більш прозаїчним причин. Нашим далеким предкам постійно не вистачало їжі, і вони вирушали шукати нові місця проживання. Величезні могутні імперії виникали завдяки торгівлі і завоювань, які вели люди стародавніх цивілізацій – єгиптяни, фінікійці, греки і римляни. Крім того, у відкритті нових земель велику роль завжди відігравала релігія. Першовідкривачі нових морів і земель під час подорожей завжди вели щоденники з записами . Деякі навіть написали цілі книги з розповідями про нові країни і народи. Опис грецьким мандрівником Діогенес своїх мандрівок від східного узбережжя Африки в глиб материка допомогло в наступному столітті Птолемею скласти карту, що стала знаменитою. Мандрівник XIV в. Ібн Баттута залишив нам щоденник своїх подорожей. Незабаром і європейці придбали смак до пошуків таємниць і пригод. Мунго Парк написав книгу про свої мандри в Африці, що стала справжнім бестселером. А звітів Стенлі з Африки люди чекали з пристрасним нетерпінням. Чому люди подорожують ?Як ми дізнаємося про подорожі давнину ?

Номер слайду 4

ВІКІНГИ ( НОРМАНИ , ВАРЯГИ )Заслугою вікінгів були важливі географічні відкриття. Спочатку норвежці ходили до Шотландських та Гебридських островів, до острову Мен, потім до Фарерських островів, а в середині IX ст. досягли Ісландії. ( 860 рік ) Ризикований і довгий шлях був в Гренландію. де заснували велику колонію ( 982 рік ). Вони першими з європейців морським шляхом досягли берегів Північної Америки - півострів Лабрадор – в 1000 році

Номер слайду 5

Прийшли на Скандинавський півострів з причорноморських і прикавказьких степів . Свій шлях називали НОГР – ВЕГР , що означало ШЛЯХ НА ПІВНІЧ . Серед них збули шукачі пригод ,які обєднувались в дружини і виходили із фьордів в море ,, здійснювали набіги на узбережжя , грабували кораблі, засновували власні поселення. Саме таких людей і назвали вікінги – ті , що відхилились. Вікінги були найвідоміші нормани – Ерік Рижий і Лейф Еріксон ( його син)

Номер слайду 6

Вікінги були майстерними суднобудівниками, створювали найдосконаліші судна своєї епохи. Корабель називали драккаром ,бо його ніс прикрашала фігупка дракона для залякування супротивників. ніс і корма корабля були однакові – ця незвична конструкція допомагала швидко рухатись кораблю . Довжина кораблів сягала 30 – 40 м. кермо було відсутнє . його замінили веслами ( 60 - 120 шт.)А єдиний парус на кораблі в червону і білу смугу часто робили з вовни. Перший корабель вікінгів був знайдений лише в 1862 році. Жахливим був і їх прапор – трикутної форми з зображенням чорного ворона , який завжди піднімали під час походів.

Номер слайду 7

ВІКІНГИ ( НОРМАННИ , ВАРЯГИ )

Номер слайду 8

МАРКО ПОЛОЗнав кілька мов – італійську, французьку, перську, монгольську і китайську. Жив у Китаї 17 років і навіть протягом трьох років був губернатором міста ЯнчжоуЄ автором «Книги про різноманітність світу». В ній купець розповідав про географію, традиції та історії ряду азіатських країн. Примірник книги Марко Поло брав з собою в своє плавання Колумб. Свою книгу про подорожі Марко Поло написав, коли був в’язнем генуезької в’язниці (з 1296 по 1299), куди він потрапив після бою між венеціанцями і генуезцями, в ході якого був узятий в полон. Марко Поло відомий тим, що після того як відвідав Китай, хотів передати своє захоплення його неймовірними багатствами. Саме тоді і придумав слово «мільйон». Під час подорожей Марко дуже часто називали «сеньйор мільйон». італійський купець, мандрівник, підприємець і мемуарист , перший європеєць, який зумів дістатися до Китаю

Номер слайду 9

Автор книги описав безліч східних винаходів, серед яких – паперові гроші, Марко вказав, де вирощуються прянощі і спеції, які були дуже цінні в Європі. У книзі Про різноманітність світу» згадується довгий міст, який китайці побудували ХІІ столітті в околицях Пекіна, і який зараз називається мостом Марко Поло. Сімейство Поло прожила 15 років про дворі хана Хубілая . Марко Поло сподобався хану своєю безстрашністю, незалежністю і хорошою пам’яттю. Він, був наближеним хана, брав участь у вирішенні багатьох державних питань. Разом з ханом він набирав велику китайську армію і запропонував правителю використовувати катапульти у військових діях. Хубілай цінував кмітливого і розумного не по роках венеціанського юнака. Марко об’їздив багато китайські міста, виконуючи самі складні дипломатичні доручення хана. Володіючи хорошою пам’яттю і спостережливістю, він вивчав життя і побут китайців, вивчав їхню мову, не втомлювався дивуватися їх досягнень, які часом перевершували за своїм рівнем навіть європейські відкриття. Про купця Марко Поло не згадується ні в одному китайському і монгольському джерелі. В 1888 році в честь великого мандрівника була названа метелик, Жовтянка Марко Поло.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ІБН БАТТУТТАОдним із найвидатніших мандрівників того часу був Ібн Батута, який, подорожуючи протягом понад 30 років, подолав відстань близько 120 тисяч кілометрів. Він дійшов майже до екватора і довів, що жарка приекваторіальна земля заселена. Батута плавав, їздив верхи на верблюдах і конях і пройшов пішки до 44 різних сучасних країн, пройшовши приблизно 75 000 миль. Він здійснив подорож від Північної Африки до Близького Сходу та Західної Азії, Африки, Індії та Південно-Східної Азії.

Номер слайду 12

МАРШРУТИ ПОДОРОЖЕЙ ІБН БАТТУТИ

Номер слайду 13

АФАНАСІЙ НІКІТІНАфанасій Нікітін був купцем з Твері. Він є першим російським дослідником-мандрівником. Всі свої подорожі купець описав у праці «Ходіння за три моря». Під трьома морями маються на увазі Чорне і Каспійське моря, Індійський океан. Афанасій Нікітін відкриття, якого мають вагоме значення для науки, ступив на територію Індії в 1469 році. Він в подробицях описав державний лад країни, релігію місцевих жителів, торгівлю, озброєння армії, уявлення про мораль і місцеві права. У його книзі вперше для європейців прозвучали слова Будда, слон, мавпа. Мандрівник також записав інформацію про ті міста і місцевості, де він не встиг побувати, зате чув про них від місцевих індійців. У книзі є інформація про Калькутт, Цейлон, Індокитай. Навіть зараз біографія мандрівника залишається таємницею. Залишилася невідомою навіть його прізвище, так як Нікітін – по батькові, а не прізвище. Взаписах тверського купця досить багато неточностей. Оригінал праці до нашого часу, на жаль, не зберігся.

Номер слайду 14

До Афанасія при дворах східних правителів ставилися аж ніяк не як до простого купцеві, а скоріше як до посла. Це дозволяє припустити, що, можливо, Афанасій Нікітін, крім ділової поїздки, виконував і якесь таємне дипломатичне доручення. Навіть його смерть представляє для вчених загадку. Після того, як Афанасій повертається додому, він загадково вмирає неподалік від Смоленська, що знаходиться на той момент у складі Великого князівства Литовського. Його записи ж опиняються в руках поданих московського князя. Так, його щоденник опиняється в Московії. На цьому загадки не закінчуються. Тільки-но його записи потрапили до Москви, як одразу опинилися в руках князівських чиновників, з чого випливає висновок, що записи представляли велику цінність для їхнього государя.

Номер слайду 15

МАРТИН БЕХАЙМ – ВИНАХІДНИК ГЛОБУСУ

Номер слайду 16

МАРТИН БЕХАЙМЦей глобус відображав географічні уявлення поверхні Землі напередодні відкриття Америки і в його основі лежали дані, взяті з карт світу давньогрецького вченого Птолемея, який жив в II столітті. Глобус Бехайма зафіксував доколумбові уявлення про земну кулю безпосередньо перед відкриттям Америки. У ньому детально показаний Старий Світ, добре відомий європейцям, але Америки немає, а Атлантичний океан тягнеться до берегів Східної Азії, згідно з науковими уявленнями того часу.  Обриси океанів і материків на земній кулі Бехайма далекі від існуючих так як в основу створення земної кулі лягла інформація, заснована на уявленнях древніх географів і даних арабських та інших мандрівників, які побували в країнах Сходу, Індії та Китаї.

Номер слайду 17

Глобус зберігся і знаходиться в Німецькому національному музеї Нюрнберга. «Земне яблуко» - це куля з пап'є-маше, діаметром 54 см, вкрита гіпсом і покрита пергаментом. У ньому не вказується широта і довгота за сучасною методикою, але є екватор, меридіани, тропіки і зображення знаків зодіаку. У роботі над глобусом Бохайму допомагав художник Георг Глокендон, який зобразив на ній 111 мініатюр, 48 прапорів і 15 гербів.  У 1492 році глобус був виставлений на загальний огляд і викликав великий інтерес у жителів Нюрнберга. У будинок Мартіна Бохайма стікалися натовпи людей - все хотіли подивитися на диво, придумане 33-річним географом і мандрівником. Бохайм не мав нічого проти цього і з радістю підтримував ажіотаж навколо свого винаходу, даючи всім поглянути на створене ним «Земне яблуко».

Номер слайду 18

ПІФЕЙДавньогрецький купець, мореплавець, географ, походив із Західного Середземномор’я , колонія Массалія  (сучасний Марсель). Піфей подорожував вздовж берегів Північної Європи близько 325 року до нашої ери.. ПІФЕЙ

Номер слайду 19

Піфеї плавав навколо Британії, а також уздовж узбережжя Балтійського моря, на якому добували бурштин. Він описав Британію як трикутний острів і розрахував розміри її сторін (перебільшуючи їх, але пропорції були правильними). Він був першим греком, який описав полярний день, полярне сяйво і вічний лід. Суперечки навколо острова Туле, розташованого за Полярним колом (за описом Піфея, полярний день там триває цілий місяць), не вщухають протягом багатьох століть.

Номер слайду 20

мав університетську освіту часто супроводжував батька у Магріб з дипломатичною міссією побував в місті Тімбуктувідвідав Марокко , озеро Чад , пустелю Сахара , Константинополь , Туніс , Єгипет , Персію. Захоплений у 1518 р. у полон корсарами , обернений у рабство . Подарували разом з жирафом і левом Папі Римському ( Лев Х Медичі )прийняв католицизмхрещений самим Папою і прийняв імя іван і Левпід заступництвом Папа викладав арабську мову в Римі і Болоньї . наступний Папа Римський позбавив покровительства Льва і він вимушений повернутись в Африку і знову приймає іслам. ЛЕВ АФРИКАНСЬКИЙ

Номер слайду 21

 Головна праця Лева Африканського «Про опис Африки і про визначні речі, які там є», що протягом більш ніж 20 років поширювалася в рукописі, була видана венеціанським космографом Джованні Баттіста Рамузіо в 1550 і протягом трьох століть неодноразово перевидавалася і перекладалася, служила європейцям головним джерелом відомостей про країни Північної Африки і землі на південь від Сахари. Автор посилається на величезну кількість джерел (як арабських, так і античних). При цьому він рясно використовує відомості, здобуті ним самим під час подорожей, і розповідає про власне життя («Опис Африки» служить чи не єдиним джерелом біографії Лева Африканського). Автор наводить численні географічні та етнографічні подробиці, які отримали наукове підтвердження в XIX столітті, докладно описує як побут і звичаї народів Африки, так і природу відвіданих ним земель. Праця Лева Африканського є унікальною пам'яткою, як арабської, так і європейської географії. КАРТА АФРИКИ 1505 РОКУ

Номер слайду 22

Подорожі – шлях вивчення світу. Здійснюючи далекі мандри, першовідкривачі минулих століть зривали завісу таємниці з незнайомих материків. І все-таки навіть в наші дні і на Землі, і в Космосі залишається чимало нерозгаданого.

Номер слайду 23

Д / З : Д / З :§ 3 підручника ; продовжувати заповнювати таблицю про дослідників ( матеріал підручника і презентації )

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку