Презентація "Поняття охорона праці"

Про матеріал

Тема уроку: Поняття «охорона праці», соціально-економічне значення 1) Зміст поняття «охорона праці» 2) Соціально-економічне значення охорони праці 3) Структура та завдання охорони праці 4) Правові та організаційні основи охорони праці 5) Пожежна безпека та профілактика на виробництві

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема програми: Правові та організаційні основи охорони праціТема уроку: Поняття «охорона праці», соціально-економічне значення охорони праці.

Номер слайду 2

ПЛАН1) Зміст поняття «охорона праці»2) Соціально-економічне значення охорони праці3) Структура та завдання охорони праці4) Правові та організаційні основи охорони праці 5) Пожежна безпека та профілактика на виробництві

Номер слайду 3

Зміст поняття «охорона праці»Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Головною метою охорони праці є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і, як наслідок, зниження рівня виробничого травматизму та професійних захворювань.

Номер слайду 4

Соціально-економічне значення охорони праціСтворення безпечних і здорових умов праці сприяє підвищенню її продуктивності та зниженню собівартості продукції. Основні економічні методи управління охороною праці: диференційовані тарифи на соціальне страхування залежно від рівня виробничого травматизму, ступеня шкідливості умов праці, ступеня ризику виробництва; фінансування охорони праці; економічне стимулювання.

Номер слайду 5

Структура та завдання охорони праціОхорона праці водночас вирішує два основних завдання. Одне з них – інженерно-технічне – передбачає запобігання небезпечнимподіям під час трудового процесу шляхом:- заміни небезпечних матеріалів менш небезпечними,- переходу на нові технології, які зменшують ризик травмування ізахворювання,- проектування і конструювання устаткування з урахуваннямвимог безпеки праці,- розробки засобів індивідуального та колективного захисту. Друге – соціальне – пов’язане з відшкодуванням матеріальної, моральної чисоціальної шкоди, завданої внаслідок нещасного випадку або професійногозахворювання, тобто це захист працівника та його прав.

Номер слайду 6

Структурна схема охорони праці

Номер слайду 7

Правові та організаційніоснови охорони праці Правові та організаційні основи охорони праці – це комплекс взаємопов’язаних законів та інших нормативно-правових актів, соціальноекономічних та організаційних заходів, спрямованих на правильну і безпечну організацію праці, забезпечення працюючих засобами захисту, компенсацію за важку роботу та роботу в шкідливих умовах, регламентацію відповідальності та відшкодування збитків у разі ушкодження здоров‘я працівника або його смерті, навчання працівників безпечному веденню робіт.

Номер слайду 8

Правові та організаційні основи охорони праці Виробнича санітарія. Виробнича санітарія – комплекс організаційних, гігієнічних і санітарнотехнічних заходів та засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих шкідливих виробничих факторів. Виробнича безпека. Виробнича безпека – комплекс організаційних та технічних заходів і засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих небезпечних виробничих факторів.

Номер слайду 9

Пожежна безпека та профілактика на виробництвіПожежна безпека та профілактика на виробництві – комплекс заходів та засобів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Презентації
Додано
3 вересня 2023
Переглядів
2302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку