Автором принципово нового уявлення про полімери як про речовини, що складаються з макромолекул, часточок надзвичайно великої молекулярної маси, був Г. Штаудінгер. Перемога ідей цього вченого примусила науковий світ розглядати полімери як якісно новий об'єкт дослідження хімії і фізики. Г. Штаудінгер. Молекулярний склад полімерів
Мономери- це вихідні низькомолекулярні речовини. Полімери- високомолекулярні сполуки,макромолекули яких складаються з великої кількості структурних ланок, що послідовно сполучені між собою хімічними зв’язками. Ступінь полімеризації- це число n у формулі полімеру, що показує, скільки мономерних ланок сполучається.
Структурна ланка - це група атомів, що повторюються і становлять основу хімічної будови полімерного ланцюга. Термопластичність - термопластичні пластмаси можна багаторазово розм’якшувати нагріванням і робити вироби різної форми. Термореактивність – термоактивні пластмаси після затвердінням виробу не підлягають повторному розплавленню чи повторній переробці.
Властивості поліетилену. Ознака. Фізичні властивості поліетилену. Агрегатний стан Тверда речовина Колір Білого кольору, легко забарвлюється На дотик Масний на дотик (нагадує твердий парафін)Міцність Міцний (важко розірвати)Розчинність у воді Нерозчинний у воді Температура плавлення Легкоплавкий Пластичність Термопластичний Електропровідність Діелектрик Характер горіння Горить блакитним полум’ям. Дія кислот, основ, окисників Стійкий до дії кислот, лугів, окисників (виняток НNО3 конц. роз’їдає поліетилен)
Поліетилен в сільскому господарствіСьогодні можна говоритищонайменше про чотири основні напрямки використання полімерних матеріалів у сільському господарстві. І у вітчизняній і у світовій практиці перше місце належить плівкам. Завдяки застосуванню мульчуючої перфорованої плівки на полях врожайність деяких культур підвищується до 30%, а терміни дозрівання прискорюються на 10-14 днів.