Презентація "Поняття комп’ютерної графіки та її види" (9 клас)

Про матеріал

Презентація "Поняття комп'ютерної графіки та її види" (9 клас)

Основні питання заняття:

Що таке «комп'ютерна графiка»?

Якi принципи побудови растрових i векторних зображень?

Що таке колірна система?

Якi iснують формати графiчних файлiв?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття комп’ютерної графіки та її види. Вчитель інформатики. Бочарова А. В.2018 рік

Номер слайду 2

Основні питання заняття: Що таке «комп’ютерна графiка»?Якi принципи побудови растрових i векторних зображень?Що таке колірна система?Якi iснують формати графiчних файлiв?

Номер слайду 3

Що таке «комп’ютерна графіка»? Комп'ютерна графіка – це галузь людської діяльності, пов'язана із створенням та опрацюванням графічних зображень за допомогою комп'ютерів та пристроїв цифрового типу.

Номер слайду 4

Основні сфери застосування технологій комп’ютерної графіки:графічний інтерфейс користувача;спецефекти, кінематографія, телебачення;цифрове телебачення, Інтернет, відеоконференції;обробка цифрових фотографій;комп'ютерні ігри, системи віртуальної реальності.

Номер слайду 5

Засоби отримання графічних зображень. Графічний планшет. Цифрова фотокамера. Слайд – сканер. Сканер

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Векторна графіка. У векторній графіці зображення будується як аплікації з окремих базових об'єктів: відрізків, кривих, прямокутників, овалів тощо. Векторні графічні зображення широко використовуються тоді, коли важливим є наявність ясних і чітких контурів: у картографії, при створенні логотипів і схем, в інженерній графіці тощо.

Номер слайду 8

Растрова графіка. У растровій графіці графічне зображення нагадує мозаїку, що складається з пікселів одного розміру, які є найменшими об'єктами растрового зображення. Чим більша кількість пікселів і чим менші їх розміри, тим краще виглядає зображення. Використовується растрова графіка в поліграфічних і електронних виданнях, в Інтернеті в тих випадках, коли потрібно якісно передати повну гаму відтінків кольорів зображення.

Номер слайду 9

Фрактальна графіка. Фрактал – це рисунок, який складається з подібних між собою елементів. Побудова фрактального малюнка відбувається за деяким алгоритмом або шляхом автоматичної генерації зображення. Фрактальну графіку часто використовують для графічного представлення даних при моделюванні деяких процесів, для автоматичної генерації абстрактних зображень, у розважальних програмах. Безперечною перевагою фрактальної графіки є те , що у файлі фрактального малюнка зберігаються тільки алгоритми і формули. Такі файли мають менший розмір, ніж файли з малюнками векторної і растрової графіки.

Номер слайду 10

Тривимірна графіка (3 D) — розділ комп'ютерної графіки, сукупність прийомів і інструментів (як програмних, так і апаратних), призначених для зображення об'ємних об'єктів. Тривимірна графіка. Застосовується для створення зображень на плоскості екрану або аркушу друкарської продукції в архітектурній візуалізації, кінематографі, телебаченні, комп'ютерних іграх, друкарській продукції, а також в науці і промисловості.

Номер слайду 11

Двовимірна графіка. У двовимірній графіці (2 D-графіці) зображення будується з використанням плоских геометричних моделей, тексту та растрових даних. Цей тип графіки насамперед призначено для застосування у сферах, пов'язаних із традиційними технологіями друку (видавнича та рекламна діяльність, картографія, фотографія, розробка креслень тощо), а також для публікації в Інтернеті та створення інтерфейсу користувача.

Номер слайду 12

Характеристикакомп’ютерної графіки

Номер слайду 13

Растрова графіка. Переваги. Реалістичність зображень;Природність кольорів. Можливість отримання зображень за допомогою спеціальних пристроїв. Недоліки. Великий обсяг даних. Пікселізація зображення при збільшенні масштабу перегляду або збільшені розміру масштабу;Складність редагування окремих елементів зображення

Номер слайду 14

Векторна графіка. Переваги. Невеликі за розміром файли зображень;Збереження якості при масштабуванніЛегкість модифікації зображень. Недоліки. Схематичність зображення. Неприродність кольорів при відтворенні реальних об’єктів

Номер слайду 15

Колірна модель

Номер слайду 16

Колірною моделлю називають систему кодування кольорів, яка використовується для зберігання, відображення на екрані та друку зображення.Є десятки колірних моделей, більш чи менш поширених. Ми розглянемо три найуживаніші — RGB, CMYK і HSB. Що таке «колірна модель»?

Номер слайду 17

Колірна модель RGBУ колірній моделі RGB будь-який колір утворюється з трьох основних компонентів : Червоного, Зеленого, Синього. Ці кольори називаються основними.

Номер слайду 18

Колірна модель GMYKУ цій колірній моделі базовими колірними компонентами є так звані додаткові кольорі : Блакитний, пурпурний, жовтий. Додатковими їх називають тому, що вони доповнюють основні кольори до білого : блакитний доповнює червоний,пурпурний – зелений, жовтий доповнює синій.

Номер слайду 19

Колірна модель HSB У моделі HSB також використовуються 3 базових компонента : відтінок, контраст або насиченість і яскравість кольору. Відтінок кольору вказує номер кольору в спекторній панелі. Насиченість кольору характеризує його інтенсивність - чим вона більша, тим “ Чистіший ” колір. Яскравість кольору залежить від домішки чорної фарби до даного кольору – чим більше, тим яскравість кольору менша. Таким чином, можна отримувати всі кольори, які здатне сприймати око людини.

Номер слайду 20

Програмні засоби комп'ютерної графіки Графічний редактор – це прикладна програма, яка дає користувачеві змогу створювати й редагувати на екрані комп'ютера зображення та зберігати їх для подальшого використання.

Номер слайду 21

Формати графічних файлів Від формату графічного файлу залежить спосіб зберігання даних малюнка (у растровому чи векторному вигляді), а також алгоритм їх стиснення. Розглянемо найпростіші формати графічних файлів:

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Собянін Володимир Миколайович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ЗОШ Жовтянська
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Москаленко Оксана Валеріївна
    Чудово. А якщо на слайді 18 виправити в заголовку на CMYK, та прибрати останнія слайд (Дякую за увагу), то все стане майже ідеальним. Дякую. Викристала цю презентацію на своєму занятті з увазанням імені автора.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сичевська Наталя Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
10 травня 2018
Переглядів
28793
Оцінка розробки
4.6 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку