Презентація "Покритонасінні"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із загальною характеристикою покритонасінних рослин, сформувати знання про основні ознаки покритонасінних; розглянути загальні ознаки класів Однодольні і Дводольні; удосконалювати вміння учнів порівнювати та робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покритонасінніабо Квіткові Вчитель біологіїПаюк Ольга Миколаївна. Спеціалізована школа І – ІІІ ст. №255 з поглибленим вивченням природничо – математичних предметів Дарницького району м. Києва

Номер слайду 2

Вийшли зрання на гуляння. Українські діти,Їх стрічали і вітали. Українські квіти. Ось волошки, сонні трошки,Синім шовком шиті,Ясноокі, чисто вмиті,Розбрелись по житі. Ось рожева конюшина,А на ній і комашина,Що, не дивлячись на ранок,Їсть солодке на сніданок. На горбочку мак,В шапці, як козак. Він яскравий, мов вогонь!А бундючний – Бог боронь!Вміє задаватись так,Як будяк!Там росте холодна м’ята(Добре пахне, як пом’ята),Там шовковая трава. Щось шепоче, мов жива. Г. Черінь

Номер слайду 3

ПокритонасінніЩо сприяє пануванню на Землі покритонасінних рослин? Немає такої ділянки, де можливе рослинне життя, але не знайдено покритонасінних. Вони часто трапляються в долинах річок і чистих озерах, у меншій кількості — у солоних озерах і морях. Нескінченні градації: водні й земні трави, дерева і кущі — набагато більша різноманітність, ніж серед решти груп насінних рослин.

Номер слайду 4

Значення покритонасінних4 Загальна характеристика1 Особливості будови2 Класифікація покритонасінних3 Завдання

Номер слайду 5

Загальна характеристика Це вищі рослини, у яких насінні зачатки містяться закрито в зав'язі квітки. На сьогодні налічується не менше 250 000 видів сучасних рослин, а в Україні - понад 5000. За числом видів квіткові рослини значно перевершують решту груп вищих рослин, узятих разом. Поширені на всіх континентах (крім Антарктиди), в усіх кліматичних зонах та різноманітних еколоічних умовах. Перші залишки покритонасінних датують юрським періодом, тому вони мають вік приблизно 140 мільйонів років. А вже наприкінці крейдового періоду (100млн років тому) покритонасінні стали панівною формою рослинного життя, і в багатьох викопних рослинах пізнаються представники сучасних родин (наприклад, бук, дуб, клен і магнолія).

Номер слайду 6

Загальна характеристика Квіткові різноманітні за розмірами, кольорами, формами. Представлені такими життєвими формам: трава, кущі, дерева. Баобаб до 20 м товщина стовбура. Евкаліпт до 150 м у висоту

Номер слайду 7

Ознаки вдосконалення покритонасінних

Номер слайду 8

Особливості будови квіткових Особливо досконалими є ксилема (судини і трахеїди) і флоема (ситоподібні трубки) Вегетативні органи різноманітні за своєю будовою. Крім основних функцій вони виконують ряд додаткових, що обумовлює появу їх різноманітних видозмін.

Номер слайду 9

Найбільша складність і різноманітність будови серед усіх вегетативних органів виявляється в листка. Особливості будови квіткових. Листки можуть бути лопатеві, роздільні та розсічені, прості чи складні; на них бувають волоски і шипи, а самі листки або їхні частини перетворюються в колючки (наприклад, у барбарису, будяка, кактусів) або вусики (в гороху, чини). У багатьох рослин листки змінюються настільки, що виконують зовсім не звичні функції, як, наприклад, листки комахоїдних рослин.

Номер слайду 10

Особливості будови квіткових Квітка пристосована для запилення та подвійного запліднення, у результаті якого утворюється плід і насінина. Насінні зачатки заховані у зав'язь і захищені від висихання її стінками. Саме через це квіткові називаються покритонасінними.

Номер слайду 11

Класифікація покритонасінних Вперше квіткові рослини було поділено ботаніком Антуаном де Жуссьє у 1789 році.

Номер слайду 12

Класифікація покритонасінних Кожен з класів має сукупність ознак, які дають право віднести рослину до одного з них.{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Ознаки. Дводольні рослини. Однодольні рослини. Кількість видів. Близько 190 тис. Близько 63 тис. Життєві форми Кількість сім’ядоль у зародку. Тип кореневої системи. Стебло. Листки. Жилкування листків. Кількість частин квітки. Переважно кратна п’яти або чотирьом. Кратна трьом. Основні родини. Капустяні, Розові, Бобові, Пасльонові, Айстрові, Магнолієві, Гарбузові та інші (429 родин)Лілійні, Цибулеві, Злакові та інші (104 родини) Завдання Заповніть таблицю в робочий зошит, використовуючи підручник § 45 стор. 168 (Остапченко Л.І.) та додаткові джерела інформації

Номер слайду 13

Поміркуй. Запам’ятайте: найголовнішою ознакою, за допомогою якої можна точно встановити приналежність тієї чи іншої квіткової рослини до певного класу, є кількість сім’ядоль у зародку. Як ви гадаєте, до якого класу покритонасінних належить Подорожник?

Номер слайду 14

Поміркуй. Клас Дводольні

Номер слайду 15

Однодольні Лілійні Усім вам добре відомі яскраві квітки тюльпанів, лілій, конвалії. До родини Лілійні належить понад 1300 видів, поширених у Східній та Середній Азії, Європі та Північній Америці. Багаторічні травянисті рослини, надземна частина восени відмирають. Квітки лілійних поодинокі (наприклад, тюльпани) або зібрані в суцвіття (наприклад, китиця конвалії). Плід - коробочка (тюльпани, лілії) або ягода (конвалія). Значна кількість видів лілійних уведена в культуру як декоративні (наприклад, гіацинт, тюльпан, лілія) та лікарські (конвалія, пізньоцвіт) рослини. Пагони лілійних видозмінені на кореневища чи цибулини.

Номер слайду 16

Однодольні ЗлаковіКвітки злаків дрібні, малопомітні зібрані в колоски, які утворюють суцвіття складний колос (наприклад, у жита, пшениці, ячменю, пирію), волоть (у рису, проса, вівса, суцвіття тичинкових квіток кукурудзи) або початок (наприклад, суцвіття маточкових квіток кукурудзи). Оцвітина проста, складається з двох квіткових лусок та двох плівочок. Плід - зернівка з великим, багатим на крохмаль та білки ендоспермом.

Номер слайду 17

Однодольні ЦибулевіКвітки дрібні, зібрані в суцвіття зонтик, Багаторічні травянисті. Наявність цибулини підземна видозміна). Плід – трикутна коробочка. Найхарактернішою особливістю є різкий запах , обумовлений ефірними оліями, що містять фітонциди (пригнічують життєдіяльність хвороботворних організмів.).

Номер слайду 18

Родина Капустяні (Хрестоцвіті)Квітка Ч4 П4 Т2+4 М1 (з хрестоподібним розташуванням пелюстків)Поширені – переважно в посушливих місцях. Житєва форма – переважно трави,зрідка кущі. Запилення – перехресне комахами та самозапилення. Плід – стучок, стручечок. Значення – лікарські рослини, медоноси, декоративні, їжа, бур'яни.

Номер слайду 19

Родина РозовіКвітка Ч5 П5 Т2∞ М1або ∞ (поодинокі або зібрані в суцвіття: китиця, щиток, зонтик)Поширені – переважно в Північні півкулі. Житєва форма – дерева, кущі, трави. Запилення – перехресне комахами. Плід – кістянка, багатокістянка, яблуко. Значення – відома плодово – ягідними, декоративними, лікарськими та медоносними рослинами

Номер слайду 20

Родина БобовіКвітка Ч(5)П1+2+(2)Т(9)+1 М1 (квіти човникоподібні поодинокі або зібрані в суцвіття: китиця, голівка)Поширені – по всій земній кулі.. Житєва форма – дерева, кущі, трави. Запилення – перехресне комахами. Плід – біб. Характерною особливістю є утворення на кореняхбульбочок з бульбочковими бактеріями. Значення – багато кормових культур, декоративні, збагачують грунт азотом, лікарські, медоноси,»зелене добриво,зернобобові.

Номер слайду 21

Родина ПасльоновіКвітка Ч(5)П(5)Т(5)М1 (зрослопелюсткова поодинокі або зібрані в суцвіття: китиця)Поширені – по всій земній кулі, найбільше в тропіках. Житєва форма – дерева, кущі, трави. Запилення – перехресне комахами та самозапильні. Плід – ягода, коробочка. Здатні накопичувати отруйні речовини: алкалоїди. Значення – овочеві: картопля, помідор, баклажан, перець.

Номер слайду 22

Родина АйстровіКвітка Ч_П(5)Т(5)М1 (поєднання різних типів квітоок у суцвіття кошик)Поширені – по всьому світу, найбільш різноманітні в помірних і субтропічних областях. Найбільша родина дводольних. Житєва форма – трави, інколи кущі й дуже рідко дерева. Запилення – перехресне комахами. Плід – сім'янка. У віночку розрізняють: трубчасті, язичкові,нестправжньоязичкові та лійчасті квіти. Значення – лікарські, декоративні, олійні, буряни (амброзія)

Номер слайду 23

Значення покритонасінних

Номер слайду 24

ПокритонасінніЩоб зясувати, чи гарно ви засвоїли тему перейдіть за відповідним посиланням, використовуючи QR - код. Граємо в гру «Перший мільйон»https://learningapps.org/watch?v=pbaxkxw5j20

Номер слайду 25

Домашнє завдання§ 45 - 46 стор 168 – 173 (Л.І. Остапченко)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Дякую за чудову презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Дякую за можливість користування.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
12848
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку