На фрагменті натюрморту Джованні Станкі (1608-1675), італійського художника-натюрмортиста, зображено кавун із шістьма серцевинами. Саме такі кавуни споживали люди у ХVІІ столітті. Нижче – сучасний кавун без кісточок, що їх вирощують сьогодніЧому і яким чином Кавун звичайний (Citrullus vulgaris) так змінився?Селекція – це еволюція, яка спрямовується волею людини М. І. Вавилов
Селекція (від лат. selectio – добір) – наука про методи створення нових і вдосконалення існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів. За 15 тис. років людство створило приблизно 6200 порід різних видів тварин, а кількість рослин неможливо навіть оцінити. На створення такої кількості форм природі знадобилося б близько 50 млн. років.
{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Аспекти діяльності сучасної селекції:поліпшення існуючих сортів культурних рослин й одомашнених тваринстворення нових міжвидових гібридів, порід, сортів і штамів;введення в культуру нових видів (реалізація можливостей, нереальних для природної еволюції)
Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}застосовують у рослинництві, тваринництві, медицині, харчовій, мікробіологічній та інших галузях промисловості, в побуті;забезпечення продовольчої безпеки – нові, стійкі проти вилягання й більш продуктивні сорти рису, пшениці, кукурудзи;нові перспективи розвитку відкрились завдяки застосуванню методів молекулярної біології (метод полімеразної ланцюгової реакції, ДНК-гібридизації), біохімії (ортимання ферментів), генної інженерії (генетичне рекомбінування), клітинної інженерії (методи культури клітин, клонування);
Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}1940-1960 рр. проведено «Зелену революцію» (комплекс змін в сільському господарстві країн, що розвиваються, привели до значного збільшення світової сільськогосподарської продукції) в Мексиці, Пакістані, Індії;основа реалізації глобальних цілей сталого розвитку: подолання бідності та розв’язування проблем голоду;станом на 2016 р., за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у світі від голоду страждають 815 млн людей (11% населення Землі);
Досягнення та завдання сучасної селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}отримання доступної і чистої енергії (створення штамів для біопалива);отримання чистої води та належних санітарних умов (створення сортів рослин, штамів мікроорганізмів для очищення водойм);розщеплення забруднювачів мікроорганізмами;створення стійкого посадкового матеріалу для відтвореннят лісових ресурсів аборигенних видів;підвищення стійкості та біорізноманіття штучних лісових насаджень;створення лісових насаджень з метою отримання продукції (живиці, активованого вугілля,ефірних олій) з метою захисту екосистем суходолу
Організація селекційної діяльності в УкраїніНаціональна академія аграрних наук України включає: Всеукраїнський інститут селекції (Київ); Інститут картоплярства НААН України;Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України;Селекційно-генетичний інститут (Одеса);Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла НААН України;Інститут зернових культур (Дніпро);Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича;Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН України (Полтава);Інститут рибного господарства НААН Україн. Національна академія аграрних наук України Інститут картоплярства НААН України. Селекційно-генетичний інститут (Одеса)
Василь Миколайович Ремесло (1907-1983) - 40 сортів зернових колосових культур (Миронівка)Найвідомішими українськими селекціонерами є: Прокіп Хомич Гаркавий (1908-1984) – 14 сортів озимого та 23 сорти ярого ячменю;Михайло Федорович Іванов (1871-1935) – асканійська порода тонкорунних овець, українська степова біла порода свиней
Висновки Розвиток сучасної селекції відбувається в найтіснішій взаємодії з молекулярною біологією, біохімією, біотехнологією та екологією Сучасна селекція є важливою наукою з визначними досягненнями й важливими перспективами для забезпечення сталого розвитку Вітчизняні селекціонери створили чимало сортів і порід, що стали надбанням національної і світової селекції