Презентація "Застосування результатів біологічних досліджень у селекції"

Про матеріал
Мета даної презентації: Знаннєвий компонент: оперувати термінами: селекція, біотехнологія; знати про досягнення селекції, ознайомлення з внеском вітчизняних вчених у розвиток селекції; Діяльнісний компонент: порівняти ефективність методів класичної селекції та сучасної біотехнології; Ціннісний компонент: висловити судження про внесок вітчизняних учених у розвиток селекції, біотехнології і медицини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування результатів біологічних досліджень у селекції

Номер слайду 2

На фрагменті натюрморту Джованні Станкі (1608-1675), італійського художника-натюрмортиста, зображено кавун із шістьма серцевинами. Саме такі кавуни споживали люди у ХVІІ столітті. Нижче – сучасний кавун без кісточок, що їх вирощують сьогодніЧому і яким чином Кавун звичайний (Citrullus vulgaris) так змінився?Селекція – це еволюція, яка спрямовується волею людини М. І. Вавилов

Номер слайду 3

Селекція (від лат. selectio – добір) – наука про методи створення нових і вдосконалення існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів. За 15 тис. років людство створило приблизно 6200 порід різних видів тварин, а кількість рослин неможливо навіть оцінити. На створення такої кількості форм природі знадобилося б близько 50 млн. років.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Аспекти діяльності сучасної селекції:поліпшення існуючих сортів культурних рослин й одомашнених тваринстворення нових міжвидових гібридів, порід, сортів і штамів;введення в культуру нових видів (реалізація можливостей, нереальних для природної еволюції)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}застосовують у рослинництві, тваринництві, медицині, харчовій, мікробіологічній та інших галузях промисловості, в побуті;забезпечення продовольчої безпеки – нові, стійкі проти вилягання й більш продуктивні сорти рису, пшениці, кукурудзи;нові перспективи розвитку відкрились завдяки застосуванню методів молекулярної біології (метод полімеразної ланцюгової реакції, ДНК-гібридизації), біохімії (ортимання ферментів), генної інженерії (генетичне рекомбінування), клітинної інженерії (методи культури клітин, клонування);

Номер слайду 11

Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}1940-1960 рр. проведено «Зелену революцію» (комплекс змін в сільському господарстві країн, що розвиваються, привели до значного збільшення світової сільськогосподарської продукції) в Мексиці, Пакістані, Індії;основа реалізації глобальних цілей сталого розвитку: подолання бідності та розв’язування проблем голоду;станом на 2016 р., за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у світі від голоду страждають 815 млн людей (11% населення Землі);

Номер слайду 12

Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}отримання доступної і чистої енергії (створення штамів для біопалива);отримання чистої води та належних санітарних умов (створення сортів рослин, штамів мікроорганізмів для очищення водойм);розщеплення забруднювачів мікроорганізмами;створення стійкого посадкового матеріалу для відтвореннят лісових ресурсів аборигенних видів;підвищення стійкості та біорізноманіття штучних лісових насаджень;створення лісових насаджень з метою отримання продукції (живиці, активованого вугілля,ефірних олій) з метою захисту екосистем суходолу

Номер слайду 13

Організація селекційної діяльності в УкраїніНаціональна академія аграрних наук України включає: Всеукраїнський інститут селекції (Київ); Інститут картоплярства НААН України;Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України;Селекційно-генетичний інститут (Одеса);Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла НААН України;Інститут зернових культур (Дніпро);Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича;Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН України (Полтава);Інститут рибного господарства НААН Україн. Національна академія аграрних наук України Інститут картоплярства НААН України. Селекційно-генетичний інститут (Одеса)

Номер слайду 14

Найвідомішими українськими селекціонерами є: Симиренко Лев Платонович (1855-1920), створив сорт яблунь “Ренет Симиренка” (Черкащина)Пустовойт Василь Степанович (1886-1972) вивів сорти соняшника: “ Круглик А-14”, “Передовик”, “Салют” та ін. (загалом – 34 сорти).

Номер слайду 15

Василь Миколайович Ремесло (1907-1983) - 40 сортів зернових колосових культур (Миронівка)Найвідомішими українськими селекціонерами є: Прокіп Хомич Гаркавий (1908-1984) – 14 сортів озимого та 23 сорти ярого ячменю;Михайло Федорович Іванов (1871-1935) – асканійська порода тонкорунних овець, українська степова біла порода свиней

Номер слайду 16

Найвідомішими українськими селекціонерами є: Олена Семенівна Алексєєва (1926-2006) – 30 сортів гречки. Василь Якович Юр’єв (1879-1962) – сорти озимої і ярої пшениці, проса, кукурудзи. Лев Людвигович Семполовський (1868-1960) - сорти цукрового буряку

Номер слайду 17

Висновки Розвиток сучасної селекції відбувається в найтіснішій взаємодії з молекулярною біологією, біохімією, біотехнологією та екологією Сучасна селекція є важливою наукою з визначними досягненнями й важливими перспективами для забезпечення сталого розвитку Вітчизняні селекціонери створили чимало сортів і порід, що стали надбанням національної і світової селекції

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
2450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку