Презентація "Польща в міжвоєнний період"

Про матеріал
Презентація з всесвітньої історії на тему "Польща в міжвоєнний період".Презентація з всесвітньої історії на тему "Польща в міжвоєнний період".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польща в міжвоєнний період

Номер слайду 2

Відновлення державної незалежності ПольщіПровідні польські політики пов’язували відновлення незалежності з Великоювійною. Один із керівників Польської соціалістичної партії (ПСП) Юзеф. Пілсудський уважав найімовірнішою поразку держав Антанти, тому напочатку війни закликав стати на сторону Центральних держав. Юзеф Клемент Пілсудський (1867-1926) — польський державний діяч. У 1914 р. Створив польські легіони, які в складі австро-угорської армії воювали на Східному фронті. Очолював Польщу в 1918-1922 рр., після чого добровільносклав повноваження. У 1926 р. здійснив військовий переворот проти сейму йвідтоді керував країною до кінця життя. У 1914 р. у Варшаві з ініціативи Ю. Пілсудського була створена Польська військова організація (ПВО), а прихильники іншого польського лідера Романа Дмовського (Партія народних демократів) сформували Польські національні комітети в Петербурзі, Варшаві та Парижі. На початку серпня 1915 р. німці зайняли Варшаву, але створити дієздатний уряд полякам тоді не вдалося. Восени наступного року було проголошено Акт створення Польської держави й сформовано Тимчасову державну раду — польський дорадчий орган при австрійській владі. Після російської революції 1917 р. й визнання Тимчасовим урядом у Петрограді права поляків на власну державу Ю. Пілсудський розпочав боротьбу проти Німеччини й Австро-Угорщини.

Номер слайду 3

Революція в Німеччині прискорила розв’язання «польського питання». У ніч з 6 на 7 листопада 1918 р. в м. Любліні польські ліві партії проголосили створення Тимчасового народного уряду Польської республіки. 10 листопада Варшава урочисто зустрічала звільненого з німецької в’язниці Ю. Пілсудського. До скликання Установчого сейму його проголосили Начальником держави. Після зміни кількох соціалістичних урядів на початку 1919 р. Було сформовано уряд на чолі з І. Падеревським, основним завданням якого сталопроведення виборів до сейму. Вибори, які відбулися наприкінці січня 1919 р., поклали початок протистоянню між сеймом та Ю. Пілсудським. Парламент перебрав на себе всю законодавчу владу, керівник держави й уряд були йому підзвітні. Ю. Пілсудському залишили тільки представницькі повноваження. При становленні Польської держави не вдалося, на жаль, уникнутипротистояння поляків з українцями в Галичині. Збройні сутички розпочалися 1 листопада 1918 р. і спричинили втрати з обох сторін. 13 листопада 1918 р. було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). У ніч на 22 листопада поляки зайняли Львів, а український уряд перебрався до. Тернополя. До середини червня 1919 р. Польща контролювала майже всю Східну Галичину.

Номер слайду 4

«Лінія Керзона» і зміни території ПольщіВеликі надії поляки покладали на Паризьку мирну конференцію, на якій мало розглядатися «польське питання». Делегація на чолі з Р. Дмовським домагалася відновлення Польщі в межах Речі Посполитої 1772 р., тобто включно із Західною Україною та Західною Білоруссю. Ю. Пілсудський же був прихильником конфедеративного устрою. Східні кордони Польщі для учасників конференції були менш важливими, ніж польсько-німецький кордон. Оскільки Д. Ллойд Джордж не погоджувався на передання полякам німецького міста Данциг, його проголосили «вільним містом» під мандатом Ліги Націй у межах польських митних кордонів. Ігноруючи погрози німців завдати удару по Варшаві, Польщі передали район Познані та частину Західної Пруссії, що відкрило полякам вихід до Балтійського моря. У ході опитування в 1921 р. у Верхній Сілезії більшість населення висловилася за належність до Німеччини. У відповідь розпочалосяпольське повстання. Для припинення конфлікту Ліга Націй передала Польщі південну частину Верхньої Сілезії, а решту території — Німеччині. Сілезький район Цешина, де переважало польське населення, відійшов до Чехословаччини. Паризька конференція визнала східні польські кордони по річці Буг. Питання про належність Східної Галичини не було вирішено. Лінія тимчасового східного кордону Польщі дістала назву «лінія Керзона».

pptx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
4123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку