Презентація "Помилки при виборі професії"

Про матеріал
Матеріал презентації можна використовувати під час розгляду теми "Профорієнтація" для учнів 10-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОМИЛКИ ПРИ ВИБОРІ ПРОФЕСІЇ

Номер слайду 2

1. Ставлення до вибору професії як до незмінної. У будь-якій сфері діяльності відбувається зміна занять, по­сад у міру росту кваліфікації людини. При цьому найбільших успіхів досягає той, хто добре пройшов початкові щаблі. Щороку з'являються нові професії. Будь готовий до того, що доведеться регулярно підвищувати кваліфікацію, осво­ювати суміжні спеціальності.

Номер слайду 3

2. Вибір професії під впливом товаришів. Професію ми обираємо за своїм «смаком» і «розміром» так само, як одяг і взуття. Почуття групи, орієнтація на однолітків - дуже позитивні особливості юнаків та дівчат твого віку. Вони потрібні для освоєння норм поведінки в суспільстві, формування власного «Я». Тому оглядайся на інших, порівнюючи себе із друзями, а не сліпо повторюючи. Намагайся побачити, чим ти відрізняєшся від товаришів і в чому ви подібні.

Номер слайду 4

3. Думки про престижність професії. Деякі важливі для суспільства професії, заняття вважають непристойними (наприклад, сміттяр). Економіст або психолог нітрохи не більш корисні для суспільства, ніж хімік або слюсар. Престижність професії повинна враховуватися, але після врахування твоїх інтере­сів і здібностей. Інакше будеш володарем «модної», але не тієї спеціальності, що приносить задоволення.

Номер слайду 5

4. Наслідування професій твоїх кумирів. Треба враховувати особливості певного виду діяльності, а не вибирати професію тільки тому, що тобі подобається або не подобається людина, яка займається цим видом діяльності. Особливо небезпечне зачарування викладачем (якщо тебе захоплює щиросердість фізика, це не означає, що тобі по­добається фізика сама по собі). Крім того, часто юнаки та дівчата роблять помилку, намагаючись одержати професію кумира - спортсмена, політика, журналіста, артиста.

Номер слайду 6

5. Захоплення тільки зовнішнім або частковим аспектом професії. За легкістю, з якою актор створює на сцені образ, стоїть напружена, буденна праця. А журналісти не завжди працюють в ефірі: частіше вони перелопачують масу інформації, архівів, розмовляють із людьми, перш ніж підготують 10-хвилинне повідомлення, що, до того ж, озвучить диктор.

Номер слайду 7

6. Ототожнення шкільного навчального предмета з професією або погане розрізнення цих понять.Є такий предмет, як іноземна мова, а професій, де потрібна здібність до мов, багато: перекладач, екскурсовод, телефоніст міжнародного зв'язку тощо. Тому при виборі професії треба враховувати, які реальні заняття й професії за цим предметом стоять. Для цього краще не просто вивчити професіограми або словники професій. Варто проаналізувати газети з вакансіями у центрі зайнятості (зазвичай у них зазначено, яка освіта потрібна для конкретної вакансії). До того ж май на увазі, що професій існує більше ніж шкільних предметів. Професії звичайно можуть бути асоційовані з декількома шкільними предметами. Наприклад, майбутньому економістові в школі може подобатися одночасно математика і географія.

Номер слайду 8

7. Застарілі уявлення про характер праці у сфері матеріального виробництва. У всі професії, насамперед у робітничі, впроваджується складна й цікава техніка, підвищується культура праці. А комп'ютер застосовується абсолютно в усіх сферах діяльності, навіть у тваринництві.

Номер слайду 9

8. Невміння/небажання розбиратися у своїх особистісних якостях (схильностях, здібностях). Розібратися в собі тобі допоможуть профконсультанти, батьки, вчителі, товариші. Корисними також можуть виявитися психологічні тести, а також статті й публікації на тему популярної психології. Однак май на увазі, що серед них багато непрофесійних, тому стався критично як до результатів тестів, так і до того, що пишуть у психологічних книжках, Завдання популярних тестів - активізація самопізнання (самоспостереження, самоаналізу), а не видача тобі готової відповіді на питання про те, ким бути, або наклеювання ярлика про те, який ти.

Номер слайду 10

9. Незнання/недооцінка своїх фізичних особливостей, недоліків, істотних при виборі професії.Існують професії, які можуть бути тобі протипоказані, тому що вони можуть погіршити стан здоров'я. Таких професій небагато, й до них належать в основному ті, що вимагають тривалого напруження тих або інших фізіологічних систем. Програмісти сильно напружують очі, а льотчики – серце.

Номер слайду 11

10. Незнання основних дій, операцій та їхнього порядку при розв'язанні, обмірковуванні завдання при виборі професії. Коли ти вирішуєш завдання з математики, то виконуєш певні дії в конкретній послі­довності. Було б розумно підійти таким же чином і до вибору професії. Не сприймай усі інструкції буквально, краще навіть якщо ти творчо поставишся до справи й напишеш власний план-список необхідних для вибору професії дій. Сюди можуть бути включені: аналіз пропозицій на ринку освіти, аналіз попиту на ринку праці, об'єктивна оцінка своїх здібностей, схильностей, знань (наприклад, за допомогою тестів) тощо.

pptx
Додано
9 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку