Презентація "Поради батькам"

Про матеріал
При переході учнів з початкової школи в середню кардинально змінюється ряд характеристик соціального середовища: діти поптрапляють в нові умови навчання, до яких вони повинні адаптуватися.Іноді незадовільна адаптація школярів приводить до взаємного невдоволення, конфліктам між новими вчителями, класним керівником, учнями та їх батьками. Можливо поради допоможуть уникнути конфліктів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка випускника початкової школи до п’ятого класупоради батькам  Творення людини — це найвища напруга всіх духовних сил: це і життєва мудрість, і майстерність, і мистецтво. В. Сухомлинський. Підготувала вчитель КЗ ОЗЗСО “Сузір’я”Короєд Олена Іванівна

Номер слайду 2

При переході учнів з початкової школи в середню кардинально змінюється ряд характеристик соціального середовища: діти поптрапляють в нові умови навчання, до яких вони повинні адаптуватися. В початковій школі учні звикли до стилю викладання і вимог одного вчителя, його турботи. В 5 класі необхідно пристосуватись до різних вчителів, їх особливостям, різним вимогам. Класний керівник, в силу своєї завантаженості, як правило, не в змозі приділяти достатньо уваги своїм новим учням, хоч саме в п'ятому класі школярі цього особливо потребують. По висловлюванню Р. Бернса, п'ятикласники, переходячи з початкової школи в середню, відчувають себе "маленькой рыбешкой, попавшей в большой пруд".

Номер слайду 3

Багато дітей дуже хвилюється із-за погіршення успішності, зниження шкільних оцінок. Це також турбує батьків, вони іноді навіть підвищують вимогливість, сварять дітей за безвідповідальність або лінь, замість того щоб з розумінням віднестись до складного періоду в житті дитини, підтримати її, одобрити. Іноді незадовільна адаптація школярів приводить до взаємного невдоволення, конфліктам між новими вчителями, класним керівником, учнями та їх батьками.

Номер слайду 4

Необхідність швидко пристосовуватися до нових умов, виправдовувати сподівання вчителів і батьків у відношенні навчальних успіхів при різкій зміні умов навчання, сама по собі є стресогенним фактором, викликає стан напруги і ризик дезадаптації. Крім того, ця категорія учнів середньої школи потребує підвищеної педагогічної і психологічної уваги у зв'язку з тим, що даний віковий період знаменує початок вікової кризи при переході від дитинства до передпідліткового віку.

Номер слайду 5

Стан дітей в цей період з педагогічної точки зору характеризується низькою організованістю, зниженням інтересу до навчання, з психологічної - зниженням самооцінки, високим рівнем ситуативної тривожності, порушенням взаємовідносин з однолітками та дорослими.

Номер слайду 6

У п’ятому класі починається новий період у житті дитини. Вона дорослішає, переходить навчатися до середньої школи. Вимоги до навчання змінюються, з'являються нові шкільні предмети. П’ятий клас – це не тільки новий етап у навчання, це і новий етап у розвитку особистості.

Номер слайду 7

Шановні батьки! Давайте вчитися виховувати наших дітей. Ці рекомендації допоможуть вам швидше набути батьківської мудрості.

Номер слайду 8

Золоті заповіді батькам. Ніколи не кажіть, що у вас немає часу виховувати свою дитину, бо це означатиме: мені ніколи її любити. Не сприймайте свою дитину як свою власність, не ростіть її для себе, не вимагайтевід неї реалізації заданої вами життєвої програми і досягнення поставленої вами мети. Дайте їй право прожити власне життя. Ніколі не навчайте тому,учомусамі не обізнані. Вчіть дитину самостійно приймати рішення і відповідати за них. Довіряйте дитині. Дозвольте робити власні помилки, тоді дитина оволодіє вмінням їх самостійно виправляти. Не соромтеся виявляти свою любов до дитини, дайте їй зрозуміти, що любитимете її за будь-яких обставин. Ніколи не давайте дитині негативних оцінкових суджень(«ти поганий», «ти брехливий», «ти злий»), оцінювати треба лише вчинки. Намагайтеся впливати на дитину проханням — це найефективніший спосіб давати їй інструкції. Будьте послідовними у своїх вимогах. Ніколи не порівнюйте свою дитину з іншими (друзями, однокласниками, сусідами), а порівнюйте лише з тим, якою вона була вчора і якою є сьогодні.

Номер слайду 9

Порада 1 Не забувайте приділяти увагу повсякденному спілкуванню з дитиною. І тоді колись почуєте: «Дякую тобі, мамо, за твою науку. Колисала ти мене, колиши й онуку». 

Номер слайду 10

Порада 2 Намагайтесь говорити спокійно і доброзичливо. Не зловживайте словами: «повинен», «треба». Не забувайте казати дітям «дякую», «вибач», адже вони вчаться того, чого їх навчають. Якщо дитина зростає у докорах, вона починає жити з почуттям провини. 

Номер слайду 11

Порада ЗБудьте в міру вимогливими:• виправляйте;• реагуйте на недоліки;• хваліть за мінімум — карайте за максимум. Примітка: інколи вмійте і «не побачити».

Номер слайду 12

Порада 4 Спільні сімейні обіди — один з елементів належної культури поведінки, тільки не ті, де переважають уїдливі насмішки на кшталт:- Прибери лікті зі столу! Підніми голову, вона в тебе не глиняна!- Не плямкай!- Як ти їси, дивитись гидко!- А хто за тебе «дякую» скаже!

Номер слайду 13

Порада 5 Дуже важливою умовою є дотримання принципу погодженості у вихованні, одностайності у вимогах до дітей. Слушними, на наш погляд, є зразки народної мудрості:• Коли батько каже «так», а мати — «сяк», росте дитина як будяк.• Біда тому дворові, де курка кричить, а півень мовчить. 

Номер слайду 14

Порада 6 Піклуйтесь про щасливу долю свого дитяти. Найкращий спадок для дітей не золото та маєтки, а гарне виховання і навчання.

Номер слайду 15

Порада 7 Мами, привчайте своїх доньок до охайності, чистоти і краси зовнішньої. Знайте, що в народі доньок порівнюють з їхніми мамами за приказкою: «Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина».

Номер слайду 16

Порада 8 Обов'язок батька — виховати в сина мужність, бо вона є головним показником зрілості юнака. У своєму «Повчанні...» Володимир Мономах, описуючи власні пригоди, мав на меті продемонструвати молоді, що тільки постійними тренуваннями можна розвинути у юнаків такі вольові якості, як наполегливість, терпеливість, відвагу, рішучість і сміливість.

Номер слайду 17

Як говорив стародавній мислитель Сенека, «нелегко привести до добра повчанням, а легко прикладом». То ж будьмо прикладом своїм дітям у всьому. Бо «блаженні ті батьки, чиє доброчесне життя є прикладом доброзичливості для дітей, зразком виправлення і правилом благих дій».

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
25 липня 2019
Переглядів
1637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку