Презентація "Походження та поширення козацьких зачісок"

Про матеріал

Презентація "Походження та поширення козацьких зачісок" для учнів 5-9 класів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Зачіска чуприна – відома нашому народу ще з 16 тисячоліття до нашої ери.  (Пізніша жартівлива, навіть трохи образлива, назва чуприни - оселедець) В Мізині, на березі ріки Рось, українські археологи знайшли найдавніше у світі зображення козака з чуприною, вирізьблене на кістці мамонта. Вік зображення 20 тисяч років.

Номер слайду 3

Одні з найперших згадок про чуб знаходяться у візантійських описах князя Святослава Ігоровича , при цьому така зачіска розглядається як ознака знатного походження. Зокрема, відомий візантійський історик-хронист Лев Диякон  таким чином зображує київського князя

Номер слайду 4

На мініатюрах Радивилівського літопису у Перуна вусів не видно, як і бороди. Зате виразно помітна чуприна-оселедець, зовсім по-запорозьки спадаючий до лівого вуха. В Арійських племена, що жили в той час на території навколо Дніпра,  а згодом переселились у бік Індії, ця зачіска була ознакою військової касти – кшатріїв.

Номер слайду 5

Типову козацьку зачіску з чуприною (оселедцем) і вусами можемо побачити на рельєфі у гробниці єгипетського фараона Хорембеха (14 ст. до н.е.), де вона належить полоненому мітанійському арію. 

Номер слайду 6

Шведський історик Йоган Гербіній у описі давнього світу згадує борисфенітів-косоносців (жителів Басейну Борисфена-Дніпра). Чуприна з’являється навіть у Китаї (шляхом перенесення бойових мистецтв аріями спершу до Ірану (саки), потім до Індії, звідки мудрець Боддхітхарма переніс їх до Китаю). 

Номер слайду 7

  Чуприна з’являється навіть у Китаї (шляхом перенесення бойових мистецтв аріями спершу до Ірану (саки), потім до Індії, звідки мудрець Боддхітхарма переніс їх до Китаю).  Шведський історик Йоган Гербіній у описі давнього світу згадує борисфенітів-косоносців (жителів басейну Борисфена-Дніпра).

Номер слайду 8

    Чуби також носили древні германці  – готи (остготи), які жили в степах України, тому ця зачіска була поширена серед скандинавів і українців. Слов’янська язичницька ідолографія практично не знає довгобородих богів і зовсім не знає довговолосих.

Номер слайду 9

  Історики твердять що,  Руси Київської Руси–України IX-XI ст. голили бороди і голови. Дотримуючись княжої військової традиції, запорожці, так само як і військо Святослава, голили голову і бороду, залишаючи вуса і чуб.

Номер слайду 10

Останнім часом козацькі зачіски увійшли в моду серед українських чоловіків

ppt
Додано
21 березня 2019
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку