Презентація " Поняття про пустелі."

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 5 класу за темою " Поняття про пустелі."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про пустелі 5клас

Номер слайду 2

Що таке пустеля?Пустелею називають області з постійно сухим і спекотним кліматом, що перешкоджає розвитку рослинності, яка не утворює в пустелі зімкнутому покриву. Пустелі покривають близько 22% поверхні суші Землі, вони розташовані там, де сонячне тепло здатне випаровувати з поверхні землі практично всю що надходить у вигляді опадів воду. Пустеля — це рівнинна піщана, кам’яна або глиниста місцевість, у якій можна побачити вітрові наноси ґрунту — дюни. У пустелях бувають міражі

Номер слайду 3

Види пустель. Розрізняють піщані, кам'янисті, глинисті та солончакові пустелі. Окремо виділяють снігові пустелі в Антарктиді та Арктиці. Пустелями зайняті великі простори в Північній і Південно-Західній Африці, Центральній і Південно-Західної Азії, Австралії, на західному узбережжі Південної Америки. Найвідомішими пустелями є Сахара, Гобі, Наміб, Кольорова пустеля,Гіпсова пустеля та багато інших.

Номер слайду 4

Найбільші пустелі у світіПустеля Сахара — найбільша неполярна пустеля у світі, розташована у Північній Африці. Простягається від Червоного моря до Атлантичного океану. Пустеля Сахара є одним із найпосушливіших і найспекотніших регіонів світу, середня температура іноді перевищує 30 °C, а середні високі температури влітку становлять понад 40° C протягом місяців. Іноді сягає до 47° C. Поверхня пустелі змінюється від піщаних дюн (ерг), до кам’яних плато (гамада), гравійних рівнин (рег), сухих долин (ваді) і солончаків. Єдиною постійною річкою, яка перетинає екорегіон, є річка Ніл, яка має виток у Східній Африці і впадає на північ у Середземне море.

Номер слайду 5

1. Сахара. Справжня Королева пустель – найбільша пустеля у світі. Її площа складає 9065000 км², що лише трохи менше території, що займають Сполучені Штати Америки. Розташована Сахара в північній Африці і займає частину території таких держав, як Єгипет, Лівія, Алжир, Марокко, Малі, Нігер, Чад, Судан і Західна Сахара. Коли згадуються міражі, то неодмінно варто згадати про Сахару, оскільки тут вона є безперечним лідером. Протягом року на її території трапляється від 100 до 200 тисяч міражів. Існують навіть спеціальні «міражні» карти, в яких вказані місця найбільш ймовірного їх появи.

Номер слайду 6

2. Аравійська пустеляЇї величина складає 2330000 км². Ця друга за величиною пустеля, яка знаходиться на Аравійському півострові і територіях таких держав, як Єгипет, Саудівська Аравія, Ірак, Сирія та Йорданія. Велика частина пустелі є повній ям, у зв’язку з частими пиловими бурями і сильними вітрами. Крім того, тут відзначається велике коливання добових температур. Днем яйце, залишене на піску, може перетворитися протягом 10 хвилин, в смажене. Вночі ж камені тріскаються від холоду.

Номер слайду 7

3. ГобіПустеля, розташована на території Монголії та Китаю. Вона починається від гір Алтаю і Тянь-Шаню і закінчується степами Монголії і річкою Хуанхе. Територія Гобі становить 1166000 км². У перекладі з монгольської Гобі означає «безводне місце».

Номер слайду 8

4. Австралійська пустеля. Австралія – країна кенгуру і забавного коали. Країна какаду і безкраїх пляжів, на яких так приємно відпочити! І разом з тим, мало не половина континенту віддана у владу пустель, загальна територія яких складає 647 000 км². Незважаючи на те, що пустеля, в нашому уявленні, це сукупність піску, Австралійська пустеля – це щось особливе. Тут можна зустріти, як звичні нам піщані пустелі, так і кам’яні, весь простір яких покрито дрібним гравієм. Крім того, Австралійська пустеля також знаменита своїми червоними дюнами, розташованими в пустелі Сімпсона. Висота деяких з них становить цілих 40 метрів!

Номер слайду 9

5. КалахаріКоли ми чуємо слово Калахарі, що в перекладі з берберського позначає «болісна», ми згадуємо Африку. Починаючи від Ботсвани та Намібії і закінчуючи Південно-Африканською республікою, розкинулася ця знаменита пустеля. Територія, яку займає Калахарі, або як її називають місцеві жителі Каррі-Каррі, становить 600 000 км². Крім того, в результаті алювію, її площа постійно збільшується, відбираючи у цивілізації все нові і нові ділянки. У число країн, що стали черговими жертвами болісної пустелі, входять такі країни як: Ангола, Замбія і Зімбабве.

Номер слайду 10

6. Каракуми. У перекладі з тюркського, «Каракуми» переводяться як «чорні піски». Територія, що займає ця пустеля, становить 350 000 км², а висота піщаних гряд в деяких її місцях досягає 60 метрів! Каракуми займає більшу частину Туркменії. Тут переважає дрібна рослинність, місцеві жителі використовують пустелю, як пасовище для худоби.

Номер слайду 11

7. Такла-Макан. Пустеля, розташована в Центральній Азії, і займає 337 600 км². У 2008 році, на її території спостерігалися рекордно низькі температури, а в окремих місцях навіть зазначалося випадання снігу!

Номер слайду 12

8. Салар-де-УюніСалар-де-Уюні – найбільша у світі сольова пустеля, розташована в Болівії. Згідно з оцінками експертів, кількість солі, що міститься на її території, обчислюється 10 мільярдами тонн. Під час дощу сіль, розчиняючись у воді, перетворює пустелю в найбільше в світі солоне «дзеркало». Це пов’язано з тим, що солона вода має інший коефіцієнт заломлення, і при попаданні світла відбувається його відображення, подібне відображенню в звичайному дзеркалі.

Номер слайду 13

9. Атакама. Найбільша пустеля, розташована на території Чилі. Вона вважається найбільш посушливим місцем на землі. Рослини, що виростають на її території, виробили особливі механізми для виживання в цьому суворому кліматі. У посушливі періоди вони навіть відмовляються від таких звичних для рослин функцій, як ріст і розмноження.

Номер слайду 14

10. АнтарктидаЄдина в світі крижана пустеля. Її площа складає близько 14107000 км². Всупереч усталеній думці, Антарктида є найбільш сухим місцем на землі! Це пояснюється тим, що сильний холод буквально «висушує» вологу, і кількість опадів не перевищує там 4 см у році. Цікавий факт: у 1983 році на території Антарктиди була зареєстрована максимально-низька температура, яка склала мінус 89 градусів за Цельсієм.

Номер слайду 15

Як утворюються пустелі?Виникнення, розвиток і географічний розподіл пустель обумовлюється наступними факторами: високими значеннями сонячної радіації і випромінювання, малою кількістю опадів, що випадають або їх повною відсутністю. Останнє, в свою чергу, обумовлюється широтою місцевості, умовами загальної циркуляції атмосфери, особливостями будови суші, материковим або приокеанічним положенням місцевості. Отже ,формуються пустелі переважно під дією вітру чи водних потоків, що спричиняють ерозію ґрунтів.

Номер слайду 16

Міражі в пустеліПустелі цікаві ще й тим, що там бувають міражі — явища відбиття та перетворення світлових променів у шарах атмосфери з різною температурою повітря . Під час появи міражів можна побачити, крім реальних об’єктів, їх зміщені чи віддзеркалені зображення

pptx
Додано
4 травня 2023
Переглядів
2383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку