Презентація "Поп музика"

Про матеріал
Ознайомити учнів та закріпити знання з теми поп- та рок-музика. Розвивати інтерес, зацікавленість скарбами українського музичного мистецтва, знайомити з музичним матеріалом поп та рок гуртів. На сучасній українській сцені представлено майже всі музичні напрями: від фольклору до джазу. Популярність багатьох українських поп-виконавців давно перетнула кордони України. Українську популярну музику можна почути на фестивалях «Червона рута», «Таврійські ігри» та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл мист 43 Поп музика 1 05 2022

Номер слайду 2

Популярна музика→ найвідоміші й часто виконувані твори: класичні, народні, джазові → стилі й жанри розважально-естрадного музикування→ зрозуміло викладена, загальнодоступна, широковідома→ користується загальним визнанням у конкретний період часу «естрадна музика»→ на конкретне середовище побутування (естраду), попит у певної вікової категорії.

Номер слайду 3

Основні жанри української популярної естрадної музики→ джаз,→ рок-музика, → авторська пісня, → традиційна естрадна пісня, → поп-музика → синкретичні* — той, що поєднує в собі різнорідні, нерозчленовані елементи.певний час до поп-музики відносили й рок-музику→ пізніше поняття розійшлися, конкретизувалися.

Номер слайду 4

В Україні естрадна (популярна) музика особливо активно розвивалася з 70—80-х років XX ст. → перші зразки рок-опери («Орфей та Евридика» О. Журбіна), → джазові й естрадні композиції.

Номер слайду 5

Найвагоміший внесок у процес розвитку→ В. Івасюк — український поет і композитор, чия творчість ґрунтується на фольклорних джерелах, автор текстів і музики понад ста пісень→ «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори» Пісня «Червона рута»→ назву Всеукраїнському фестивалю української пісні та музики.

Номер слайду 6

Серед композиторів-пісенників тих років також О. Білаш, В. Верменич, П. Майборода, І. Поклад та ін. Широкої популярності в той час набула творчість таких естрадних виконавців, як С. Ротару. С. Ротару

Номер слайду 7

український естрадний співак (тенор). Народний артист УРСР (1987). Герой України (2021). Наза́рій Назарович Яремчу́к (1951 - 1995)  «Незрівняний світ краси», «Чуєш мамо», «Якщо мине любов», «Батько і мати», «Зачаруй», «А матіоли цвіт» «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Писанка», «Гей ви, козаченьки», «Я ще не все тобі сказав» . Музичні стрічки «Червона рута», «Виступає ансамбль „Смерічка“ під керуванням Левка Дутковського», «Стартує пісня», «Ти плюс я — весна» та «Червона рута. 10 років по тому». За 43 роки земного життя Назарій Яремчук записав понад 150 пісень.

Номер слайду 8

Оксана Володимирівна Білозі́р (дівоче прізвище — Розумкевич; 1957)  українська артистка, громадська і політична діячка.

Номер слайду 9

Тара́с Гарина́льдович Петрине́нко (1953) український музикант, співак, композитор, поет. Автор пісні «Україна», що перетворилася на своєрідний неофіційний гімн України. Найвідоміші пісні: «Пісня про пісню», «Господи, помилуй нас», «Любов моя», «Новий рік», «Ми не закінчили розмову» та ін. Народний артист України (1999).

Номер слайду 10

А́лла Петрівна Кудла́й (1954)  українська співачка, народна артистка України

Номер слайду 11

тріо Мареничів. український музичний колектив, що виконував пісні в народному стилі в основному українською мовою. Багато з народних пісень були аранжовані учасниками групи, в основному Антоніною Маренич. Найбільшу популярність група набула в СРСР наприкінці 1970-х—1980-х роках. Гурт розпався 2004 року, його учасники згодом почали сольні кар'єри.

Номер слайду 12

Склад: Валерій Маренич, Антоніна Маренич (Сухорукова), Світлана Маренич (Сухорукова). Антоніна — сестра Світлани і дружина Валерія.8 лютого 2003 р. кожному з учасників тріо присвоєно звання «народний артист України»

Номер слайду 13

Рок-бардівський гурт «Плач Єремії».«Плач Єремі́ї» — український концептуальний рок-гурт. Є одним з найвизначніших українських рок-гуртів, вважається в Україні культовим. «Плач Єремії» на початку 1990 року заснував Тарас Чубай 

Номер слайду 14

Олекса́ндр Вале́рійович Пономарьо́в ( 1973 )український співак, композитор та народний артист України (2006).

Номер слайду 15

Українська популярна музика→ кращі традиції народних ліричних пісень і професійних солоспівів, зарубіжної естради.

Номер слайду 16

У другій половині XX століття напрями вітчизняної музичної естради: поп-музика, рок-музика, джаз, авторська (бардівська) пісня.

Номер слайду 17

різновид пісенної творчості - шлягер.

Номер слайду 18

Українська естрадна пісня → популярності в 1960-1970-х роках вокально-інструментальні ансамблі → «Мрія», «Смерічка», «Кобза», «Червона рута», «Краяни», «Соколи»

Номер слайду 19

гурт «Смерічка»український естрадний вокально-інструментальний ансамбль. Ансамбль створено у 1966 випускником Мукачівського музично-педагогічного училища Левком Дутківським у Вижницькому Будинку культури. 

Номер слайду 20

У кінці 1968 у ансамблі з'явився співак-початківець Василь Зінкевич, у листопаді 1969 свої перші кроки у вокальній школі Л. Дутківського почав робити Назарій Яремчук.1995 року зі смертю Назарія Яремчука гурт припинив існування.

Номер слайду 21

«Червона рута»Вокально-інструментальний ансамбль «Червона рута» був створений у жовтні 1971 року у Чернівецькій філармонії трубачем Анатолієм Євдокименком із музикантів естрадного оркестру місцевого університету спеціально для акомпанементу Софії Ротару. 

Номер слайду 22

«Кобза» Вокально-інструментальний ансамбль «Кобза» розпочав свою професійну творчу діяльність у 1971 році у складі «Укрконцерту».один з найвідоміших вокально-інструментальних ансамблів України 1970-1980-х років. ВІА «Кобза» був першим з колективів колишнього Радянського Союзу, який перебував з комерційними гастролями на американському континенті (1982).

Номер слайду 23

створений на початку 1965 року тоді композитором-початківцем Ігорем Покладом. До складу ансамблю увійшли молоді співачки хорів київського заводу «Арсенал» та будинку піонерів. Був найпопулярнішим українським ансамблем кінця 1960-х — початку 1970-х. Припинив існування в 1985. Вокально-інструментальний ансамбль «Мрія» 

Номер слайду 24

Створений у Полтавській філармонії, вокально-інструментальний ансамбль "Краяни" ("Земляки") з'явився на естраді на початку 1974 року. Основу репертуару ансамблю склали естрадні обробки українських народних пісень. Вокально-інструментальний ансамбль "Краяни"

Номер слайду 25

орієнтувалися на відомі зарубіжні групи «Бітлз»

Номер слайду 26

національні традиції рок-музики→ фольклорні інтонації, україномовні тексти.

Номер слайду 27

Рок-музика→ професійний і аматорський → рок-клуби, всеукраїнські та міжнародні фестивалі «Рок-діалог», «Оберіг», «Країна мрій»

Номер слайду 28

в 1990-ті роки розпочався тривалий і суперечливий процес перетворення української пострадянської «естради» на важливу галузь культурної індустрії.→ всі музичні напрями: від фолк-метал* до ейсид-джазу**.

Номер слайду 29

* Фолк-метал (англ. Folk metal) — один із напрямів музики metal, що увібрав у себе елементи народної музики. Фолк-метал з’явився як результат впровадження елементів народної музики в звучання різних стилів metal.«Тінь Сонця» український фолк-метал-гурт із Києва. Учасник українських фестивалів «Захід-фест», «Холодний Яр», «Бандерштат», «Ше. Fest», «Respublica», «Woodstock Україна». Єдиний рок-гурт, понад 15 років яскраву роль відіграє бандура. Пісня «Козаки» (в народі «Їхали козаки»), під яку виходив на ринг боксер Олександр Усик; вона ж була обрана музичною візитівкою Національної збірної України з футболу на Євро-2016.

Номер слайду 30

** Ейсид-джаз (англ. Acid jazz) — музичний стиль, що характеризується поєднанням елементів джазу і фанку 1970-х років, танцювальної музики 1990-х років або хіп-хопу.український музичний гурт, утворений влітку 2005 року в Чернівцях. Самата

Номер слайду 31

народні мотиви у рок-музиці 1980-х років рок-гурт «Воплі Відоплясова» («ВВ»). український рок-гурт, створений у 1986 році. Лідером гурту є вокаліст Олег Скрипка. «Воплі Відоплясова» є засновниками українського рок-н-ролу та неостилю етно-рок 

Номер слайду 32

«Скрябін» український музичний гурт, синті-поп, постпанк і техно, поп-рок та поп-музика. Андрій «Кузьма» Кузьменко. Музику гурту поділяють на «старий» (приблизно до 2003 року) та «новий» (до 2015) періоди.«Скрябін» є першим україномовним гуртом у жанрі синті-попу та альтернативної електроніки. Сімнадцять студійних альбомів, два збірники, дев'ять макси-синглів, один концертний альбом та багато інших музичних проєктів.

Номер слайду 33

«Мандри»український музичний гурт, заснований 1997 року в місті Києві. У його музиці поєднуються багато різноманітних музичних стилів, зокрема реггей, рок, блюз та певні елементи романсу.

Номер слайду 34

«Гайдамаки» український рок-гурт, що виник 1991 року під назвою «Актус». Стиль гурту поєднує рок, даб, панк і ска, українську та балканську фолк-музику. Колектив багато гастролює Європою (Німеччина, Швейцарія, Польща, Нідерланди, Австрія, Чехія, Естонія, Норвегія, Литва, Угорщина, Румунія, Швеція, Італія, Росія, США та Канада«Гайдамаки» — власники двох «золотих дисків» за продажі за кордоном

Номер слайду 35

Тара́с Григо́рович Чуба́й (1970)український автор-виконавець, рок-музикант та композитор. Народний артист України (2017). Лідер гурту «Плач Єремії» (керівник, автор музики і текстів, вокаліст, музикант). Написав декілька десятків пісень та видав 11 музичних альбомів. Також написав увертюру до поезо-опери «Крайслер-Імперіал» для симфонічного оркестру.

Номер слайду 36

Марі́я Ві́кторівна Бурма́ка (1970) українська співачка, Народна артистка України, кандидат філологічних наук.

Номер слайду 37

два фестивалі етнічної музики — «Країна мрій» і «Шешори».

Номер слайду 38

→ на національний фольклор, використання українських народних інструментів поряд з електронними. Широкій популяризації естрадної пісні→ фестивально-конкурсний рух. «Червона рута»Фестиваль «Черво́на ру́та» (Ruta. FEST) — регулярний всеукраїнський молодіжний фестиваль сучасної пісні та популярної музики, що з 1989 р. проводиться раз на два роки. Фестиваль названо на честь відомої однойменної пісні Володимира Івасюка.

Номер слайду 39

«Таврійські ігри» міжнародний різножанровий фестиваль, що проводився в 1992—2008 роках у Каховці протягом трьох днів травня. 2007 року фестиваль відбувся в Києві. Після 2008 року фестиваль не проводили. За словами Баграєва, фестиваль «виконав історичну місію» і віджив своє.

Номер слайду 40

«Чайка» міжнародний рок-фестиваль. Традиційно проводиться в Києві або передмісті щороку у травні-червні, в перші роки був приурочений до дня міста, потім - до дня пива, дня молоді. У 2010 році 12-й за ліком фестиваль не відбувся через фінансову скруту. Крім різновидів рок-музики на «Чайці» можна почути реп, популярну та електронну музику.

Номер слайду 41

дитячий фестиваль «Крок до зірок» Всеукраїнський дитячий телевізійний вокально-хореографічний конкурс «Крок до зірок» — це єдиний в Україні дитячий проект, у якому безкоштовно беруть участь найталановитіші діти-вокалісти та хореографічні колективи з усієї країни. На екранах Першого національного з 1997 по 2014 рік.

Номер слайду 42

Українська рок-музика «Океан Ельзи» український рок-гурт, створений 12 жовтня 1994 року у Львові. Лідером та вокалістом гурту є Святослав Вакарчук. Публіка та критики неодноразово визнавали «Океан Ельзи» найкращим рок-гуртом та найкращим концертним гуртом пострадянських країн та Східної Європи. Усього на території України продано понад мільйон дисків ОЕ.

Номер слайду 43

«Брати Гадюкіни» культовий український рок-гурт, створений 1988 року у Львові; першими з українських рок-команд здобули популярність на теренах колишнього СРСР і пострадянському просторі. «Гади» випустили 4 студійні альбоми, 4 концертні альбоми та 2 збірки хітів. Крім цього, була величезна кількість концертів та участь у фестивалях по всьому світу. Гурт припинив концертну діяльність в 1995 році і возз'єднався в 2006 році для концерту в київському «Палаці спорту».

Номер слайду 44

«Танок на майдані Конго»  український гурт, що виконує музику в стилях репкор, хіп-хоп, рок та фанк. Перший прообраз гурту створили 14 червня 1989 два друга та нинішні учасники ТНМК: Фоззі та Котя. Як ТНМК гурт почав працювати з 1996 року.

Номер слайду 45

«Крихітка Цахес»  київський рок-гурт (розпався у 2007 році) «актуальна альтернативна поп-музика»:  пост-панк, трип-хоп, грандж, брит-поп, просто поп-музика». Єдиний альбом — «На першому місці» (2005). Відомі пісні: «Вменеємен» (2004), «Ангела, як я» (2002?), «Деталь», «Всі джерела відкриті» (2000), «Лисиця» та ін. Сингли, випущені до альбому — «Мені заборонили», «Лисиця», «Дощ». З 2007 року гурт зупинив діяльність, учасники гурту беруть участь в проекті Крихітка.

Номер слайду 46

«Тартак»український репкор-гурт, заснований у Луцьку 1996 року. Станом на 2019 рік гурт випустив 10 альбомів.

Номер слайду 47

«Кому Вниз»  український рок-гурт, створений 1988 року в Києві.  Готичний фольк-індастріал. Своєю творчістю колектив значно вплинув на подальший розвиток київської та загальноукраїнської сцени готичного металу та фольк-металу, а також сприяв появі вітчизняних виконавців державною мовою

Номер слайду 48

українські рок-фестивалі «Рок-екзистенція», «Тарас Бульба»

Номер слайду 49

вокальні гурти«Менсаунд». Man. Sound (укр. «Мен. Саунд») — вокальний секстет, заснований 1994 року. Група брала участь у понад 50 джазових фестивалях, вони тричі виступали на фестивалі Лайонелла Хемптона у США. All American Entertainment Awards номінувала Man. Sound у 2001 році на звання найкращої вокальної групи. 2002-го Man. Sound завоював Гран-прі на міжнародному конкурсі акапельних груп Vokal Total. 2004 року Всесвітня акапельна асоціація (CASA) визнала відомий джазовий стандарт Nature boy в аранжуванні Володимира Міхновецького найкращим у світі вокальним виконанням у стилі джаз.

Номер слайду 50

«Піккарді́йська Те́рція»українська акапельна формація. Утворена 24 вересня 1992 року у Львові (Львівському музичному училищі) як квартет

Номер слайду 51

У репертуарі вокальної формації майже 300 композицій, серед яких класичні твори («Неаполітанська пісня» та «Легенда» Петра Чайковського, «Коли розлучаються двоє» Генріха Гайне, «Ave Marija» Джакомо Качіні та інші), обробки народних пісень («А у полі річка», «Туман яром», «Горіла сосна», «Йшли корови», «Ой, Марічко», «Сумна я була»), власні композиції («Берег ріки», «Кантрі», «Пустельник», «Сад ангельських пісень», «Старенький трамвай» тощо).

Номер слайду 52

У 2014 році пісня гурту «Пікардійська терція» під назвою «Гей, пливе кача…» лунала під час поховання героїв Небесної сотні. Відтоді композиція стала символом прощання з героями, які загинули в Україні під час військових дій. 2017 року вокалістам «Пікардійська терція» присвоєно звання Заслужених артистів України

Номер слайду 53

Джаз в Україні зародився у 20-30-х роках XX століття→ в умовах андеґраунду - неофіційної заборони→ джазові ансамблі, клуби, проводилися фестивалі «Обрії джазу», «Міні-Джаз-Фест», «Джаз-Коктебель». професійна джазова освіта, радіопередачі «Тема з варіаціями», «35 хвилин джазу»

Номер слайду 54

мистецтво джазу→ міжнародні фестивалі джазової музики— Jazz Bez та Jazz Koktebel. Фестиваль «Jazz Koktebel»

Номер слайду 55

Розвитком професійної музики в Україні→ творчі музичні спілки, що мають національний статус, —→ Національна спілка композиторів України та Національна всеукраїнська музична спілка.

Номер слайду 56

фахові музиканти→ музичні академії (консерваторії) в Києві, Одесі, Львові, Київська консерваторія

Номер слайду 57

Оде́ська націона́льна музи́чна акаде́мія і́мені Антоні́ни Нежда́нової

Номер слайду 58

Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка

Номер слайду 59

музичні факультети в Київському національному університеті культури і мистецтв і Харківському державному університеті мистецтв

Номер слайду 60

Твори сучасних українських композиторів→ на фестивалях «Київ Музик Фест», «Прем’єри сезону», «Форум музики молодих» у Києві, «Два дні й дві ночі нової музики» в Одесі, «Контрасти» у Львові та «Дніпровські зорі» в Дніпропетровську, а також у концертах серії «Нова музика в Україні».

Номер слайду 61

останніх постановок українських театрів опери та балету — опери «Мойсей» М. Скорика, «Лісова пісня» В. Кирейка, балет «Різдвяна ніч» Є. Станковича, ряд балетів О. Костіна.

Номер слайду 62

На початку XXI ст. в Україні→ дев’ять національних і два державні симфонічні та інструментальні колективи→ Національний симфонічний оркестр України, → Національний оркестр народних інструментів України, → Державний естрадно-симфонічний оркестр України. → багато муніципальних виконавських колективів, зокрема при обласних філармоніях.українські оперні співаки — В. Лук’янець, В. Гришко, Т. Штонда, В. Пивоваров

Номер слайду 63

Міжнародний конкурс молодих піаністів імені В. Горовиця,

Номер слайду 64

Міжнародний конкурс молодих піаністів на батьківщині С. Прокоф’єва,

Номер слайду 65

Міжнародний конкурс диригентів імені С. Турчака,

Номер слайду 66

конкурс хорового мистецтва ім. М. Леонтовича,

Номер слайду 67

конкурс вокалістів ім. С. Крушельницької,

Номер слайду 68

конкурс бандуристів ім. Г. Хоткевича,

Номер слайду 69

багатопрофільний конкурс виконавців імені М. Лисенка.

Номер слайду 70

Репертуар хорових колективів→ новими творами Лесі Дичко та Г. Гаврилець, а виконавців-інструменталістів — творами Ж. та Л. Колодубів, В. Рунчака. хорові та інструментальні колективи, хор Олександра Кошиця (1875—1944)

Номер слайду 71

Андрі́й Гнати́шин (1906 —1995) композитори української діаспориукраїнський композитор (автор та аранжувальник понад 200 музичних творів), диригент, музично-громадський діяч, керівник хору української католицької церкви св. Варвари у Відні, педагог. Професор (від 1963).

Номер слайду 72

Ігор Михайлович Соневицький (1926 - 2006) український композитор, музикознавець і диригент.

Номер слайду 73

багатовікові традиції духовної музики. Юрій Фіяла «Українська симфонія» симфонічна поема «Тіні забутих предків» за твором М. Коцюбинського, Фіала Юрій ( 1922 —  2017) — український композитор, піаніст, органіст, диригент, педагог, громадянин Канади з 1955 року.

Номер слайду 74

Микола Фоменко — опери «Івасик-Телесик» і «Маруся Богуславка», солоспів «Любіть Україну». Мико́ла Олекса́ндрович Фоме́нко (25 грудня 1894 — 8 жовтня 1961) — український композитор, піаніст, музичний критик і педагог родом з Ростова-на-Дону.

Номер слайду 75

Українська діаспора→ оперні співаки→ Модест Менцинський, Олександр Мишуга, Євгенія Зарицька, Ірина Маланюк Ірина Маланюк Скульптор Ярослав Скакун. Бронзові погруддя О. Мишуги (зліва) і М. Менцинського (справа) із Дзеркальної зали Львівського оперного театру

Номер слайду 76

Американська співачка українського походження → володарка премії «Оскар» (фільм «You Light Up My Life», реж. Дж. Брукс, 1977) співала в Гентській опері (Бельгія), виступала на американському телебаченні, у рекламі. Записала два українські альбоми «Квітка. Пісні України» і «Два кольори». Квітка Цісик (1953—1998)

Номер слайду 77

За межами Батьківщини українські музиканти підтримували виконавство на народних інструментах. Твори для бандури та ансамблів бандуристів→ керівник і диригент капели бандуристів ім. Т. Шевченка з американського міста Детройта Григорій Китастий, співаки-бандуристи Василь Ємець та Зіновій Штокалко. Капела бандуристів Канади та хор «Веснівка». Шлях до Незалежності 1918-2018 (виступ в Торонто, Канада)Григорій Китастий

Номер слайду 78

Вірко Балей Любка Колеса Дарія Гординська-Каранович

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 11 клас, Презентації
Додано
25 листопада 2023
Переглядів
1141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку