Презентація "ПОПУЛЯЦІЇ. КЛАСИФІКАЦІЯ ПОПУЛЯЦІЙ. СТРУКТУРА ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОПУЛЯЦІЙ"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему"ПОПУЛЯЦІЇ. КЛАСИФІКАЦІЯ ПОПУЛЯЦІЙ. СТРУКТУРА ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОПУЛЯЦІЙ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОПУЛЯЦІЇ. КЛАСИФІКАЦІЯ ПОПУЛЯЦІЙ. СТРУКТУРА ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОПУЛЯЦІЙ

Номер слайду 2

ВИЗНАЧЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОПУЛЯЦІЙПОПУЛЯЦІЯ – це сукупність особин одного виду, які здатні до самовідтворення протягом великої кількості поколінь і тривалий час займають певну територію, функціонуючи й розвиваючись в одному або кількох угрупованнях живих організмів. ДЕМЕКОЛОГІЯ (від грец. демос - народ) - розділ екології, що вивчає умови формування, структуру, функціонування і динаміку розвитку популяцій окремих видів; інша назва - популяційна екологія. ПРЕДМЕТ ДЕМОКОЛОГІЇ:онтогенез особин, структура популяцій, їх динаміка, стійкість, стабільність, самовідновлення й саморегуляція.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОПУЛЯЦІЙ

Номер слайду 5

ЧИСЕЛЬНІСТЬ ПОПУЛЯЦІЙ – це загальна кількість особин на певній території, які належать до однієї популяції. ЩІЛЬНІСТЬПОПУЛЯЦІЙ визначається як середня кількість особин виду на одиницю площі чи об’ єму. Наприклад, якщо чисельність популяцій синиць у парку площею 25,6 гектара становить 256 особин, то щільність цієї популяції – 10 особин на гектар. СТРУКТУРА – співвідношення груп організмів у популяції за різними ознаками. Залежно від вибраної ознаки виокремлюють просторову, статеву, вікову, генетичну та інші структури популяцій.

Номер слайду 6

НАРОДЖУВАНІСТЬ – кількість нових особин, які з'являються за одиницю часу внаслідок розмноження. СМЕРТНІСТЬ – кількість особин, які загинули в популяції за одиницю часу. ПРИРІСТ ПОПУЛЯЦІЙ – різниця між кількісними показниками народжуваності й смертності. Якщо смертність у популяції перевищує народжуваність, то приріст популяції буде від’ємним. ШВИДКІСТЬ (тепм росту) – середній приріст популяції за одиницю часу.

Номер слайду 7

КЛАСИФІКАЦІЯ ПОПУЛЯЦІЙТип популяціїХарактеристика типу. НезалежніМають високий потенціал розмноження, здатні до самовідтворення без притоку мігрантів та інших популяцій. НапівзалежніЗдатні до самовідтворення, але мають низький потенціал розмноження через низьку чисельність. Імміграція поліпшує стан таких популяцій. ЗалежніНароджуваність у таких популяціях нижча, ніж смертність. Можуть існувати тривалий час тільки за наявності притоку мігрантів з інших популяцій. ПсевдопопуляціїУтворюються групами особин, які не мають можливості розмножуватися за рахунок міграції з інших популяцій. Періодичні популяціїВиникають за межами ареалу виду або в нових біотопах і існують тільки за наявності сприятливих умов. У разі погіршення умов зникають, але можуть утворюватися знову, коли ситуація покращується. ТИПИ ПОПУЛЯЦІЙ ЗА ЗДАТНІСТЮ ДО САМОВІДТВОРЕННЯ

Номер слайду 8

ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА ПОПУЛЯЦІЙПросторова структура популяції – характер розміщення в популяційному ареалі окремих особин і їх груп. Розрізняють три основні типи просторового розміщення, які мають різну біологічну суть:випадкове — різні фактори однаково впливають на особини, а популяція знаходиться в оптимальних умовах;регулярне — результат елімінації особин при гомогених умовах;групове — найпоширеніше, пов'язане з особливостями дисемінації (висипання важкого насіння, поширення плодів і насіння), вегетативним розмноженням, скупченням в найпридатніших і найвдаліших місцях.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підручник біологія і екологія 11 клас К. Задорожний. Опрацювати параграф 27, ст.100 Підготувати проєкт на тему: Дослідження особливостей структури місцевих екосистем (природних чи штучних).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клюковська Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ткаченко Олена Вікторівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
25372
Оцінка розробки
4.8 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку