презентація "Порівняльно-анатомічний склад видільної системи органів безхребетних і хребетних тварин"

Про матеріал
Порівняльно-анатомічний склад видільної системи органів безхребетних і хребетних тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльно-анатомічний склад видільної системи органів безхребетних і хребетних тварин. Підготувала. Галій Софія Миколаївна

Номер слайду 2

Виділення — це процес видалення з організму шкідливих і непотрібних продуктів обміну речовин, надлишку води, солей, спрямований на підтримання сталості його внутрішнього середовища.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Одноклітинні організми (амеби, інфузорії-туфельки) видаляють продукти життєдіяльності через поверхню тіла. У прісноводних одноклітинних є скоротлива вакуоля, яка видаляє надлишок води.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кишковопорожнинні й губки не мають спеціалізованих органів або систем виділення. Виділення продуктів обміну речовин у них відбувається клітинами ектодерми шляхом дифузії безпосередньо у воду навколишнього середовища.

Номер слайду 7

Видільна система вперше з’являється у плоских червів. Продукти обміну потрапляють у систему канальців, які виконують видільну функцію. Ці канальці називають протонефридіями.

Номер слайду 8

У кільчастих червів органом виділення слугують метанефридії. Метанефридії функціонують як фільтраційно-реабсорбційна нирка, в якій рідина спочатку фільтрується, а потім її склад змінюється при проходженні по канальцю.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У молюсків видільна система представлена однією або двома нирками, канальцями та видільними порами. Нирка пов’язана з кровоносною системою, фільтруючи з крові кінцеві продукти розпаду.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Видільна система ракоподібних представлена зеленими залозами, названі так за своє забарвлення. Розташовані в головному відділі, мають вигляд пухирців, із вивідними канальцями, що відкриваються назовні в основі довгих вусиків.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Еволюція видільної системиу безхребетних

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Еволюція видільної системи у хребетних. Видільна система РИБ (кісткових) складається з парних нирок , що лежать уздовж хребта, сечоводів і сечового міхура . Кров омиває нирки, де відбувається фільтрація. У результаті цього утворюється сеча. Сеча по сечоводах надходить до сечового міхура, накопичується там і виводиться назовні.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Видільна система земноводних включає довгасті червоно-бурі нирки, які розташовуються в порожнині тіла з боків хребта, сечоводи й сечовий міхур. Виділювані із крові непотрібні для організму речовини по сечоводу надходять у клоаку, і видаляються назовні.

Номер слайду 19

Видільна система плазунів, така ж, як і у земноводних, але виділяється менше води.

Номер слайду 20

Видільна система птахівсечового міхура немає

Номер слайду 21

Видільна система ссавців складається з парних нирок, сечоводів і непарних сечового міхура і сечівника.

Номер слайду 22

Еволюція видільної системи у хребетних 1. Первинні, або тулубні, нирки є в більшості риб і земноводних. Вони мають мальпігієве тільце — з’єднання воронки нефридію з клубочком капілярів.

Номер слайду 23

2. Вторинні, або тазові, нирки розвинені в плазунів, птахів і ссавців. Одиницею будови нирки є нефрон, який починається капсулою Шумлянського — Боумена з клубочком капілярів.

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Світлична Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 липня 2021
Переглядів
1973
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку