Презентація "Походи вікінгів"

Про матеріал
Презентація "Походи вікінгів" - причини походів, організація та проведення походів. Відкриття Америки вікінгами. Завоювання вікінгів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походи вікінгів

Номер слайду 2

Причини походів вікінгів:«Демографічний вибух» – надлишок населення. Недостатньо плодючої землі для ведення господарства. Можливість збагатитися грабунком. Прагнення зажити військової слави. За віруваннями вікінгів лише той воїн потрапить до Вальгалли, який загине в бою. Прагнення знайти нові землі для колонізації

Номер слайду 3

Вікінги обирали вождя – конунга, який вів їх у поход

Номер слайду 4

Вікінги будвали кораблі

Номер слайду 5

Вікінги ретельно готувалися до походу

Номер слайду 6

Вікінги відправлялися в похід

Номер слайду 7

Вікінги знаходили поселення

Номер слайду 8

Вікінги висаджувалися

Номер слайду 9

Вікінги перемагали захисників поселення

Номер слайду 10

Вікінги вбивали мешканців

Номер слайду 11

Вікінги грабували поселення та монастирі

Номер слайду 12

Вікінги захоплювали рабів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Початки походів вікінгів нисходять у часи Великого Переселення Народів. Близько 500 року, данці заселяють данські острови, шведський Сконе, пізніше півострів Ютландію. Близько 600 року — королі племен свеїв поширюють з Уппсали своє панування на всю Швецію і близько 650 року оволодівають разом з готландцями Балтійським простором (Фінляндія, Курляндія, Східна Пруссія)

Номер слайду 15

З 787 року нормани почали тероризувати Британські острови

Номер слайду 16

793 р. нормани пограбували монастир св. Кудбарта в Ліндісфарн в Нортумбрії

Номер слайду 17

795 року вікінги атакували Мейо в Ірландії. І вже до середини 9 ст. захопили більшу частину Ірландії. Лише на початку 11 ст. легендарному королю ірландців Бріану Бору вдалося завдати поразки вікінгам та їх союзникам у низці битв, вирішальною з яких була перемога над датчанами при Клонтарфі близ Дубліна 1014 році

Номер слайду 18

Номер слайду 19

В період 790-840 років — відбувалися пограбування і напади на передусім на кельтські області узбережжя. 866 рік — починається планомірне завоювання данськими вікінгами Англії від Лондону та від острова Танет в гирлі Темзи. Англія на північ від Темзи стає країною, заселеною данцями (Денло), над якою данці панують з «п'ятьох замків» (в Східній Англії і Мерсії з 870 по 917 роки, в Нортумбрії з 876 по 926 роки). «П'ятьма замками» були міста Лінкольн, Ноттінгем, Дербі, Лестер і Стемфорд.

Номер слайду 20

871-899 роки — правління короля Вессексу Альфреда I Великого, котрий бореться проти данців (при цьому споруджує замки та будує флот). 878 рік — перемога Альфреда Великого біля Едінгтона над данцями

Номер слайду 21

Номер слайду 22

978-1016 роки — правління в Англії короля Етельреда Безрадного, що марно намагається за допомогою високої данини, яку він стягує зі своїх підданих як «данські гроші» (перший загальний податок), відвернути вторгнення данців, котрі завойовують усю Англію у 1013 році.

Номер слайду 23

1016-1035 роки — правління данського короля Канута II Великого, якого англійці самі роблять королем і який перетворює Англію у висхідну базу для своєї Північноморської держави.

Номер слайду 24

Остаточно нормани завоювали Англію у 1066 р., внаслідок битви при Гастінгсі, після якої королем стає правитель Нормандії Вільгельм I Завойовник.

Номер слайду 25

Франція також потерпала від походів вікінгів. У 810 році вікінги пограбували Фрисландію, у 825 р. – Бретонь, у 830 – Нейстрію, у 845 р. – пограбували Париж. Французькі королі намагаються використати одних вікінгів для боротьби з іншими. Так у 911 році король Карл ІІІ уклав угоду з ярлом Роллоном, згідно з яким останній ставав вассалом короля у якості герцога Нормандського. Герб Нормандії

Номер слайду 26

В епоху раннього Середньовіччя Сицилія перебувала в руках вандалів (V століття н. е.), остготів (VI століття), Візантії (535), арабів — з 888 року. 948 року на Сицилії утворився емірат. У XI столітті Сицилію завоювали нормани. Норманське завоювання супроводжувалося масовим напливом поселенців з Франції та Італії, внаслідок чого арабську та грецьку мови витіснила сицилійська мова, що тут сформувалася. «Північні люди» (нормани) утворювали в цій державі дуже тонкий шар правлячої верстви, основне ж населення країни складали араби-мусульмани та євреї. Для придушення виступів підкоренного населення створено було органи терору - мафію (сім’ю)

Номер слайду 27

В 2023 році польські археологи знайшли на вершині пагорба на острові Волін у Балтійському морі залишки фортеці X ст. Ця знахідка може допомогти відкрити одну з найбільших таємниць епохи вікінгів, а саме підтвердження факту, що вікінги створювали аванпости на балтійському узбережжі сучасної Польщі. Вони торгували сіллю, бурштином та забирали у рабство слов'ян. Але залишалось загадкою місце найбільшого поселення вікінгів у цьому районі. Місто та фортеця згадуються в історичних текстах з початку XII ст. під назвою Йомсборг. Можливо, вона була пов'язана з міфічним орденом найманців, відомим як Йомсвікінг.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Впродовж періоду заселення Ісландії (870-930), тисячі людей, переважно з Норвегії, припливали до Ісландії. Чоловіки в супроводі дружин та рабів, деякі з них з Ірландії та Британських островів. Вікінги вперше закріпилися на півдні Гренландії з прибуттям на нову землю Еріка Торвальдссона, також відомого під іменем Еріка Рудого, який прибув до Гренландії у 982 році, після його вигнання з Ісландії. Невдовзі за ним прибули й інші, утворивши громади в Ейстрібіґґрі та Вестрібіґґрі, які процвітали протягом століть. Однак уже в XV ст. вікінги були змушені залишити Гренландію.

Номер слайду 30

Син Еріка Лейф в 1000 році з загоном вікінгів відкрив Америку – землі Хейланд, Маркланд, Вінланд

Номер слайду 31

Переселення супроводжувалося колонізацією

Номер слайду 32

Але мирне співіснування невдовзі закінчилося…

Номер слайду 33

…війною

Номер слайду 34

Вікінги в Вінланді / Америці

pptx
Додано
19 січня
Переглядів
132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку