Презентація "Покритонасінні (Квіткові)"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 6 класі на тему: "Покритонасінні (Квіткові)", містить інформацію про особливості будови та різноманітність покритонасінних рослин, фізкультхвилинку, ілюстрації для кращого засвоєння матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОКРИТОНАСІННІ

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тема уроку. Покритонасінні (Квіткові)Навчально-виховна мета: Визначити й узагальнити знання учнів про основні особливості будови, біології і розповсюдження покритонасінних рослин як найбільш високоорганізованої групи рослин на Землі; на основі визначення та узагальнення знань про будову, біологію та ускладнення організації покритонасінних рослин порівняти з мохами, плаунами, папоротями та голонасінними рослинами. Виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища; виховувати спостережливість. Розвиваюча мета: Розвивати основні ключові компетентності, уміння виділяти головне у матеріалі, який вивчається; робити висновки та узагальнення.

Номер слайду 3

Девіз нашого уроку: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 4

ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА «МОЗКОВИЙ ШТУРМ»:— Який вигляд мають жіночі та чоловічі шишки? — Завдяки чому поширюється насіння сосни? — 3 яких частин складається зародок зрілої насінини? — Де полюбляє рости сосна? — Який вид сосни найпоширеніший в Україні? — Які особливості цього виду? — Як коренева система пристосовується до різного виду грунтів? — Скільки живе сосна? — Які види сосни вам відомі?

Номер слайду 5

Гра «Так чи ні» Учитель читає твердження. Якщо вони правильні, учні піднімають зелені картки догори, якщо ні — підіймають червоні. Голонасінні бувають деревами, кущами і квітами. Вічнозелені рослини сосна та ялина належать до голонасінних. 3. Спори голонасінних висипаються із шишок. 4. Насіння є не в усіх голонасінних. 5. В Україні поширені хвойні рослини. 6. У хвойних немає листків, а є гілочки - хвоя. 7. Насіння у голонасінних лежить на лусках голо, не захищено. 8. У деяких голонасінних є плоди — шишки, шишкоягоди. 9. Шишки хвойних бувають чоловічими й жіночими. 10. Для запилення голонасінним не потрібна вода, його здійснює вітер.

Номер слайду 6

Загадки. Осіння квітка сукню вділа Рожеву, синю, ніжно-білу. Стоїть, неначе їжачок, У неї сотні пелюсток. ****Ту дівчину синьооку Завжди стрінеш край потоку. В неї ніжки вмиті в росах, В неї небо сяє в косах. ****Блакитні оченята   Із жита виглядають.  Хоч квіточки ці люблять  Та з поля виганяють. Дзвіночки-перлинки На ніжці тоненькій Такі запашні і тендітні такі. В широкому листі, немов у гіллі, Ховають від сонця голівки свої.

Номер слайду 7

Поетична хвилинка. У світ краси полинем ми сьогодні,Бо де квіти — там завжди краса. Там у полі розцвіла волошка,А в саду вже айстра розкрива…Кожна квітка справді неповторна, Особлива є її краса. Кожна квітка часточка природи,Серце й душу нашу зігріва!

Номер слайду 8

АСОЦІАТИВНИЙ КУЩ «ПОКРИТОНАСІННІ»ПОКРИТО-НАСІННІМають плоди. ГАРНІ КВІТИТРОЯНДАМають насіння

Номер слайду 9

Покритонасінні — це наймолодша, найчисленніша і найбільш досконала група сучасних рослин, які з’явилися в середині мезозойської ери і швидко стали панівною групою рослин на всій земній кулі. Кількість видів покритонасінних ще остаточно не з’ясовано, ця цифра становить близько 200-250 тисяч видів.

Номер слайду 10

Найхарактернішими ознаками покритонасінних є наявність квітки, плода і насінини.

Номер слайду 11

На відміну від голонасінних, у покрито­насінних насінні зачатки містяться у зав’язі, яка є частиною маточки, остання утворилася внаслідок зростання країв одного або кількох плодолистків, що являють собою видозмінені верхівкові листки, які, зростаючись, утворюють маточку.

Номер слайду 12

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА «КВІТОЧКА»Спала квіточка чарівна(Закрити очі, торкнутися повік, злегка натиснувши на них за годинниковою стрілкою та проти неї)Та вмить прокинулася,(Покліпати очима)Більше спати не захотіла,(Руки підняти вгору (вдих), подивитися на руки)Стрепенулася, потягнулася,(Руки зігнути, розігнути (видих)Здійнялася вгору та й полетіла.(Потрясти долонями, подивитися вправо-вліво.)

Номер слайду 13

ПокритонасінніОднодольніДводольні

Номер слайду 14

{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}ПокритонасінніЗародок. Коренева система. Поперечний розріз стебла. Жилкування. Дводольні дві сім’ядолістрижневакамбій присутнійпірчасте або пальчасте. Однодольні однасім’ядолямичкуватамайже немає камбіюдугове або паралельне. Завдання: Порівняйте ознаки дводольних і однодольних покритонасінних, відомості про їх особливості занесіть у таблицю в зошиті.

Номер слайду 15

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1213!Розгадайте «Чайнворд»Запитання: 1. Рослина, що має снодійні властивості. 2. Рослина, яка має парашутики. 3. Квітка 1 вересня. 4. Ім’я хлопця, яке приховане в назві сорту яблук. 5. Самозакохана квітка. 6. Квітка сонця. 7. Білокачанна красуня. 8. Рослина, чутлива до зміни вологості. 9. Лілія навпаки. 10. Представник родини Бобові. 11. Квітка, яка означає любов, вірність, щирість. 12. Рослина родини Бобові. 13. Поза йоги.

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Прочитати § 43. Дати відповідь на запитання 2, 3 на с. 192. Творче завдання: Намалювати рослину, яка належить до відділу Покритонасінні, визначити однодольна чи дводольна ця рослина.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
3799
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку