Презентація "Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види"

Про матеріал
Учитель може використати дану презентацію під час вивчення теми "Адаптація"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна пластичність виду. Поняття про адаптивну радіацію

Номер слайду 2

Поміркуйте! Ящірка прудка (Lacerta aqilis) На величезній території від Англії до Байкалу і від Скандинавії до Кавказу цей надзвичайно екологічно пластичний вид є, без сумніву, найчисленнішим видом рептилій в Євразії. У чому суть терміна «екологічна пластичність виду»?

Номер слайду 3

Екологічна пластичність виду. Це здатність організмів виду до існування в певному діапазоні значень екологічного чинника. Кількісна екологічна пластичність виду виражається діапазоном чинника середовища, в межах якого даний вид зберігає життєдіяльність. Що ширшим є діапазон коливань чинника, в межах якого даний вид може існувати, то більшою є його екологічна пластичність, то ширшим є його діапазон витривалості й поширеність

Номер слайду 4

Змієголов звичайний. Ця незвичайна риба з поганим оскалом вміє дихати повітрям і повзати по суші з озера в озеро, головне, щоб дорога тривала не більше 5 діб. Змієголов може жити навіть у помийному відрі або пересоленому лимані. Рибі-амфібії метрової довжини ніхто і ніде не страшний. Змій, щук і судаків змієголов вбиває одним укусом, цілими днями полюючи із засідки на все живе, що є у водоймі. Уродженець Далекого Сходу, змієголов видався людям смачним, і вони мали необережність розселити хижака по ставкам різних країн - так змієголов почав тріумфальний шлях до світового панування. У США і Європі неодноразово труїли цілі озера, аби позбутися зубастої пошесті.

Номер слайду 5

Екологічно пластичні види. Види, які можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування. Вирізняється широкою пластичністю у використанні кормових компонентів, що дає йому змогу заселяти різні території. ПРИГАДАЙТЕ, що їсть бурий ведмідь

Номер слайду 6

Екологічно пластичні види тварин. Дайте видову назву даним тваринам

Номер слайду 7

Екологічно пластичні види рослин. Діатомові водоростіБорщівник Сосновського. Очерет звичайний. Кульбаба лікарська

Номер слайду 8

Екологічно непластичні види. Види з вузьким діапазоном екологічної пластичності до чинників середовища. Такі організми погано пристосовуються навіть до незначних змін умов існування і вузько спеціалізовані до умов середовища життя. Форель струмкова віддає перевагу швидким річкам з чистою й прохолодною водою, багатою на кисень.

Номер слайду 9

Велика панда. Вид, який тепер відносять до родини Ведмежі і який живиться _________ ?

Номер слайду 10

Коала сірий. Екологічно непластичним видом є коала сірий, який вживає листя й молоді пагони лише деяких видів евкаліптів

Номер слайду 11

Що визначає екологічну пластичність виду?Адаптивний потенціал (від лат. рotentia – сила) - міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля. Ця здатність має спадковий характер і визначається нормою реакції, тобто здатністю генотипу залежно від умов середовища формувати в онтогенезі різні фенотипи. Високий адаптивний потенціал мають екологічно пластичні види.

Номер слайду 12

Адаптивна радіація. Еволюційний процес виникнення в межах певної систематичної групи форм, пристосованих до різних умов існування. Згідно з правилом адаптивної радіації, що його сформулював відомий американський палеонтолог Г. Ф. Осборн ще 1902р., історичний розвиток будь-якої групи супроводжується її розділенням на окремі філогенетичні стовбури, що розходяться в різних адаптивних напрямах від якогось вихідного середнього стану.

Номер слайду 13

Висновок: Отже, екологічну пластичність виду характеризує певний діапазон витривалості до коливань екологічного чинника та поширеність у середовищі існування. Екологічну пластичність виду визначають генетична пластичність та адаптивний потенціал. Адаптивна радіація пов’язана з пластичними видами і дає змогу новим групам рівномірно зайняти простір і різні місця існування.

Номер слайду 14

Завдання: За допомогою таблиці порівняйте запропоновані види та обґрунтуйте судження про адаптивний потенціал екологічно пластичних та непластичних видів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака Екологічна пластичність. Поширеність Рівень спеціалізаціїАдаптивний потенціал

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати §4. С.17 самостійна робота з таблицею. Адаптивний потенціал.с.17 Біологія + Географія. Гавайські острови.

pptx
Додав(-ла)
Ємеліна Олена
Додано
21 вересня 2022
Переглядів
420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку