Презентація "Полілог як метод ефективного навчання дошкільнят"

Про матеріал
Одним з основних методів розвитку діалогічної мови у дітей дошкільного віку під час організованих форм роботи є полілог. Полілог - це організована, цілеспрямована розмова багатьох осіб, в даному випадку - вихователя з дітьми, з певної теми, яка складається із запитань і відповідей. Полілог є ефективним словесним методом навчання, який при правильному його поєднанні з конкретними спостереженнями та діяльністю дітей відіграє велику роль в освітньо - виховній роботі з дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Полілог як один із ефективних методів мовленнєвої роботи

Номер слайду 2

Полілог - це організована, цілеспрямована розмова багатьох осіб, в даному випадку - вихователя з дітьми, з певної теми, яка складається із запитань і відповідей.

Номер слайду 3

За допомогою полілогу  діти цілеспрямовано засвоюють відомості про конкретні предмети й явища, вчаться словом передавати ознаки предметів, дії з предметами. Беручи участь у полілозі,  дитина вчиться зосереджувати свою думку на одному предметі, пригадує те, що знає про нього, привчається логічно мислити.

Номер слайду 4

Полілог: Активізує дитячу мову; Розвиток діалогічного мовлення; Вчить чітко висловлювати свої думки; Розвиває вміння слухати і розуміти запитання;  активізуються моральні й естетичні уявлення дітей.

Номер слайду 5

 В умовах дошкільного закладу полілог  використовується як важливий засіб колективного спілкування дітей.

Номер слайду 6

Змістом полілогу є: 1. Є програмний матеріал з ознайомлення дітей з навколишнім: з предметами побуту, праці, з побутом і працею людей, явищами природи, суспільним життям, святами, з іграми, навчанням і працею дітей у дитячому садку

Номер слайду 7

2. Зміст полілогу  повинен бути педагогічно цінним, сприяти здійсненню завдань всебічного виховання дітей і разом з тим бути посильним, психологічно близьким дитині-дошкільнику.

Номер слайду 8

3. Зміст полілогу  може складати обговорення прослуханих казок, оповідань, віршів, розглянутих картин, діафільмів, кінофільмів, телепередач тощо.

Номер слайду 9

Вихователь повинен глибоко продумувати зміст полілогу, відбирати для обговорення ті факти й явища, які підводять дітей до узагальнюючих висновків і в той самий час потребують додаткових пояснень, відомостей, щоб діти повніше і глибше осмислили матеріал спостережень.      Наступні полілоги  мають бути складніші за попередні. В них повинні ставитись нові розумові завдання, підвищуватися вимоги до мови дітей.      Полілог  досягає своєї мети тільки при чіткій організації і продуманій методиці її проведення. Тому значне місце в успішному проведенні полілогу  має ретельна підготовка до ньго вихователя і дітей.

Номер слайду 10

Полілог  вимагає від дитини напруження уваги, вона повинна весь час стежити за ходом полілогу, не відволікатись від теми, слухати своїх товаришів, пригадувати, узагальнювати, бути готовою відповідати, в той же час стримувати себе від виступу, коли не запитують. Перед вихователем стоїть завдання підтримувати протягом усього заняття активність дітей, мобілізуючи їхню увагу.

Номер слайду 11

Структура полілолгу  залежить від теми, змісту, віку дітей. У ній взаємопов'язані такі структурні елементи, як початок полілогу, основна та заключна частини.

Номер слайду 12

Почати полілог  можна по-різному - із згадування, з розповіді, з розгляду картинки, іграшки, предмета, з загадування загадки, читання вірша, які мають пряме відношення до теми.      В основній частині полілогу  розкривається її конкретний зміст. Дітям послідовно ставляться запитання, які спрямовують їхню активність. По ходу  вихователь дає пояснення, стверджує дитячі відповіді, узагальнює їх, показує наочний матеріал тощо.

Номер слайду 13

     Відповіді дітей можуть бути розгорнутими і короткими. Вимагати на кожне запитання розгорнутої відповіді не слід, інакше полілог  втратить свою невимушеність, стане нецікавим.      У практиці зустрічаються випадки, коли вихователі вимагають повної відповіді. Проте не слід цього робити під час  жвавого полілогу, який захоплює не тільки розум, але й емоцїі дітей. Цим знижується емоційна безпосередність обміну думками і враженнями, що характерно для усного розмовного мовлення; мова дитини набуває характеру «книжної».

Номер слайду 14

Соціальний досвід дітей дошкільного віку формується на основі отриманих ними уявлень про навколишній світ. Найповнішим джерелом інформації для дітей є дорослі. Саме вони мають задовольнити пізнавальний інтерес дошкільників, дати відповіді на їхні численні запитання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соколенко Світлана
    Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
4440
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку